Normaali aihe Salora Riviera 58 lyhytaaltoalueen viritys (Luettu 2069 kertaa)
sakhei
YaBB Newbies
*
Poissa



Viestejä: 8
Salora Riviera 58 lyhytaaltoalueen viritys
18.04.2018 klo 13:36:48
Tulosta viesti  
Salora Riviera 58 AM-paikallisoskillaattori värähtelee lyhytaaltoalueella hyvin heikosti ja väärällä taajuusalueella. Ihmettelen, miksi virityskela L9 on FM-esiasteessa ja vielä kytkettynä FM-kelojen L5 ja L8 kanssa samalle akselille. Pitäisikö FM- ja AM- viritysnuppien olla lukittuina toisiinsa? FM-virityksen säätäminen ei nyt kuitenkaan vaikuta paikallisoskillaattorin taajuuteen.
Olen ymmällä!
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
akenyh
God Member
*****
Poissa


SRHS 257

Viestejä: 1116
Sijainti: Halikko (Salo)
Re: Salora Riviera 58 lyhytaaltoalueen viritys
Vastaus #1 - 18.04.2018 klo 18:27:20
Tulosta viesti  
Kelan L9 tarkoituksena on aikaansaada LA-alueen asemaviritykseen "hienosäätö". Asiasta ainakin osa radiovalmistajista käytti nimitystä Lyhytaaltolevitys.
Lyhytaaltoalueella on kotivastaaottimissa kuunneltavan aseman oikean virityskohdan haku hankalaa, sillä pienikin säätönupin liike muuttaa taajuutta reilusti. Lisäksi asemarasteriväli on vain 5kHz, kun muilla alueilla se on 9kHz.

Riviera58.ssa käytetään Telefunkenin valmistamaa Ula suurtaajuusyksikköä (purkkia). Ulan virityselementteinä on kaksi erillisille rungoille asennettua kelaa (suurtaajuus ja oskillaattori) ja runkojen sisällä liikkuvat metalliseospalat. Toiselle rungolle (st.) on lisätty tuo puheena oleva kela L9.
Riviera 58:n asteikossa on ula-asteikon alapuolella lisäasteikko, jossa on nolla (0) keskellä ja sen molemmilla puolilla merkinnät neljäänkymmeneen asti. Tämä on "levitysasteikko" ja sitä käytetään ulaviritysnupilla. Teknisesti siis muutetaan LA-oskillaattoritaajuutta hienosäädöllä sillä L9 on sarjassa varsinaisen virityskelan kanssa.
Elikkä kuunneltava LA asema haetaan suurinpiirtein kohdalleen AM-viritysnupilla ja hienosäätö voidaan tehdä ulaviriysnupilla. Viritysalueen laajuus vaihtelee riippuen millä LA-alueen taajuudella ollaan.
Miksi L9 kela on sitten ulapurkissa? Saadaan levitys tehdyksi lähes ilmaiseksi, kun mekaniikka on valmiina ja sopiva induktanssin muutos helposti.

Kun LA-alueen perusviritys tehdään tullee Ulan viisari säätää apuasteikon 0 kohtaan. AM:n ja ULA:n viritysakselit eivät ole yhdistettyjä.

Liitekuvassa L9 alimmalla rungolla oikealla.

Terv.
Åke
  

TFK_ulapurkkiEN.JPG ( 134 KB | 0 latausta )
TFK_ulapurkkiEN.JPG
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
sakhei
YaBB Newbies
*
Poissa



Viestejä: 8
Re: Salora Riviera 58 lyhytaaltoalueen viritys
Vastaus #2 - 18.04.2018 klo 20:48:52
Tulosta viesti  
Kiitos Åke! Niinpä todella, vähän tuollaista aavistelin ja lisäasteikon huomaaminen olisi auttanut ymmärtämistä! Nyt totesin mittaamallakin lyhytaaltolevityksen vaikutuksen, 416 kHz laidasta laitaan, kun asema oli 10 MHz taajuudella.

Olen elektrolyyttien ja katkenneiden vastusten vaihdon jälkeen saamassa eloa laitteeseen, suhinaa jo kuuluu. Pitkillä ja keskipitkillä aalloilla paikallisoskillaattorin jännite Vpp on 100V molemmin puoli, mutta lyhyillä aalloilla vain 4V ja vaimenee kokonaan aaltoalueen reunoilla. Taitaa olla jossain vielä korjattavaa.  Lyhytaaltoalueellakin oskillaattori on toki järkevällä taajuusalueella, toisin kuin aloitusviestissäni erheellisesti mainitsin.

Onko Salora Riviera 58:n AM-välitaajuus 468 kHz? Kuinka hyvin asteikkolasin lukeman ja  paikallisoskillaattoritaajuuden  erotus yleensä pysyy vakiona koko viritysalueella?

- Sakari

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
akenyh
God Member
*****
Poissa


SRHS 257

Viestejä: 1116
Sijainti: Halikko (Salo)
Re: Salora Riviera 58 lyhytaaltoalueen viritys
Vastaus #3 - 18.04.2018 klo 21:50:50
Tulosta viesti  
Riviera 58:n AM vt 468kHz ja FM vt 6,75MHz.
Jos ns tasakäynti on kohdallaan niin eiköhän asteikko riittävällä tarkkuudella täsmää.
Komponettien arvojen muutokset, viisarin oikea paikka ja oikea virtitys vaikuttavat asiaa. Kun alataajuus ja ylätaajus on on viritetty viritysmerkkeihin niin en erityistä poikkeamaa huomannut.

Terv. Åke
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu