OH2EO kirjoitti 21.04.2024 klo 13:56:19:
Joo, tuolta selviävät suunnilleen ne asiat, jotka aloituksessa mainitsin. Mutta esimerkiksi noiden eri alkuosien käytöstä ei tuolla kerrota juurikaan.
OH2NLT kirjoitti 21.04.2024 klo 17:55:23:
Oma radioamatööriurani alkoi teknisen luokan luvalla kun sähkötyksen opettelusta ei tullut mitään.
Luvan myöntämisen aikaan maantieteellisesti määrätyn piirinumeron lisäksi muistaakseni kutsumerkin ensimmäiseen kirjaimeen oli koodattu luokka eli N merkkasi teknistä luokkaa. Nykyään kirjaimia voi olla jopa neljä ja minkä tahansa yhdistelmän voi ostaa jos vaan on vapaana. Nykyisin kutsuni voisi olla vaikka OH2JUHA.
Tuosta vapaasta numerosta Arton kanssa samaa mieltä. Enää ei selviä kuin kyselemällä missäpäin vasta-asema on.
Byrokratian vähentäminen kuulostaa järkeenkäyvältä, kun ei tarvitse enää vaihtaa kutsumerkkiä muutettaessa alueelta toiselle. Suurin osa taitaa kuitenkin edelleen valita numeron omalta alueeltaan, joten siinä mielessä ongelma on pieni.
HPY kirjoitti 21.04.2024 klo 15:03:24:
Myös kohtuullisen sähkötystaidon vaatimuksen poistaminen kummastutti aikanaan.
Ymmärrän sen näkökulman, että sähköttäminen kuuluu radioamatöörin yleissivistykseen. Toisaalta olen sitä mieltä, että sääntöjen ja pätevyystutkinnon tärkein peruste on vastuullisen operoinnin osaaminen eikä jonkin tietyn lähetemuodon tunteminen. Jos ei osata sähköttää, käytetään muita menetelmiä.
Uusien amatöörien mukaantuloa tuo helpottaa selvästi.
Jos wikipedia on oikeassa, ainakin osittainen syy sähkötysvaatimuksen poistamiseen oli sotilaspuolen tarpeiden muutos. Kun sähkötyksen merkitys sotilasviestinnässä on vähentynyt, ei sitä ole pidetty välttämättömänä taitona radioamatööreillekään.
Ilmeisesti radioamatööritoiminnan on haluttu palvelevan armeijan tarpeita.