Sivunvalintanappi Sivu: 1 [2]  Lähetä aiheTulosta
Kuuma aihe (Enemmän kuin 10 vastausta) Voima OP-3:n radion rätinä (Luettu 1755 kertaa)
Tapani Räikkönen
Junior Member
**
Poissa



Viestejä: 62
Sijainti: Helsinki
Re: Voima OP-3:n radion rätinä
Vastaus #15 - 15.04.2024 klo 22:52:13
Tulosta viesti  
RJL kirjoitti 15.04.2024 klo 10:36:55:
Artosalon esille tuomat ongelmat viritysjännitteessä voisi todeta kytkemällä kondensaattori, jotain hatusta 10 nF...0,1 uF, virityspotentiometrin liukukoskettimelta maihin.

Niistä massavastuksista, tuli mieleen, että onko ne laitettu virittimeen tarkoituksella, vai onko niitä vaan ollut varastossa? Ehkä kuitenkin tarkoituksella?

Kiitos neuvosta. Testaan kun joskus ehdin.

Massavastukset ovat luultavasti Larsholtin radion omia. Varmaan pienen induktanssin takia on käytetty niitä. En vaihda niitä, jos ne ovat kunnossa. Jos vaihdan, niin vaihdan samanlaisiin.  Ehkä ne saisi mitattua irrottamatta toista päätä juotoksista.
  

-tapsa-
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Tapani Räikkönen
Junior Member
**
Poissa



Viestejä: 62
Sijainti: Helsinki
Re: Voima OP-3:n radion rätinä
Vastaus #16 - 15.04.2024 klo 23:14:24
Tulosta viesti  
RistoKoo kirjoitti 15.04.2024 klo 09:48:50:
Tapsa.
Jos aiot vaihtaa massavastukset, niin millä tyypillä?
Kalvovastuksien ja massavastuksien sähköisillä ominaisuuksilla on eroa, mitkä korostuvat suurilla taajuuksilla (hifisteliöiden mukaan jopa pientaajuusvahvistimen toisto-ominaisuudet riippuvat käytetystä vastustyypistä).
Toinen huomioin arvoinen seikka on mistä RJL jo mainitsi viritys. Jotkut massavastukset ovat kiinni virityskeloissa, mitä tapahtuu kun niiden viereen tulee erilainen (rakenne, johtimien paksuus...) vastus??
Mitä tulee noihin AC-tyypin ransistoreihin, mainitut tyypithän AC187K ja AC176K ovat "tehotransistoreita" (käytetty yleensä pääteasteissa ja regulointipiireissä). Ilmeisesti OP-3 käytetty juuri jänniteregulointiin.   
Noissa sinun kuvissasihan on vain vahvistinosien kaavioita, ei virittimen joten transistoreita ei ole mainittu.
Kannattaa katsoa:http://www.storno.dk/diverse/LH7250.pdf
Lainaus:
Toki tekisi mieli vaihtaa ge-transistorit johonkin nykyaikaisempaan.

Entä putket, nehän ovat vielä vanhempia keksintöjä?
Jos joku laite on tehty tietyillä komponenteilla ja toimii, miksi vaihtaa?


Joo, ei tietenkään kannata vaihtaa komponentteja, jos uudet eivät ole parempia kuin vanhat. Putkissa ei ole tapahtunut mielestäni kehitystä, vanhat NOS Telefunkenit ja Siemensit esim. ovat edelleen hyviä, eikä uudet ole ainakaan parempia. Germanium-transistoreilla ja -diodeilla kuten myös hiilimassavastuksilla on omat etunsa ja ne on usein vaikea korvata ainakaan paremmilla vaihtoehdolla. Jos on järjevää, niin suosin kyllä mieluummin Schottky-diodeja, metallikalvovastuksia ja piitransistoreita vanhojen tilalla.

Tuota K:n merkitystä ACxxx:n perässä en tiennyt. Kiitos tiedosta!

Larholt 7251:n kaaviot löytyvät sivulta https://www.peel.dk/Larsholt/. Harmi kun en nuorempana innostunut elektroniikasta. Olisi ollut mukava kasata vaikkapa Larsholtin Signal Master, kun olisin tiennyt, kuinka palkitseva harrastus tämä on! Nykyään ei taida enää olla mitään vastaavia rakennussarjoja myynnissä.
  

-tapsa-
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
RistoKoo
Full Member
***
Poissa


SRHS

Viestejä: 169
Re: Voima OP-3:n radion rätinä
Vastaus #17 - 16.04.2024 klo 09:49:06
Tulosta viesti  
Itseasiassa tuo  K transistorin tyypin perässä tarkoittaa sitä kantikasta möykkyä transistorin päällä, on helpompi kiinnittää jäähdytyselementtiin.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sivunvalintanappi Sivu: 1 [2] 
Lähetä aiheTulosta