Sivunvalintanappi Sivu: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10 Lähetä aiheTulosta
Erittäin kuuma aihe (Enemmän kuin 25 vastausta) Lahden radio- ja tv-museo aukeaa kesäksi 6.5.2014 (Luettu 81582 kertaa)
HeikT
God Member
*****
Poissa


SRHS 782

Viestejä: 776
Sijainti: Lohja
Re: Lahden radio- ja tv-museo aukeaa kesäksi 6.5.2014
Vastaus #75 - 08.05.2014 klo 11:09:47
Tulosta viesti  
Otetaanpa sitä pöytää ja päivystäjän näkymää uusiksi. Tässä pöydän vasemman pään ikkuna jonka takaa kurkistaa tv1 kanava 9 (kuva 203,25 ja ääni 5,5 MHz siihen lisää) päälähettimen pääteaste. Joku oli laittanut Birdin tehomittarin ikkunan taakse (en minä). Mustalla kuvalla tuo kuvalähettimen pääteasteen mittari näytti päälle 6 kW (siis vain synkkapulssit, ei kuvasisältöä), kun sisään ajettiin vain "hukkaviivaa" = ei mitään signaalia, skoopissa pelkkää viivaa niin mittari näytti jopa seiskaa. Vanhan analogisen telkkarin kuvan modulaatiotapa oli negatiivinen amplitudimodulaatio, mitä mustempi kuva sitä enemmän tarvitsi lähettimen likistää... Parempaakin kuvaa tv1-lähettimestä on mutta ei tarjota kaikkia herkkuja vielä nyt, jätetään tilaa.
Kuvan oikeanpuoleisessa reunassa on pöydän pää jossa on tv-kuvan valintapainikerivit.
« Viimeksi muokattu: 08.05.2014 klo 13:38:57 Kirjoittaja HeikT »  

tv1_ldhetin_ikkunan_takana.jpg ( 52 KB | 0 latausta )
tv1_ldhetin_ikkunan_takana.jpg
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
HeikT
God Member
*****
Poissa


SRHS 782

Viestejä: 776
Sijainti: Lohja
Re: Lahden radio- ja tv-museo aukeaa kesäksi 6.5.2014
Vastaus #76 - 08.05.2014 klo 11:22:48
Tulosta viesti  
Tässä tv-kuvan valintapainike- (70 kpl) paneeli ja vieressä RCA :n mustavalkomonitori kuvan esikatselua varten ja Tektronix-merkkinen kalliin näköinen aaltomuotomonitoriskooppi. Sillä sai näkyviin kuvasta haluamansa juovan sisällön sähköisessä muodossa, vaikkapa ne 2T ja 20T ja 250 kHz mittasignaalit vertikaalisammutukseen piilotettuina. Niistä näki oliko radiolinkistä tulevan kuvan pulssitoisto kohdallaan. Jos ei, niin edellisen kuvan vasemmassa alakulmassa näkyy jokaisella radioasemalla olevan (= olleen) radiopuhelinsysteemin kulma. "Linkkikeskus, Tiirismaa kutsuu"... Kaksi luuria, toisella pääsi Pasilaan ja toisella Tiirismaalta Mikkeliin ja Sippolaan päin ja ketjua pohjoiseen päin aina Rukalle asti. En ole ihan varma mutta on semmonen hytinä että nuo Televan tekemät radiopuhelimet toimivat kahdella metrillä. Mastossa olevat puhelinten yagi-antennit olivat suunnilleen sen kokoisia.

Monitorin ja skoopin kohdalla näkymättömissä olevassa alapanelissa oli tällä kohdalla radiolinkkien hälytyslamput ja -summeri. Nuo 4 GHz systeemit oli siinä tavalla erikoisia että tietyssä säätilanteessa linkkiyhteydet rupesivat katkeilemaan, sanottiin että linkit "rupesivat sukeltelemaan", kuvat meni kohinalle ja äänet katkesivat. Tuo tilanne oli tyypillisesti lämmin ja pilvetön kesäilta, kun ilma jäähtyy ja sumu rupeaa laskeutumaan - se tiesi ongelmia. Varayhteytenä käytettiin releointiperiaatetta, tv-vastaanottimella (ei mikään koti-tv, hienompi aparaatti, ei ole kuvia siitä) napattiin kiinni Helsingin kuva ja ääni ja eiku omaan lähettimeen sisään...
Linkkihälytyksien lisäksi paneelista löytyi myös iso vipukytkin jonka vieressä olevassa siistissä kaiverrusmuovikilvessä luki "Siivoojan nappula". Oli kuulemma kerran käynyt niin että siivoojatyttö oli siivonnut jonkun lähetyksen poikki pyyhkäisemällä jotakin Oikein Tärkeää nappulaa liian raskaasti. Siksi tuo pieni pila, Siivoojan nappulaa ei oltu kytketty mihinkään mutta pitihän hänellekin olla omansa.

Tv-äänen valintapainikepaneeli pilkistää kuvan oikeassa reunassa.
« Viimeksi muokattu: 08.05.2014 klo 17:32:34 Kirjoittaja HeikT »  

tv_kuva__esikatselu__skooppi.jpg ( 56 KB | 0 latausta )
tv_kuva__esikatselu__skooppi.jpg
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
HeikT
God Member
*****
Poissa


SRHS 782

Viestejä: 776
Sijainti: Lohja
Re: Lahden radio- ja tv-museo aukeaa kesäksi 6.5.2014
Vastaus #77 - 08.05.2014 klo 11:28:52
Tulosta viesti  
Mennään pykälän verran pöytää eteenpäin. Siinä on vähän parempi kuva tv-äänikytkennän nappuloista. Oikealla tv1 lähtevän kuvan RCA-monitori ja tuo pienempi Tektronix. Kun vertasi lähettimeen menevää ja lähtevää kuva keskenään niin ero oli huomattava, jopa niin että sen näki ilman skooppiakin.
Tuo Pal B/G tynkäkaistamodulaatio pilasi pulssitoiston pahemman kerran. Onneksi telkkaria kotona katseleva yleisö ei tiennyt sitä. Kun ei ole tietoa paremmasta niin tyydytään siihen mitä on (vanha valtionhallinnon periaate).
Pikapuhelimen mikrofonin ja nappuloiden alapuolella on vanhan Fernseh GmbH :n testikuvageneraattorin käyttö- ja kuvan valintapainikkeet.

« Viimeksi muokattu: 08.05.2014 klo 13:43:06 Kirjoittaja HeikT »  

Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
HeikT
God Member
*****
Poissa


SRHS 782

Viestejä: 776
Sijainti: Lohja
Re: Lahden radio- ja tv-museo aukeaa kesäksi 6.5.2014
Vastaus #78 - 08.05.2014 klo 11:38:11
Tulosta viesti  
Taas pykälä eteenpäin. Päästiin R&S tv-äänen deviaatiomittariin asti. Sen alla ovat nuo tv1 ja tv2 äänien peiligalvanometri-tasomittarit ja valintakytkin mistä kohtaa ääntä halutaan kuunnella ja mitä tasomittarilla halutaan seurata. Hubmesserin oikealla puolella on tv2 lähtevän kuvan RCA-monitori ja Tektronix pikkuskooppi. Sama tv-standardin teknillisestä puutteesta johtuva huono pulssitoisto kiusasi tätäkin tv2 kuvaa.
« Viimeksi muokattu: 08.05.2014 klo 13:44:16 Kirjoittaja HeikT »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
HeikT
God Member
*****
Poissa


SRHS 782

Viestejä: 776
Sijainti: Lohja
Re: Lahden radio- ja tv-museo aukeaa kesäksi 6.5.2014
Vastaus #79 - 08.05.2014 klo 12:02:55
Tulosta viesti  
Ula-pöytä. Peiligalvanometriä, tarkkailtavien ula-äänien valintaa ja äänenvoimakkuuden säätöä. Oli muuten ihme juttu, kun valvomon vasemmassa seinässä oli tv1 ja tv2 äänien ja oikeassa seinässä ula1 ja ula2 äänien seurantakaiuttimet niin huomasi heti jos yksi samanaikainen tarinankertoja puuttui porukasta. Sitä vaan oppi jotenkin sillai kuuntelemaan...
Tuon 10x6 äänikytkentämatriisin toimintaperiaatetta kerroin jo aiemmin, pystyssä tulevat äänilähteet ja vaakasuorassa lähtevät. Sitten koko tiskin alareuna (kaikkia ei edes näy) oli täynnä noita (muistaakseni) Tuchelin ihmekoskettimia, reikiä joista pääsi kytkemään äänen vaikka mistä/minne. Oli reikää kaupungintalolle Yleisradion alueuutisten Lahden studiolle, Lahti AM :lle, konserttitalolle, hiihtostadionille, urheilukentälle, kirkkoon ja Helsinkiin Fabianinkadun kytkentäkeskukseen joitakin alkuun mainitakseni. Päivystäjä pääsi siis myös "sentraalisantraksi". Enkä muistaakseni töpeksinyt kertaakaan. "Lanka" jota kytkettiin oli symmetrinen 0,775 V / 600 ohmin systeemi joka oli yllättävän hyvä häiriötasoltaan -50..60 dB luokkaa. Lahti AM :n menevä/tuleva lanka oli huonoin, 254 kHz tunki joka paikkaan. Kohdalle osunut ukonilma aiheutti ongelmia useamman kerran per kesä, langan Tiirismaan puoleisessa päässä oleva linjavahvistinyksikkö vaan "kuoli".
Ja taas pillit soi pöydässä... Viimeisenä oikealla on ula-lähettimien (ula1, ula2, ula1vara, ula2vara) deviaatiomittari, niin hieno että ymmärsi stereosignaalin päälle. Roope&Mustan tekemä. Sen alla on muutamat liukupotikat äkillistä tarvetta varten ja taukohälyttimet joiden toimintaa eilen elävästi kuvailin. Ajatus sinänsä oli hyvä mutta toteutuksessa oli toivomisen varaa, hälytysääni oli helkkarinmoinen huuto. Se aktivoi menemään hyvin liukkaasti häiriön kuittausnapille ja sitten kuuntelemaan "tuleeks ula kakkosesta mitään" ja näyttääkö kaikki sen RCA-lähettimen mittarit mitä pitää. Jos anodivirtaa menikin melkein tuplaten (3 A) ja lähettimen anodimuuntaja murisi tyytyväisyyttään niin äkkiä varalähetin lämpiämään ja sitten piti ruveta mietiskelemään mitä tehdään...

« Viimeksi muokattu: 08.05.2014 klo 13:46:50 Kirjoittaja HeikT »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
HeikT
God Member
*****
Poissa


SRHS 782

Viestejä: 776
Sijainti: Lohja
Re: Lahden radio- ja tv-museo aukeaa kesäksi 6.5.2014
Vastaus #80 - 08.05.2014 klo 13:13:50
Tulosta viesti  
Viimeisenä tämä kuva, oikeanpuoleisesta ikkunasta näkyy NEC tv2 lähettimen äänipääteasteen klystroni ja sen tarvitsemaa rekvisiittaa. Lähetinhallin lattia oli puolitoista metriä valvon lattiaa alempana ja noista lattian rajassa olevista ikkunoista näki lähetinhalliin niin ettei välttämättä tarvinnut mennä lähettimien viereen mittareita katsomaan.
Vain ula-lähettimet olivat oikealla nurkan takana piilossa, pöydässä olevat hälytyslamput kertoivat jos siellä oli jotakin hätää. Pitihän siellä käydä määräajoin katsomassa ja laittaa tärkeimmät mittarilukemat päiväkirjaan ylös, anodijännite, anodivirta, suojalihajännite ja hehkujännite.
Tuo vanha veivipuhelin pöydän päässä vei kaupungille Yleisradion Lahden studioon. Ennen alueuutislähetyksiä piti tarkastaa että siellä päässä kaikki on OK ja sitten lainattiin  ula-lähettimen äänisisäänmeno studion kauko-ohjattavaksi kun halusivat aloittaa uutisensa. Käytännössä ne ohjasivat aseman pöydässä olevia vaihtokytkinsysteemejä 24 V :lla lankaa pitkin. Temppu vaati radioasemallakin muutaman nappulan painamista.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
HeikT
God Member
*****
Poissa


SRHS 782

Viestejä: 776
Sijainti: Lohja
Re: Lahden radio- ja tv-museo aukeaa kesäksi 6.5.2014
Vastaus #81 - 08.05.2014 klo 13:33:14
Tulosta viesti  
Kerran viikossa oli ula-ohjelmansiirtoketjun (releointiketjun) mittaustauko. Joka toinen viikko ula1 ja joka toinen viikko ula2. Alla olevassa kuvassa on kärryssä ylähyllyllä Marconin tekemät vinkugeneraattori ja särömittari. Alahyllyllä on vielä R&S stereodekooderi ja sen vieressä vanha Nordmende huoltoskooppi jota käytettiin stereon goniometrinä.

Viikon vingutus alkoi sillä että Helsinki lähetti hetken aikaa "tonnia testitasolla" eli 1000 Hz vinkua ja testitaso oli mittarissa -6 dBm. Asetettiin säädöt kohdalleen ja katsottiin että deviaatiomittari näytti oikeaa lukemaa (taisi olla 25 kHz), alkuvinku kesti varmaan 5 minuuttia. Sitten alkoi särömittarin kanssa puuhailu. Helsinki lähetti ensin minuutin verran 1000Hz, sitten minuutin 60Hz, 250Hz, 400Hz, 4kHz, 10kHz, 15 kHz ja vielä lopuksi 1000Hz. Manuaalisen Marconi särömittarin kanssa meinasi tulla kiire, säädettiin sen taajuussäätöä ja balanssia yhtä aikaa. Tulokset kirjattiin tarkoitusta varten tehtyyn lomakkeeseen. Sen jälkeen mitattiin vielä oman lähettimen särö, otettiin omasta Marconi pientaajuusgeneraattorista "tonni testitasolla" ja ajettiin se omaan lähettimeen ja katsottiin mitä särkymittari näytti. Muistaakseni oli jotain 0,05%, joskus jopa alle sen.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Markus Hautaniemi
God Member
*****
Poissa


SRHS 81

Viestejä: 2518
Sijainti: Kokkola
Re: Lahden radio- ja tv-museo aukeaa kesäksi 6.5.2014
Vastaus #82 - 09.05.2014 klo 15:02:14
Tulosta viesti  
Itselläni on tuollainen R&S MSDC BN4193. Milloin ohjelmansiirtoketjunmittaustauot jäivät historiaan; 1990 luvulla?
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
HeikT
God Member
*****
Poissa


SRHS 782

Viestejä: 776
Sijainti: Lohja
Re: Lahden radio- ja tv-museo aukeaa kesäksi 6.5.2014
Vastaus #83 - 09.05.2014 klo 16:25:54
Tulosta viesti  
Markus Hautaniemi kirjoitti 09.05.2014 klo 15:02:14:
Itselläni on tuollainen R&S MSDC BN4193. Milloin ohjelmansiirtoketjunmittaustauot jäivät historiaan; 1990 luvulla?


Varmaan 1990-luvulla, olin silloin ollut jo 15 vuotta pois Yleltä, tuohon aikaan eräässä lohjalaisessa elektroniikan sopimusvalmistajafirmassa. Piipon Antin manageroiman edesmenneen firman nimi oli E*****Q.

terv
Heikki
« Viimeksi muokattu: 09.05.2014 klo 21:30:06 Kirjoittaja HeikT »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH5FED
God Member
*****
Poissa


SRHS #627

Viestejä: 739
Sijainti: Hamina
Re: Lahden radio- ja tv-museo aukeaa kesäksi 6.5.2014
Vastaus #84 - 09.05.2014 klo 20:55:54
Tulosta viesti  
Kiitos näistä mielenkiintoisista kuvista ja muistoistasi Heikki, on ollut mukavaa lueskella ja katsella!

Minulla on tuollainen Marconin TF2331 särömittari, sekin kotoisin Yleisradiosta.
Tuossa kuvan mittauslaitekärryn päällä olevassa on näköjään etupaneelin keskellä alareunassa samanlainen tarramerkki kuin omassani. Siinä seisoo: MITTAUSLAITETOIMINTA
  

Samuli | OH5FED
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
HeikT
God Member
*****
Poissa


SRHS 782

Viestejä: 776
Sijainti: Lohja
Re: Lahden radio- ja tv-museo aukeaa kesäksi 6.5.2014
Vastaus #85 - 09.05.2014 klo 21:07:16
Tulosta viesti  
Kiitos mielenkiinnosta, jatketaan tarinaa... Kuvia riittää vaikka en olekaan vielä niitä mainitsemiani puuttuvia negatiiveja löytänyt.
Pakko olla "jossakin", tein itse niistä paperikuvia yli 40 vuotta sitten. Sen paperikuvanipun vein kauan sitten Tiirismaalle.

Heikki
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
HeikT
God Member
*****
Poissa


SRHS 782

Viestejä: 776
Sijainti: Lohja
Re: Lahden radio- ja tv-museo aukeaa kesäksi 6.5.2014
Vastaus #86 - 10.05.2014 klo 14:33:21
Tulosta viesti  
HeikT kirjoitti 27.04.2014 klo 18:32:03:
Tv1 lähetin ja varalähetin olivat NERAn rakentamia (norjalainen RCA :n kokoonpanotehdas). Päälähettimen kuvapuolen pääteputkena taisi olla 4CX10000A ja varavehkeessä 4CX5000A. 


Kirjoittelin levottomia, tv1 päälähettimen kuvapääteasteessa oli 6166 tetrodi ja tv1 varalähettimen kuvapääteasteessa pienempitehoinen tetrodi 6076

Ula-lähettimien putkitiedot ovat kirjoittamassani viestissä oikein.

Pahoittelen... tuli ilmi kun katselin VHF tv1 lähettimien valokuvia. Niistä meinaan laittaa seuraavaksi kuvia ja tarinaa.

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
HeikT
God Member
*****
Poissa


SRHS 782

Viestejä: 776
Sijainti: Lohja
Re: Lahden radio- ja tv-museo aukeaa kesäksi 6.5.2014
Vastaus #87 - 10.05.2014 klo 16:11:37
Tulosta viesti  
Jatketaan kierrosta norjalaisen NERAn RCA:n lisenssillä rakentamalla entisellä tv1 päälähettimellä joka oli RCA :n TT-6 –sarjaa, asennettu 1967. Lähettimen julkisivu oli kuvan mukainen 3 m, korkeus 2 m ja 2,5 m syvä. Speksien mukaan se pisteli poskeensa 27 kW seinäsähköä. Ovissa ja luukuissa oli kuvan mukaiset pienet kurkistusikkunat ettei liian suuria VHF-kenttiä pääse karkuun. Tv1 lähetin istui kiteellä, oli istutettu VHF III alueen kanavalle 9. 
Kuvalähettimestä irtosi mustalla kuvalla 6 kW rf-tehoa, äänilähettimestä CCIR mukaisesti kymmenesosa siitä. Lähettimen sisään pääsi ovesta vasemman nurkan takaa, "käydään" kohta siellä. Julkisivun puolella oli tärkeimmät käyttökytkimet, vas. ovenkahvan vieressä oli musta "Off-Local-Remote"-kytkin. Tuossa asennossa kun se nyt on lähetintä ohjattiin valvomon pöydästä. Olin laittanut sen paikan päältä override-tilaan jotta pääsisin lähettimen ovesta sisään ilman että se hermostuu. Ei niin olisi saanut tehdä ellei vieressä olisi ollut toista ammattitaitoista henkilöä mutku ei ollut, asemaa pyöritettiin yksin toimistoajan ulkopuolella.
Seuraava kytkin oikealle oli "Plates" jolla napsautettiin pääteasteiden anodijännitteet päälle jos haluttiin käyttää masiinaa paikan päältä eikä valvomosta. Kuvapuolella muistan olleen anodilla 5,7 kV, tetrodin suojahilalla jotain päälle 700 V. Kaikkien lähettimen yläreunassa olevien mittarien tarkoituksia en muista, siellä oli anodi- ja suojahila- ym. jännitteitä ja -virtoja ja ääni- ja kuvapuolen tehon ja takaisin heijastuvan tehon SWR- lukemia.
Oikeanpuoleisin mittari näytti pääteasteiden dc-hehkujännitteen johon piti kiinnittää huomiota käynnistettäessä, silloin joku tasasuuntauksen isoista piidiodeista saattoi kärähtää. Alijännitteellä ei laitettu anodeja päälle, putket olisivat vaurioituneet. Ohje oli käynnistää TV-lähettimet puoli tuntia ennen ohjelmalähetyksen alkua, siinä oli aikaa todeta tilanne, laittaa sähköt pois ja vaihtaa antenniin varalähetin,  käynnistää ja vietellä se ylös. Ja katsojat olivat tyytyväisiä, jossakin näkyvyysalueen reunoilla saattoi kuvassa olla hiukan enemmän kohinaa.
Muihin laitteen naamataulussa oleviin hanikoihin ei tarvinnut puuttua kuin vikatilanteessa ja laite osasi valvoa itseään ettei se sulanut paikalleen. Keskellä olevat 3 vipua oli anodijännitteen, suojahilajännitteen ja jonkun kolmannen asian (en muista) moottoroidut ylös/alas-säädöt. Nuo julkisivussa olevat "avaimenreiät" olivat pääteputkien ohjainasteiden ja pääteasteiden konkkien ja induktanssien mekaanisia säätöreikiä. Niihin koskeakseen piti olla spesiaali RCA :n veivi-avain. Reiän takana oli tankoja ja vipuja ja niveliä ja hammasrattaita ym. mekanon osia joilla haluttuun säätökonkkaan tai keloihin päästiin käsiksi ilman että tarvitsi mennä mihinkään vaaralliseen paikkaa ruuvailemaan.
Kaiken kaikkiaan TT-6 oli aika luotettava peli, pääsin sen kanssa kaveriksi kolmen kesän 1970..72 aikana, mitä sillä nyt 3..5-vuotiaan oikutteluja oli, eksyi joskus väärille laineille.
« Viimeksi muokattu: 10.05.2014 klo 20:13:00 Kirjoittaja HeikT »  

tv1_pddldhetin.jpg ( 38 KB | 0 latausta )
tv1_pddldhetin.jpg
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
HeikT
God Member
*****
Poissa


SRHS 782

Viestejä: 776
Sijainti: Lohja
Re: Lahden radio- ja tv-museo aukeaa kesäksi 6.5.2014
Vastaus #88 - 10.05.2014 klo 16:49:28
Tulosta viesti  
Sitten mennään muutama metri edellisestä kuvasta oikealle, siellä seisoi samansukuinen NERAn RCA TT-2-sarjan tv1 varalähetin. Asennettu samaan aikaan kuin päälähetinkin, 1967.
Kuvapuolelta lähti tehoa 2 kW, siis pikkusen vähemmän kuin 6 kW isoveljestään. Tehontarve oli 11 kW seinäsähköä. Ettei homma olisi ollut liian yksinkertaista, molemmat tv1 pää- ja varalähettimet halusivat amerikkalaista 120/208 V 3-vaiheruokaa. 50 Hz onneksi kelpasi. Sitä tarkoitusta varten näkyy varalähettimen oikealla puolella molemmille lähettimille yhteinen muuntaja.
Vehkeen nappulatekniikka oli täsmälleen samanlainen kuin päälähettimessä ja nappulat samassa paikassa. Laite voitiin käynnistää joko lähettimen naamataulusta tai valvomosta. Käynnistys vei aikaa vajaat 5 minuuttia, mukaanluettuna kuva- ja äänilähettimien koaksiaali-liitoskappaleiden vaihtaminen antennilinjan yhdyssuodattimesta päälähettimen sijasta varalähettimeen.
Monimutkaisempi juttu selittää kuin  mitä on, tarvii laittaa kuva... alemmassa kuvassa vinosti vasemmalle ylös menevä liitoskappale (kuvalähetin) piti kääntää vasemmalle alas ja oikealle vinosti ylös menevä liitoskappale (äänilähetin) piti kääntää oikealle alas. Antennikytkentäpaneelin takana näkyy hyllyssä "vesijohtotekniikkaa", siellä on molemmille lähettimille yhteinen kuva&ääni-yhdyssuodatin. Putkimiehen hommia paitsi ettei tarvi laittaa väliin rivettä ja kittiä ettei vuoda.
Huomaa tuossa paneelin oikealla puolella roikkuva meisseli, sillä kiristettiin liitoskappalaiden "letkuklemmarit" kiinni. Liitoskappaleet olivat kuparista halk. 50 mm koaksiaaliputkea, päihin oli sahattu muutama rako että pääsi klemmareilla kiristämään... Aika "raamatullinen" systeemi mutta toimi OK. Tärkein homma oli muistaa ja vielä kerran varmistaa että molemmat lähettimet olivat "Off" ennenkuin meni liitoskappaleita avaamaan. Muuten en olisi tätä kirjoittamassa.
« Viimeksi muokattu: 10.05.2014 klo 17:37:32 Kirjoittaja HeikT »  

tv1_varaldhetin.jpg ( 46 KB | 0 latausta )
tv1_varaldhetin.jpg
tv1_antennikytkentdpaneeli.jpg ( 75 KB | 0 latausta )
tv1_antennikytkentdpaneeli.jpg
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
HeikT
God Member
*****
Poissa


SRHS 782

Viestejä: 776
Sijainti: Lohja
Re: Lahden radio- ja tv-museo aukeaa kesäksi 6.5.2014
Vastaus #89 - 10.05.2014 klo 17:08:08
Tulosta viesti  
Sitten avattiin tv1 päälähettimen ovi... jippii, lähetin ei pudonnut pois päältä... ja kurkistettiin sisään. Vasemmalla puolella lähettimen takaseinällä näytti tämmöselle. Siinä on vehkeen tarvitsemien jännitteiden kondensaattorit, etuvastukset ja tasasuuntaajat. Noiden posliinipötköjen paikalla oli ollut lähetintä asennettaessa elohopea-putkitasasuuntaajat. Vaihtoivat ne kuulemma aika joutuisasti puolijohdetekniikkaan, ei kuulemma olleet tarpeeksi luotettavia. Noilla tehdään mm. kuva- ja äänilähettimien anodeilla oleva 5700 V ja "joitakin pienempiä pilkkeitä".
Kuvan alareunassa näkyy pätkä suojakaidetta ettei vahingossa pääse kaatumaan päin suurjännitelaitteita. Se on vaan kovin alhaalla minulle 190-senttiselle...
Takaseinässä näkyy sisään puhallettavan jäähdytysilman suodatin ettei pölyä pääse kertymään sopimattomiin paikkoihin, vois vaikka ruveta kipinöimään... Nämä NERAn tv1-lähettimet oli molemmat ilmajäähdytteisiä. Päälähetintä piti tuulettaa 27 kW ja varalähetintä 11 kW verran.
« Viimeksi muokattu: 10.05.2014 klo 20:17:32 Kirjoittaja HeikT »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sivunvalintanappi Sivu: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
Lähetä aiheTulosta