RJL kirjoitti 19.01.2016 klo 20:02:53:
....Jotenkin tuntuu että nykyiset paristot eivät enää lataudu yhtä hyvin kuin 20 vuotta vanhat jolloin tuokin laturi oli uusi. Ehkä kemia on jotenkin muuttunut?...
Pahoittelen, menen nyt off-topicin rajoille, mutta välillisesti tematiikka liittyy myös radioihin, radiohistoriaan.
Käsittämiäni syitä, miksi paristot [moni radiokin toimii myös, tai vain paristoilla] ovat "huonompia kuin ennen".
1] Pidän melko varmana, että ympäristönormit ja kierrätyskelpoisuuskin ovat muuttaneet etenkin EU-alueelle ja USA:han myytävien paristojen kemiallista koostumusta.
Karkean rinnastuksen laitan eilisillalta, jolloin pakkanen hyydytti autoni "hienon ja kalliin" hopekalsium-akun, joka uudesta asti, yhden takuuvaihdon jälkeenkin on paheksunut alle -20 C lämpötiloja [täällä oli toissa aamuna -35]. Heitin hyytyneen tilalle pellin alle Kaakkois-Aasia -akun, jota brändiä myydäänkö, myytykö EU-alueella lainkaan eli koskaan. Akku pyöritti aivan pahuksen iloisesti, vaikka se on "romiskamaa" ja ollut noin 3.5 vuotta täysin käyttämättä, marraskuussa sen varoiksi latasin. Voisin melkein lyödä vetoa, että tuo ei EU-alueella myytävä akku sisältää ainesosia, jotka EU-alueella ovat valmistusprosesseissa nykyisin, jo tuon kyseisen akkuyksilön valmistumisajankohtanakin, kiellettyjä.
2] Ladattavien etenkin AA-koon akkujen, kennojen yleistyminen kenties johtanut siihen, että paristovalmistuksessa tarkoituksellisesti tehdään aiempaa lyhyempää elinkaarta, jotta paristojen menekki olisi turvattu.
80-luvulta en kovin isosti muista, että olisin välittömien työkäytäntöjeni ulkopuolella juurikaan nähnyt AA-koon NiCd-kennoja laajalti käytössä. 80-luvulla ainakin alkupuolellaan, noita AA-kennoja myös oli harvassa hankkia: vain sähkötarvikeliikkeistä jne. Tänä päivänä, kauppojen hyllyt laajalti käsittävät ladattavia ainakin AAA-//AA-kennoja latureineen. Olisiko noin, että jotain on tarttinnut tehdä, että saavat paristojakin kaupaksi.
Tarkoituksellista elinkaaren lyhentämistä oleta ymmärtäneeni sovelletun tuotesegmenteissä jokseenkin hehkulampuista ajoneuvoteknologiaan. Olisiko jonkin autovalmistajan tänä päivänä kannattavaa tuottaa rikkumattomia Volvo Amazoneja, allaan Michelin ZX:t 80 tkm:n kulutuskestävyydellä? Muistaako joku televisosta esimerkiksi dokumentin "Hehkulamppuhuijaus", tai ranskalaisdokkarin Samsungin littutelevisioista?
3] Brändeillä on taipumus "laiskistua", päästyään suosioon suureen.
Markkinaosuuksien valtaamiseksi tehdään paljon työtä ja laatuakin, mutta kun riittävä markkinaosuus katsotaan saavutetuksi, laatua aletan kenties tietoisestikin heikentää menekin ja jälkimarkkinan eli remonttien takaamiseksi. Kustannustehokkuussyistä, tuotantoa siirretään halvemmille tuotantoalueille, komponenttien laadusta aletaan tinkiä jne.
-is-