Normaali aihe Aaltoloukku (Luettu 488 kertaa)
mattias
Junior Member
**
PoissaViestejä: 58
Sijainti: Joensuu
Aaltoloukku
30.07.2020 klo 13:46:59
Tulosta viesti  
Mikä ihmeen loukku se tämä on? Aavistan kyllä että radion kylkeen varmaankin kuuluu, eikö tuohon aikaan (piirustus päivätty 12.5.-36) antenneissa riittänyt tehot vai mistä mahtaa olla kymysys? EDIT -piirustus on itsessään erittäin hyvässä kunnossa, kuva vaan ei näköjään ole kovin skarppi)
matti a
  

aaltoloukku.jpg ( 113 KB | 26 latausta )
aaltoloukku.jpg
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH2EO
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 778
Re: Aaltoloukku
Vastaus #1 - 30.07.2020 klo 14:13:19
Tulosta viesti  
Aaltoloukulla saadaan vaimennettua haluttua taajuutta.  Jos esimerkiksi lähellä oleva paikallisasema häiritsee muiden asemien kuuntelua saadaan sitä vaimennettua. Alkuaikojen radioissa valintatarkkuus saattoi olla varsin kehno.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Eero Aro
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 541
Re: Aaltoloukku
Vastaus #2 - 03.08.2020 klo 12:38:23
Tulosta viesti  
Monelle kaupungissa asuvalle tai asuneelle radioamatöörille tuttu laite. Itse kiersin laittelemassa kerrostalomme eri asuntojen radioiden ja televisioiden antennijohtoihin loukkuja ja ferriittisauvoja, kun lähettimeni aiheutti heille häiriöitä kuvaan tai ääneen tai molempiin. Joskus häiriö oli pelkkä sähkötyksen aiheuttama klikki, joskus SSB:n mokellus kuului läpi.

Siihen häiriöiden vaimentamiseen oikeastaan harrastukseni hiipuikin, kun oikeastaan lähetintä ei voinut loppujen lopuksi käyttää muulloin kuin yöllä kun kaikki nukkuivat.

Kerran yksi alakerran naapuri mokoma muutti pois ja vei ferriittisauvani mukanaan, olisin voinut ottaa ne käyttöön johonkin muuhun häiriytyvään vastaanottimeen. Tuskin siellä uuden asunnon naapurissa oli ketään radioamatööriä.

Dilemma on sillä lailla omituinen, että kunnossa olevan radioamatöörilähettimen ja antennin aiheuttamat signaalivoimakkuudet varsinaisen lähetystaajuuden ulkopuolella ovat yleensä kunnossa, mutta suuri osa tv- ja radiovastaanottimista ei kestä pienitasoisiakaan häiriötaajuuksia. Turha oli kuitenkaan yrittää selittää naapurille, että teknisesti ottaen vika ei ole minun laitteissani, vaan sinun vastaanottimesi on niin surkea, että se häiriytyy liian pienistä. Häiriön aiheuttajiahan oli vain yksi, mutta häirittyjä kymmeniä.

En tiedä, ovatko nykyajan radioamatöörilähettimet parempia tässä suhteessa kuin 1980-luvulla.

Eero
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Raimo Sjöberg
God Member
*****
Poissa


SRHS #313

Viestejä: 672
Sijainti: Espoo
Re: Aaltoloukku
Vastaus #3 - 03.08.2020 klo 15:57:13
Tulosta viesti  
Aaltoloukkua, ts. imupiiriä, on käytetty yleisesti AM-vastaanottimissa. Sarjaresonanssipiiri antenniliitännän ja maan välillä vaimentaa mahdolliset välitaajuudella esiintyvän signaalit.

Joissakin DDR:ssä valmistetuissa radioissa on aaltoloukkuna käytetty estopiiriäkin, eli antennin kanssa sarjaan kytkettyä rinnakkaisresonanssipiiriä, joka ajaa saman asian.

Em. ovat siis kiinteästi radion välitaajuudelle viritettyjä, eivät tietenkään korvaa ulkopuolista viritettävää sellaista.
  

Rami - OH1AYG / OH2AUS
Sivun alkuun
IP kirjattu
 
OH8UBJ
Senior Member
****
PoissaViestejä: 351
Re: Aaltoloukku
Vastaus #4 - 05.08.2020 klo 13:30:41
Tulosta viesti  
Voisi olla tarvetta tällaiselle LV407:n kanssa.

Kokeillessani radiota 40m bandilla pitkän lanka-antennin kanssa,  ilmeisesti CRI:n lähetys puski voimakkaasti läpi koko ajan.
Muilla bandeilla en ilmiöön törmännyt.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
LGL.
God Member
*****
PoissaViestejä: 608
Re: Aaltoloukku
Vastaus #5 - 08.08.2020 klo 15:57:11
Tulosta viesti  
Tuli tuosta mieleen eräs SRA radio, ML-46 joka oli hyvin tavallinen ruotsalaisissa laivoissa. Radio ei ole mikään mestariteos, mutta muistan sen kyky estää häiritseviä asemia aaltoloukkuineen. Radiossa oli sekä kiiinteä  sarjapiiri (imu) että  rinnakkaispiirit jotka oli säädettävissä.
Radion IF oli 720 kHz.

LGL
  

ML46_schem.jpg ( 298 KB | 5 latausta )
ML46_schem.jpg
Sivun alkuun
 
IP kirjattu