Normaali aihe Faraday ja induktio (Luettu 1114 kertaa)
IlpoJaakko
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 818
Faraday ja induktio
08.04.2021 klo 16:14:41
Tulosta viesti  
     Nyt kun saatiin tuo Ohmin laki hoidettua, niin tässäpä lyhyt historia sähkömagnetismista.

1800-luvun alkuvuosina oli tiedossa, että rautanaula saatiin magnetoitua laittamalla se virtakäämin sisään. Jotkut herättelivät ajatusta siitä, että toimisiko käänteinen ilmiö, jossa magneetti käämin sisällä aiheuttaisi virran. Hra Fresnel oli mielestään todennut tämän. Hra Ampere tuki tätä tietoa omilla havainnoillaan.
Myöhemmin peruivat tällaiset havainnot. Tähän tuntui lopahtaneen lisätutkimukset. Vallalla oli ajatus, että virtaa pitäisi saada paikallaan olevalla magneetilla, siis "tyhjästä, ilmaiseksi". Energian säilymislakihan kehitettiin vasta parikymmentä vuotta myöhemmin.
Ampere kokeili laittaa virtakäämin lähelle toisen käämin(siis muuntaja!). No eihän tasavirralla mitään tapahtunut.
Todella huonoa tuuria oli sveitsiläisellä insinööri  Colladolla. Hänellä oli kunnon laitteet: käämi, magneetti ja galvanometri. Herkän mittarin suojelemiseksi hän vei sen toiseen huoneeseen 50 m:n johdolla. Työnsi magneetin käämin lähelle ja käveli katsomaan galvanometriä. Eihän se mitään näyttänyt, koska virtapulssi oli jo lopahtanut. Kaikki olivatkin vakuuttuneita, että ei sieltä virtaa synny. Oli kyllä eräs kaikkien aikojen harmillisin mokaus.
Sitten päästäänkin herraan Michael Faraday. Oli käynyt hieman kansakoulua, että osasi lukea, kirjoittaa ja hieman laskea.
Kirjapainoapulaisena luki saatavilla olevia harvoja tietokirjoja. Innostusta kun oli, kävi professori Davyn luennoilla ja kirjoitti oma-aloitteisesti muistiinpanot puhtaaksi. Lähetti ne Davylle, joka otti Faradayn laboratorioonsa apulaiseksi. Faraday kokeili vuosikausia yrittäen induktiota. V. 1831 vihdoin tärppäsi. Toroidille käämittin 2 erillistä käämiä. Nyt syntyi eloa galvanometrissä aina kun virran kytki tai katkaisi. Loppu onkin historiaa, kuten tavataan sanoa.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Heikki Rinnemaa
God Member
*****
Poissa



Viestejä: 529
Sijainti: tampere
Re: Faraday ja induktio
Vastaus #1 - 01.12.2021 klo 19:31:39
Tulosta viesti  
Hymiö

Tuli tätä luettua mieleen  yksi tekemäni magneettitesti,,tai tein niitä muutaman,,kotikonstein. Laittelen kuvia joskus jos tarmoa riittää piirtää. Mutta selostan tässä lyhyesti.

Laitoin avonaiseen kelaan tasasähkön päälle ja pidin kelaa pystyasennossa. Sitten paksua ompeluneulaa roikotin kelan sisällä.
Arvatkaa mihin kohtaan neula asettui?
Keskelle kelaa neulan massakeskipisteen mukaisesti.

No tästä innostuneena tein toisen kokeen.
Laitoin muutaman vahvan nappimagneetin yhteen. Vein ompeluneulan langan päässä toiseen päähän magneettia,sen keskipisteeseen neulan kärki edellä ja neula imeytyi magneettia kohti samalla kiertyen. Neula siis tavallaan imeytyi kairaten itseään magneettia kohti.
Sama toisessa päässä.
Sitten kokeilen miten neula käyttäytyy kun kuljetan sitä sivua pitkin.
Arvatkaa mitä tässä huomasin?
Keskellä neula ei imeytynyt magneettiin sivulta vaan työntyi tavallaa pois, hyppäsi  yli keskinavan, siis päiväntasaajan kohdalla jos simuloin samaa maapallomagneetilla.

No, nuo kokeet muutti käsitykseni magneettivuon virtaukseen suuntana verrattuna koulukirjoihin.
Käsittääkseni maapallon magneettikentän suunta muuttuu päiväntasaaajan kohdalla,,siinä missä kompanssi ei löydä suuntaan. Toisin sanoen maapallon magneettivuo imeytyy pohjois-etelänapojen kohdalla sisään ja sinkoutuu päiväntasaajan kohdalla ulos.
Pitäs joskus piirtää 3-d animaatio asia olisi helppo ymmärtää,,itselläkin,, Hymiö
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu