Kuuma aihe (Enemmän kuin 10 vastausta) SRHS:n Digiarkisto (Luettu 7714 kertaa)
Lasse Nirhamo
God Member
*****
Poissa


SRHS #12

Viestejä: 954
Sijainti: Nurmes
SRHS:n Digiarkisto
21.03.2009 klo 13:34:34
Tulosta viesti  
Kevätkokouksessa esitettiin toivomus avata keskustelu tietojen tallentamisesta ja käytöstä.

Kun sinulla on ajatuksia asiasta kirjoita lisää... (Älä laita tälle sivulle kuvia, vain tiukkaa asiatekstiä).

Digiarkisto on siis työn alla.

Jäseniltä ja kaikilta foorumin käyttäjiltä toivotaan nyt siis ajatuksia, mielipiteitä, toiveita yms
siitä, minkälainen tulisi suomalaisen radioharrastajien, SRHS:n Digiarkiston olla.

Mitä se sisältää, miten se on organisoitu ja miten sitä on helppo käyttää...

Katso asian taustaksi esim http://www.radiohistoria.fi/tietosivut.html se ei ole Digiarkisto mutta kertoo vähän aiheesta.
« Viimeksi muokattu: 22.03.2009 klo 20:05:55 Kirjoittaja Lasse Nirhamo »  

Ystävällisesti Lasse - Radiohistorian parissa jo vuodesta 1951
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
telefunken
Full Member
***
Poissa


SRSH

Viestejä: 149
Re: Tietojen tallennus ja käyttö
Vastaus #1 - 21.03.2009 klo 21:20:49
Tulosta viesti  
Yksi malli olisi: Kaikkien vaikka näillä sivuilla kävijöiden avattavissa oleva tiedosto, joka sisältää perustiedon laitteesta, kuten merkki, malli ja vuosimalli sekä muut perus tiedot, kytkentäkaavio ja liitteenä kuva.  Yleisimmille merkeille omat osastot. On myös mahdollista kai että ihmiset itse voisi täydentää omia mallejaan mitä puuttuu, mutta vain yhdestä samanlaisesta per osasto näkyville tiedot, ettei kanta paisu liian suureksi ja sekavaksi.  Seura voisi sitten itselleen tallentaa tarvittaessa omistaja tiedot ja lukumäärätiedot kustakin mallista eri-omiin tarpeisiinsa, muttei kaikille ihmisille tietoturvankin takia.   Sitten muillekkin oma osastonsa kuten esim.avokela nauhurit, levysoittimet yms. Laitteille joita on muuten vähän olemassa riittää aluksi löysempikin osastointi.   Varmuuskopiointi vaikka kahdelle muulle kiinto-asemalle säännöllisin välein kun tulee uutta aineistoa. Tärkein tieto tulostettava paperille arkistoon niin säilyy varmasti.  Harvinaisista aikakausista omat tieto-osastot, kuten esim 20-30 luvun radiot-koska niiden tiedot on jo äärimmäisen hankalia saada.  Tuo Asa cd. n laite luettelo on hyvä esimerkki hyvästä mallista yksinkertaisuudellaan ja helposti siitä löytää kaiken tarvittavan.  Eikö voisi toimia täälläkin että joku tekee ensin merkkikohtaiset osastot, joihin voisi lähettää kuvan, ja merkin-mallin, ja sitten aikaa myöden ylläpitäjät täydentää vuosimallitiedot ja muut. ja järjestää myöhemmin mallinumero järjestykseen. Yksi osasto vois olla hyvät kertomukset omista radioista hauskat ja muut kertomukset..  Näin ne täydentyisi pikkuhiljaa, eikä koko kasva liika suureksi.  Tietysti vanhat talletukset ovat myös tärkeitä ja säilytettävä.  liitteenä kuva Ilmajoelta puhelin museolta.
  

neiti_aika.jpg ( 86 KB | 0 latausta )
neiti_aika.jpg
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
jklaukka
God Member
*****
Poissa


SRHS #490

Viestejä: 572
Sijainti: Joensuu/Kajaani
Re: Tietojen tallennus ja käyttö
Vastaus #2 - 22.03.2009 klo 09:00:46
Tulosta viesti  
Joku tuommoinen virtuaalimuseo ta galleria olisi ihan kiva. Meikäläisellä täällä susirajan takana asuvana ei ole kovin helppoa osallistua tuohon varsinaiseen museotoimintaan. Osa tiedoista voisi tietysti olla linkitettyinäkin jo valmiisiin sivuihin, mutta tuossa on se vaara että tuo linkitettu sivu häviää. Tuo  radiomuseum.org -sivusto tosin lienee aika pysyvä. Käyttö voisi olla aika omatoimista, tosin moderaattoreilla olisi työtä valvoessaan tiedon oikeellisuutta ja järjestyksen säilymistä. Varmaan tämmöinen auttaisi entisöijiä ja lisäisi myös uusien harrastajien mielenkiintoa.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
raimoj
God Member
*****
Poissa


SRSH

Viestejä: 858
Re: SRHS:n Digiarkisto
Vastaus #3 - 22.03.2009 klo 21:04:22
Tulosta viesti  
Riippumatta tiedon esitys tai hakutavasta tai valtuutuksista, arkisto on syytä organisoida tietokannan muotoon. Silloin voidaan helposti ryhmitellä mielivaltaisia hakutapoja, esimerkiksi valmistajien mukaan. Arkistointityö voidaan aloittaa tietokannan suunnittelulla (kannattaa jättää jollekin asiansa osaavalle). Tiedot tulee luonnollisesti tallentaa vikasietoiselle palvelimelle joko omalle tai vuokratulle. Tietokannan hallinnointi?

Lainaus:
Osa tiedoista voisi tietysti olla linkitettyinäkin jo valmiisiin sivuihin, mutta tuossa on se vaara että tuo linkitettu sivu häviää.


Sain Salora sivuni omille domaineilleen. Suomeksi

http://www.salora.name

ja englanniksi

http://www.salora.us

Näillä domainnimillä on tarkoitukseni täydentää aihetta pitkään. Jossakin vaiheessa (kun sivuston ylläpito käy ylivoimaiseksi) tarkoitukseni on luovuttaa suomenkielinen sivusto SRHS:lle (.us domain ei ole sallittu suomalaisille). Kummastakin sivustosta on täydellinen kopio kahdennettuna kahdelle eri kovalevylle (RAID 1) omalla koneella.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
mieite
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 805
Sijainti: Parainen
Re: SRHS:n Digiarkisto
Vastaus #4 - 23.03.2009 klo 08:33:55
Tulosta viesti  
Jäi vähän epäselväksi onko tarkoitus kerätä laite-tietokanta vai täältä foorumilta poimittuja kiinnostavia ja tietoa sisältäviä keskusteluita vai sekä että.
Yllä ehdotettu oma serveri olisi paras vaihtoehto.
Sen käyttöön jokaiselle seuran jäsenelle jaettaisiin oma käyttäjä tunnus ja salasana joka vaihdettaisiin kerran vuodessa.
Serverillä voisi olla alueita jonne jäsenet ei pääse kuin luku-oikeuksin mutta myös alueita jonne voisivat lisätä juttua ja kuvia omista laitteistaan.
Linux-pohjainen serveri nopealla yhteydellä olisi kait sopivin.
Kyse on vain siitä kenen kellariin se väsätään ja kuka sen maksaa Hymiö

Nisse
  

Suunnitellessanne radion ostoa, valitkaa Asa.
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Lasse Nirhamo
God Member
*****
Poissa


SRHS #12

Viestejä: 954
Sijainti: Nurmes
Re: SRHS:n Digiarkisto
Vastaus #5 - 23.03.2009 klo 09:09:55
Tulosta viesti  
Tässä vaiheessa kerätään viisaita ajatuksia jäseniltä ja käyttäjiltä.
Vaihtoehtoja on paljon, hyviä ja vielä parempia.

Kun ajatukset ovat kirkastuneet ja mahdolliset ratkaisut selvinneet,
alkaa varmaan käytännössäkin tuloksia näkyä.

Tietoa kerätään kaikkialta missä sitä on ja mistä se saadaan käyttöön.

Nyt siis vain kaikki mielipiteet esille.
  

Ystävällisesti Lasse - Radiohistorian parissa jo vuodesta 1951
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kkv
God Member
*****
Poissa


SRSH

Viestejä: 1163
Re: SRHS:n Digiarkisto
Vastaus #6 - 24.03.2009 klo 19:15:30
Tulosta viesti  
Ehdotan, että unohdetaan suuret ja mutkikkaat järjestelmät ja tehdään kansioihin perustuva tietovarasto. Keskitytään aluksi vain kotimaisiin radioihin, valmistajiin, myyjiin ja radioalan yhdistyksiin ja seuroihin. Tehdään näistä pääkansioit, joiden sisään tulee sovittavat alakansiot.
Useimmat tarvitsevat tietoja tietystä radiomerkistä ja mallista. Ensimmäinen pääkansio sisältäisi kaikki kotimaiset radiomerkit, joista on kustakin oma kansio. Jokainen näistä sisältää sen merkin mallit, joista taas kustakin on oma kansio. Tämä sisältää sen mallin tarpeelliset kuvat, kytkentäkaaviot, ohjeet, esitteet, mainokset jne.
Jos tietojen tarvitsija ei tunnista radion merkkiä tai mallia, yksinkertaisinta on laittaa siitä kuva keskusteluforumilleja kysyä mikä tämä on. Vastaus yleensä löytyy. Tätä varten ei tarvitse rakentaa mutkikkaita tietojärjestelmiä ja hakuja.

Ohessa havainnekuva esittämästäni.

Kauko Viitanen
  

tietovarasto.png (Liite poistettu | 0 latausta )
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Timo Haveri
God Member
*****
Poissa



Viestejä: 2938
Sijainti: Parkano
Re: SRHS:n Digiarkisto
Vastaus #7 - 24.03.2009 klo 21:59:38
Tulosta viesti  
Minunkin mielestäni kannattaisi aluksi aloittaa yksinkertaisella järjestelmällä kuten edellinen kirjoittaja ehdotti. Sitä voi sitten laajentaa myöhemmin tietomäärän kasvaessa. Ainakin aloituskynnys olisi silloin matalampi. Jos verrataan vaikka Radiomuseum.orgiin niin siitä systeemistä voisi lainata ainakin sen, että käyttäjät voisivat lisätä tietoja järjestelmään. Sellainen lomakepohja mitä RMorgissa käytetään tietojen syöttämiseen ei minun mielestäni ole kovin joustava formaatti. Sitä paitsi kuka tarvitsee tietoa esim. kaiuttimen halkaisijasta? Toisaalta jotain lisätietoa olisi mukava olla kuten vaikka ko. radiomallin historiaa tms. jota taas RMorgissa ei yleensä ole. Nimimerkin "raimoj" Salora-sivut ovat erittäin hyvät tässäkin suhteesssa.

Sitten voisi olla sellainen osio jossa on ohjeita tyyliin "Näin korjaat putkiradion". Tällaisia nettisivuja löytyy ulkomailta paljonkin mutta tietääkseni suomalaisia ei vielä ole. Siinä voisi olla artikkeleita eri korjauksen/entisöinnin osa-alueista. Olen itsekin joskus elätellyt ideaa että pitäisi tehdä jokin tuollainen sivusto mutta eipä ole tullut aikaiseksi. Eikä minun tietomäärälläni kovin laajaa sivustoa syntyisikään.

Kaikki tämä pitäisi tietysti olla kaikkien vapaasti käytettävissä Hymiö En ota kantaa siihen pitäisikö SRHS:n rajoittaa esim. skemojen saantia muille kuin jäsenille tms. Onhan sivuston ylläpitämisessä oma vaivansa ja kulunsa puhumattakaan skemojen arkistoinnista ja skannauksesta ym.

Timo
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Jukka Rajala
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 1429
Sijainti: Helsinki
Re: SRHS:n Digiarkisto
Vastaus #8 - 24.03.2009 klo 22:56:31
Tulosta viesti  
Hyviä ehdotuksia kaikki,lisäänpä omani soppaan mukaan..

Skema-arkiston osalta taidettaisiin törmätä julkaisuoikeuteen,skema jota ei saa printata,on yhtä tyhjän kanssa.
Sama pätee muun materiaalin osalta myös.

Jos digiarkisto perutetaan,olisi alustan suhteen ostopalveluna hankittu paras,perusteluna tämän osalta ettei tarvitse investoida
rautaan ,backupit tulisi samalla.

Tietenkin vanha sanonta rahalla saa ja hevosella päätyy pitkälle pitää paikkansa ja kustannus ostopalveluna hankittuna voisi
olla jonkunverran tyyris ehkä.

Skannaus ei ole mikään ongelma,jos A4 koossa olevia pitäisi skannata,ne saa nopeasti suoraan PDF:ksi tai TIF:ksi ,,monilla työpaikoilla on (omallani myös) ns. monitoimikone joka vetäisee arkinsyöttölaitteella useamman sivun minuutissa ja tuuppaa e-mailiin suoraan tiedostona.

Olisiko ideaa hyödyntää Rmorgia ja tuupata skannatut skemat sinne,20€ jäsenmaksu ei varmaan olisi paha korvaus saatavasta muusta hyödystä skemapankin lisäksi?
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
mieite
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 805
Sijainti: Parainen
Re: SRHS:n Digiarkisto
Vastaus #9 - 24.03.2009 klo 23:32:19
Tulosta viesti  
Tällainen varovainen kommentti.
Hiukaan vierastan tätä ulkomaalaista Rmorgia.
Jos lasketaan että kaikki seuran jäsenet liityisivät Rmorgin jäseniksi, se tekisi noin 350X20 euroa.
Tällä rahalla saisi huippu serveri koneen ja nopean nettiyhteyden seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi.

Nisse
  

Suunnitellessanne radion ostoa, valitkaa Asa.
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
telefunken
Full Member
***
Poissa


SRSH

Viestejä: 149
Re: SRHS:n Digiarkisto
Vastaus #10 - 25.03.2009 klo 16:37:18
Tulosta viesti  
Kyllä. Perustiedot ja kuva riittää, tuon tyyppinen on hyvä kun luonnos on. Ei mitään maksullista palvelua ainakaan käyttöön. Sitten jos tehdään laajempi versio niin eri juttu, silloin vaivaa tulee. Ja alkuun riittää kotimaiset merkit. Jos toimii sitten hyvin, niin myöhemmin voisi harkita muitakin laitteita jos kysyntää on, ja jos toimii suuremmitta vaivoitta.  Sitten jos tarttee yksityiskohtaisempia tietoja niin voi vaikka kysyä foorumin kautta.  Tuo kevyt rakenne takaa helposti löydetyn perus tiedon radiosta, eikä tule ylläpitäjille hankalaksi tarkistella /korjailla.  Ulkomaisista radioistahan löytyy just noita linkkejä jo hyvin.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
raimoj
God Member
*****
Poissa


SRSH

Viestejä: 858
Re: SRHS:n Digiarkisto
Vastaus #11 - 25.03.2009 klo 19:57:02
Tulosta viesti  
Laskeskelin muutama vuosi sitten oman serverin kustannuksia. Kiinteän internetyhteyden hinta on tällä hetkellä Salossa 8 euroa kuukaudessa. Sähkön hinta oli silloin n. 1 euro 1,3 W kohti vuodessa ja tällä hetkellä noin euro/watti. Sähköstä tullee kustannuksia vuodessa n. 200 euroa. Vikasietoisen serverin hinnaksi tullee jotakin 1000 euroa. Käyttämällä avoimen lähdekoodin ohjelmia, ohjelmistokustannukset eivät ole merkittäviä. Oma serveri on varmasti joustavin mutta sitoo yhden henkilön.

Kansiopohjainen järjestelmä on mahdollista rakentaa internetpalvelujen tarjoajan varaan. Välttämättä ylimääräisiä kustannuksia ei tule. Useat palveluntarjoajat mahdollistavat myös alidomainit (tyyliin helvar.radiohistoria.fi) ja tietokantojen käytön samaan hintaan. Yleensä sivuston omistaja voi lisätä itse alidomaineja tarvitsemansa määrän. Myös tämä sitoo yhden henkilön jos halutaan pitää kopiota sivustosta jollakin seuran koneella. Ongelmia tulee myös jos halutaan kaikkien seuran jäsenten voivan itse ladata tietoja sivuille, voitaneen kuitenkin ratkaista.

Arkiston voisi mielestäni jakaa julkiseen ja vain jäsenille sallittuun osaan. Julkisella osalla voisi materiaali olla huonompilaatuista ja määrältään rajoitettu.

Kokonaan oma kysymyksensä on tekijänoikeuksien hallinta.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu