Normaali aihe Vahvavirtaverkko ja talomaaongelmat (Luettu 3965 kertaa)
eukkola
Senior Member
****
Poissa


SRHS

Viestejä: 416
Vahvavirtaverkko ja talomaaongelmat
28.07.2016 klo 09:54:40
Tulosta viesti  
OK-taloni viereiseen petäjään iski salama. Sen varaus ei suinkaan hajautunut maahan vaan lähti sitä pitkin etsiytymään johtavampiin paikkoihin. Hyvä reitti oli 2 x 10 m 16 neliömillin kuparinen talomaa ja sitä kautta talon KEVI-kaapelointiin kuin myös nollajohtoon. Nollajohdon kautta energia virtaili pitkin kylää särkien kenties naapuriemme herkkiä laitteita kuin myös sitä kautta etsien uusia maadoituslähteitä. Verkon jakelumuuntajan (samalla lähtevä 0) tähtipiste lienee jotenkin maadoitettu vaan katujakokaappien 0-johto kelluu?
Muutama vuosi sitten iski salama naapuristoomme samoin seurauksin tullen myös meille kylään. Kummallakin kerralla vaurioitui meillä Muurla Elektroniikan sähkölämmitysjärjestelmän syöttö/mittauskeskus. Herkkiä laitteita.

EDIT:

Kuten Harkus H:n antamassa osoitteessa tätä asiaa käsitellään niin näkökantoja verkkojen käytettävyyden kuin turvallisuudenkin suhteen on paljon. Näyttää vain silti että elektroniikan valmistajat eivät riittävästi panosta laitteidensa häiriö- ja vikasietoisuuteen. Viallinen yksilölaite on helppo viskata SER-lavalle ja ostaa uusi tilalle. Mutta kovasti integroitu laite on kallis ostaa, isotöinen asentaa ja myös kallis korjata.« Viimeksi muokattu: 28.07.2016 klo 11:14:44 Kirjoittaja eukkola »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Markus Hautaniemi
God Member
*****
Poissa


SRHS 81

Viestejä: 2519
Sijainti: Kokkola
Re: Vahvavirtaverkko ja talomaaongelmat
Vastaus #1 - 28.07.2016 klo 10:43:07
Tulosta viesti  
Taannoin tällä foorumilla oli puhetta muun muassa Norjan sähköverkosta: http://www.radiohistoria.fi/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1318672913
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Maja
God Member
*****
Poissa


SRHS 478

Viestejä: 3372
Sijainti: Lounais-Suomi
Re: Vahvavirtaverkko ja talomaaongelmat
Vastaus #2 - 28.07.2016 klo 17:08:24
Tulosta viesti  
Olen kesä mittaan katsellut ukkostutkaa ja ainakin keskieuroopassa täytyy olla paremmat systeemit ukkosen varalta. Minulla on myös sellainen
mielikuva että täällä niihin ei erityisesti kiinnitetä huomiota vaikka elektroniikkan määrä on massiivisesti lisääntynytkin. Tuo sähköverkon maa on
kaksitahoinen ukkosen kannalta, kelluva maa voisi olla parempi vaihtoehto ja myös turvallisempi kuin nykyinen. Sen toteutus voisi tulla kalliiksi
näin jälkiasennuksena. Nykyään kaapeloidaan maahan mm. sj-verkkoja mutta se ei poista ukkosen aiheuttamia ongelmia koska runkoverkko kulkee
avolinjoina edelleen. Laitan llinkin tähän alle tuosta ukkostutkasta;

https://www.lightningmaps.org/#m=sat;r=0;t=3;s=0;o=0;b=;n=0;y=52.0757;x=15.5431;...;

Markku  Pyöritä silmiä
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
astronic
Full Member
***
PoissaViestejä: 152
Re: Vahvavirtaverkko ja talomaaongelmat
Vastaus #3 - 28.07.2016 klo 19:15:29
Tulosta viesti  
Eipä täällä asuinalueellamme anneta selkeää vastausta noihin epäiltyihin maa- ongelmiin. Kukaan ei siis tiedä/ haluakkaan tietää miksi pv:n alueella ei kusot kulje tai ukkoset hajoittaa juuri siviiliasukkaiden laitteita. Alue on hyvin kallioista ja maadoitukset ovat siis mitä sattuu. Tapauksia noin 13v. ajalta: Sähkökatkoksen seurauksena lähti tietokoneen monitorini kaatopaikalle koska katkon jälkeen alkoi lyömään valokaarta takapeltiin kotelon sisällä. Kaukana ollut ukkonen hajoitti telkkarin. Samoin lähti modeemi toisella kertaa. Pervekkeen kaiteesta ilmeisesti kulkenut salama jätti jälkeensä sen kuuluisan "otsonin" hajun. Yksi telkku hajosi suoraan ukon ilmalla sitä katsellessa, oli onneksi jo vanha ja joutikin vaihtoon. Täällä on uusittu joskus noita sähköjä ja uusissa kytkennöissä kattolampuille tulee yleensä kolme johdinta: ruskea, kevi sekä vaalean sininen. Liitin on se normi 3 piikkinen ja siitä ei normaaliin lamppuun löydy keville jatkopaikkaa. JOS kevi katkeaa tuolla katonrajassa niin mitä tapahtuu?
Missään muualla ei ole noita laitteiden hajoamisia tapahtunut.
Teollisuudessa noihin maadoitusongelmiin törmäsi koko ajan: Koreassa maatasona olivat esim. lattialaattojen välissä kulkevat messinkiset noin 5mm leveät listat. Siellä Upsilla tarkoittivat mokkulaa joka oli hartsiin valettu röökiaskin kokoinen palikka jossa olivat yhdistäneet johtoja jotenkin. Siis ei ollut semmoinen oikea UPS joka takaa pc:lle virtaa sähkökatkoissa. 1950 luvun lopussa kylän lehmiä kuoli koska maadoitus oli yhdistetty juottokaukaloitten rakenteisiin ja lehmät olivat sidottuina kettingeillään siihen putkiaitaansa. Se joka keksii sen kuidussa kulkevan maadoituksen saattaa olla jopa noobelin palkinnon ansainnut tempuntekijä.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH5IJL
God Member
*****
Poissa


SRHS, Hamina

Viestejä: 1243
Re: Vahvavirtaverkko ja talomaaongelmat
Vastaus #4 - 29.07.2016 klo 14:46:27
Tulosta viesti  
En tiedä minkämoisia ukkossuojauksia itse kullakin on kotonaan, mutta siitä asti kun 1997 asensin sähköverkkoon kolmiportaisen suojauksen jossa järeämmät ovat pääkeskuksessa, joka ryhmäkeskuksessa omansa ja vielä herkempien laitteiden osalla kolmas porras niin ongelmat loppuivat.

Aiemmin hajosi kaikennnäköistä ja saman AMKA:n päässä joka haarautuu naapurille 100m meiltä hajosi laitteita edelleen.

Itse en ole ottanyt yhtään töpseliä irti ukkospelossa tällä vuosituhannella  -  ja niitä on keskivertohuusholliin verrattuna tosi paljon eikä mitään ole hajonnut.

Puhelinlinjan kautta tulevat ylijännitteet olivat oikeastaan paljon hankalampia, 4,5 km ilmakaapelia keskukselta ja maadoitukset ties missä. No sekin saatiin moniportaisella suojauksella siihen kuntoon, että ADSL:n päätelaite kesti. Tosin puhelinyhtiön tarjoamista värkeistä piti kyllä luopua ja rakentaa tehokkaammat. No nyt menee 4G:llä niin ei tarvi tuota linjaa vaikka se vielä seinään tuleekin.

Ilpo
  

Ilpo J Leppänen - OH5IJL
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
OH5IJL
God Member
*****
Poissa


SRHS, Hamina

Viestejä: 1243
Re: Vahvavirtaverkko ja talomaaongelmat
Vastaus #5 - 29.07.2016 klo 14:55:38
Tulosta viesti  
Tuossa aiemmin mainittu lehmien juottosysteemien, sähköverkon maan ja oikean maan välinen potentiaaliero oli hyvinkin yleinen ongelma koska pienikin jännite-ero saattoi aiheuttaa sen, etteivät lehmät halunneet märkää turpaansa juottokuppiin laittaa.

Aika monta kertaa tuli 70-luvulla tehtyä korjauksia potentiaalin tasaamiseksi tämän asian takia.

Ilpo
  

Ilpo J Leppänen - OH5IJL
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
eukkola
Senior Member
****
Poissa


SRHS

Viestejä: 416
Re: Vahvavirtaverkko ja talomaaongelmat
Vastaus #6 - 29.07.2016 klo 18:05:47
Tulosta viesti  
Tapaus vuosien takaa osoitti että maadoitusjohtimet tai -verkko eivät ole aina kunnossa riippuen vuodenajasta. Oli kevät ja toukokuun alkupuoli eli maa oli jäässä ja huono johde. Työmaan puhelinkaapeli tuli ensin ilmakaapelina muuttuen maakaapeliksi n. 100 m ennen rakennusta. Viimeisen pylvään maadoitus ei kelvannut salamalla vaan se tuli maakaapelin vaippaa pitkin sisälle särkien perusteellisesti uuden kalliin ja hienon tietokonepohjaisen keskuksen. Meni kyllä Puhelinlaitoksen piikkiin.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu