Sivunvalintanappi Sivu: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19 Lähetä aiheTulosta
Erittäin kuuma aihe (Enemmän kuin 25 vastausta) QRP transciever, mallia Kyynelreplika (Luettu 176141 kertaa)
OH6OG
Senior Member
****
Poissa



Viestejä: 278
Sijainti: Vöyi
Re: QRP transciever, mallia Kyynelreplika
Vastaus #60 - 01.01.2016 klo 01:23:32
Tulosta viesti  
Uusi vuosi saapui ja jotain pientä uutta on ehtinyt tapahtua tässäkin projektissa!

Olen jatkanut lähetin-puoliskon kanssa. Seuraava osa minkä pitäisi saada paikoilleen siihen on virityskondensaattori. Se tehtiin alun perin käsityönä kun ei niitä oikein kaupastakaan voinut käydä hakemassa. Tässäkin threadissä ilmeni että jotkut sanovat syyksi ettei Suomella vielä siihen aikaan ollut omaa radioteollisuutta joka olisi voinut toimittaa niitä. Oli miten oli sen kanssa, alan nyt ainakin itse uskomaan että vähintään yhtä ratkaiseva syy oli Kyyneleiden pieni koko. Sain itsekin jälleen kokea sen että siellä laatikon sisällä on sen verran ahasta ettei mitkä tahansa konkat yksinkertaisesti mahdu sinne.

Olin löytänyt vanhan Hammarlundin valmistaman kondnesaattorin jonka luulin sopivan aika hyvin tähän. Koko oli aika lailla oikea ja materiaaleina oli käytetty messinkiä ja pertinax-levyä. Mutta ei se oikein tahtonut istua sinne. DLL21-putken kanta oli muutama mm liian lähellä kun akseli oli oikealla paikalla. Päädyin puremaan sen konkan ja paloiksi ja laitoin sen uudelle, sopivan kokoiselle alustalevylle. Samalla sain siihen sitä samaa ruskeata bakeliittia jota pitikin olla staatorilevyje ylä- ja alapuolella.

Loppujen lopuksi homma sujuin paljon helpommin kuin olin olettanut. Porasin vaan 2,5mm reijät staattorin missinkitankojen molempiin päihin. Reijissä pyöräyttelin sitten M3 kierretappia jonkä jälkeen uudet bakeliittilevyt sai ruuvata kiinni.

Staattori asettui vaan millin verran liian korkealle. Vähän jouduin viilaamana pois messinkitankojen alapinnoista jonka jälkeen levyt eivät enää ottaneet kiinni toisiinsa. Pelkäsin että tulisi olemana vaikeaa saada kasattua konkaa suoraksi, niin etteivät levyt missään kohdassa leikkaa kiinni. Kaikki sujui kuitenkin hyvin kun bakeliitin pinta on suora eikä taivukaan mihinkään. Ja kaikki kulmat messingissä ovat edeellen Hammarlundin leikkaamia, niitä en tarvinnut mennä pilaamaan.

Huomenna olisi tarkoitus yrittää pätkiä sopivan pituista plaa siitä keraamisesta kelasydämestä jonka sain Beniltä. Saa nähdä kuinka käy.

73 de Pontus
« Viimeksi muokattu: 01.01.2016 klo 10:39:14 Kirjoittaja OH6OG »  

purettu_konkka.JPG ( 87 KB | 0 latausta )
purettu_konkka.JPG
tx_konkka.JPG ( 119 KB | 0 latausta )
tx_konkka.JPG
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
artosalo
God Member
*****
Poissa



Viestejä: 2525
Sijainti: Perniö                
Re: QRP transciever, mallia Kyynelreplika
Vastaus #61 - 01.01.2016 klo 13:11:09
Tulosta viesti  
Tämä on mielenkiintoinen aihe, ja veikkaan, että vielä mielenkiintoisemmaksi se käy kun pääset ns. eletroniikkaosioon ja sitä myöten testaamaan toimintaa.
Pyritkö toiminnan ja suorituskyvyn osalta yhtä korkeaan tasoon kuin mekaniikan ja ulkonäön osalta ?
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH6OG
Senior Member
****
Poissa



Viestejä: 278
Sijainti: Vöyi
Re: QRP transciever, mallia Kyynelreplika
Vastaus #62 - 01.01.2016 klo 19:05:16
Tulosta viesti  
Juu, mielenkiintoisia aikoja tulee kyllä olemaan sitten kun pääsen niin pitkälle että saa kytkteä sähköt laitteeseen. Jännittäviäkin. On tämä sentään ensimmäinen itse rakentamani lähetin amatööriurani aikana. Onneksi tiedän että löytyy kokeneempia joilta voin kysyä neuvoa jos alkaa vapisemaan muualla kuin värähdyspiirissä.

On se tavoitteena että tämä myös suorituskyvyltään vastaisi alkuperäistä asemaa mahdollsimman paljon. Mahdollisesti sillä poikkeuksella ettei lähettimen taajuusalueeseen tule yhtä paljon säätövaraa kuin alkuperäisessä. Minähän en kuitenkaan saa lähettää kuin amatörribandilla, niin ajattelen että asemaa olisi vähän helpompi operoida jos taajuusnuppia saa kääntää koko 180 astetta eikä vaan muutaman asteen verran, kun etsii itselleen lähetystaajuutta.

Muuten on tämänhetkinen suunnitelma että vastukset ja konkat tulevat olemaan nykyiaikaisia komponentteja piilotettuina vanhoihin kuoriin. Eli silloin sen pitäisi elektroniikan osalta olla samassa iskukyvyssä kuin alun perin oli tarkoituskin.

Lopullinen testi siitä kuinka hyvin onnistun tässä tavoitteessa tulee sitten olemaan ensi kesänä jos me perheen kanssa lähdemme kaukovaellukselle rajan taakse. Että saako siltä yhteyksiä ystävämielisille vasta-asemille? Emme tosin lähde idän suuntaan vaan kohdemaa tulee näillä näkymin olemaan Norja. Tiedä sitten jos kantoaallon teho riittää sieltä asti OH-maahan asti kesäkeleillä. No, se selviää sitten.

73 de Pontus
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
artosalo
God Member
*****
Poissa



Viestejä: 2525
Sijainti: Perniö                
Re: QRP transciever, mallia Kyynelreplika
Vastaus #63 - 01.01.2016 klo 21:31:44
Tulosta viesti  
Toimintaan saattamisessa tullee olemaan omat murheensa, koska komponentit eivät ole aivan samoja kuten alkuperäisessä konstruktiossa, eikä tilaa kokeiluihin ja ylimääräisiin tinailuihin liikaa ole:



Kannattaa rakentaa aste kerrallaan alkaen pienetaajuusasteesta kohti etupäätä ja testata toiminta ennenkuin siirtyy seuraavaan asteeseen.
Näin homma pysyy paremmin käsissä.

Mainitsemasi taajuusalueen kavennus edellyttää säätökondensaattorin kapasitanssialueen pienentämistä sarjakondensaattorilla ja näiden rinnalle tulevaa kiinteää kondensaattoria, joka määrittää vastaanottimen "perus" taajuusalueen.

Skemoja olen löytänyt kaksi erilaista, Tannisen piirtämän ja  SM7UCZ:n.
Minkä kytkentäkaavion mukaan rakennat ?

Toivotan onnea.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH6OG
Senior Member
****
Poissa



Viestejä: 278
Sijainti: Vöyi
Re: QRP transciever, mallia Kyynelreplika
Vastaus #64 - 01.01.2016 klo 23:33:00
Tulosta viesti  
Kiitos!

Kytkentä tulee olemaan Tannisen piirtämän mukaan, koska kytkentäkaava SM7UCZ:n sivulla on M10X vaikka siinä kuvissa oleva SM2BYV Jimmyn kyynel on M11X mallia. Ulkonäöllisesti pysyn lähimpänä tätä Jimmyn asemaa koska hän on auttanut minua mittojen jne kanssa.

Kapasitanssialueen pienentäminen sarjakondensaattorilla on juuri sitä mitä olin suunnitellut. Ajattelin tehdä niin että juotan "tuoreet" komponentit ensin oikeille paikoille ja testaan että arvot ovat sopivat ennen kuin alan piiloittamana niitä vanhojen kuorien sisälle. Tällä tavalla toivoisin että minulla olisi mahdollisuus kokeilla vähän kunnes sopivat arvot löytyvät. Etenkin konkkien osalta.

Olet varmasti ihan oikeassa sen suhteen että myös rakentamisessa kannattaisi soveltaa "vianetsinnästä tuttua" aste kerralla menetelmää. Pitää laittaa mietintämyssyyn missä järjetsyksessä sitä oikein kannattaisi edetä sitten kun komponentit on rakennettu.

Ehdotuksesi aloittamisesta RX:n pientaajuusasteesta tuo heti mieleen sen että minulta puutuu edelleenkin signaaligeneraattori. Pitäisihan sitä jossain vaiheessa hankkia sellaisen mutta tällä hetkellä minun taitaa melkein helpompi aloittaa toisesta päästä. Koska minun pitäisi oskilloskoopilla ja taajuslaskurilla päästä näkemään mitä siellä tapahtuu. Toimivastakaan pientaajuusasteesta en saa ääntä ulos jos ei ole mitään mitä syöttää sinne. Onneksi tässä on vielä aikaa miettiä vaihtoehtoja.

73 de Pontus
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH6OG
Senior Member
****
Poissa



Viestejä: 278
Sijainti: Vöyi
Re: QRP transciever, mallia Kyynelreplika
Vastaus #65 - 02.01.2016 klo 00:08:43
Tulosta viesti  
Mirkan timanttilaikka rälläkälle voisi lisätä jokaisen radiosäätäjän työkalupakkiin! Sillä sujuin tuon kelasydämen muokkaaminen varsin näppärästi  Mahtava
  

harakanpesa.JPG ( 126 KB | 0 latausta )
harakanpesa.JPG
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
artosalo
God Member
*****
Poissa



Viestejä: 2525
Sijainti: Perniö                
Re: QRP transciever, mallia Kyynelreplika
Vastaus #66 - 02.01.2016 klo 11:13:56
Tulosta viesti  
Audiotaajuuksille on netti pullollaan erilaisia ilmaisia ohjelmia, joilla pystyy generoimaan ja analysoimaan signaaleja, joten Kyyneleen audioasteen testaaminen on helppo juttu.
Tässä yksi, jolla saat testattua vaikka vaativiakin Hifi-laitteita:
https://www.trueaudio.com/rta_abt1.htm
Kaupanpäälisiksi tulee vielä kaksikanavainen oskilloskooppi ja spektrianalysaattori, eikä siis maksa mitään, kunhan omistaa äänikortilla varustetun tietokoneen.

Laita PC:n äänilähtöön sopiva potentiometri, mikäli tason säätäminen ohjelman kautta tuntuu hankalalta.

Eniten kantaisin huolta vastaanottimen ilmaisjan saamisesta oikealle taajuudelle ja takaisinkytkennän toiminnan saamisesta oikeaoppisen pehmeäksi.
Tällä tarkoitan sitä, että CW-kuuntelussa saa samaan aikaan optimi herkkyyden ilman, että vahvoilla signaaleilla esiintyy ns. "pullingia" ja "blockingia",
eli että CW:n nuotin (taajuuden) saa sopivalle taajuudelle eikä tulosignaali lähde "ohjaamaan" ilmaisijan taajuutta.
Suurtaajuusaste on virittämättömänä todennäköisesti ongelmaton, kuten on myös pientaajuusaste.
Lähettimessä ei myöskään pitäisi olla ongelmia, kunhan saa oskillaattorin käymään.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH6OG
Senior Member
****
Poissa



Viestejä: 278
Sijainti: Vöyi
Re: QRP transciever, mallia Kyynelreplika
Vastaus #67 - 02.01.2016 klo 12:49:20
Tulosta viesti  
Tuossapa tuli kerralla paljon hyödyllistä tieto, kiitos!

Eipäs minulla ole tullut mieleen että tietokoneen äänikortti teitenkin soveltuu aika hyvin tällaiseen mittaamisee/generointiin niin kauan kun kyyseessä on audio-taajuuksia. Täytyypä tutustua tarkemmin tuohon. Tosin ongelma audiogeneraattorin puuttumisesta taitaa kyllä ratketa muutenkin, kiitos ystävällisestä tarjouksesta toiselta foorumin käyttäjältä.

Tuo takaisinkytkennän vahvuus suhteessa herkkyyteen ja/tai cw-signaalin luettavuuteen olikin asia mitä en ole tajunnut ajatella vielä. Voisitko vähän avata mitä tarkoitat käsitteilä pulling ja blocking sekä mikä ero niissä on? Oletan että blocking tarkoittaa vahvaa kantoaaltoa lähellä olevalla taajuudella, joka sitten ilmenee pientaajuusasteella häiritsevänä "piippauksena" (vastaava tilanne kuin liian leveä cw-filtteri nykyradiossa). Onko pulling sitten että vahvat signaalit vetävät vastaanottimen värähdyspiirin taajuutta johonkin suuntaan?

Kuva tuosta ruotsalaisten ohjekirjasta M10X mallisesta kyyeleestä (vastaanotin identtinen):


Tuo ohjekirja kuvaa kyllä vastaanotinta "suorana vastaanottimena jossa signaali ... tasasuunnataan (demoduloidaan) ilmaisimessa V3". Olen kuitenkin ymmärtäväni tuon ilmaisinputken V3 toiminta enemmänkin sekoittajan kuin "diodimaisena" ilmaisimena, silloin kun kuunnellaan katkottua kantoaaltoa. Se sekoittaa suurtaajuusasteelta tulevaa signaalia sen taajuuden kannssa joka tulee värähdyspiiristä. Tuloksesta pudotetaan sitten suurtaajuuksinen osuus pois viemällä se kuristimen D läpi. Jäljelle jää audiotaajuuksinen signaali, silloin kun värähdyspiirin taajuus on "sopivan lähellä" sitä taajuutta mitä halutaan kuunnella. Meneekö tuo nyt noin?

Se että mitä kaikkea sitten liittyy vastaanottimen värähtelypiirin taajuuden muodostamiseen on kyllä pieni mysteeri vielä. L6 on tietenkin kelana siellä ja C9 on virityskondensaattori. Eivät kuitenkaan ole samassa pisteessä kiinni kuin yläpäässä joten tuo piiri ei oikein aukea minulle. Käytännössä on kai niin että C8, C7, R2 ja C11 kaikki tarvitaan ennen kuin piiri sulkeutuu.

Sen teidän että tuossa SM2BYV:n kyyneleessä on lisätty kierroksia takaisinkytkentään ja nostettu kuristimen induktanssia. Tämän jälkeen siitä tuli Jymmyn sanojen mukaan "ihan eri vastaanotin" ja hän kehuu sitä nyt varsin miellyttäväksi ja hyväksi. Onko tuossa muita komponentteja joiden arvoilla kannattaa pelata jos hakee sitä mainitsemasi takaisinkytkennän pehmeyttä?

Pontus
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH2FBX
God Member
*****
Poissa



Viestejä: 1488
Sijainti: Hanko
Re: QRP transciever, mallia Kyynelreplika
Vastaus #68 - 02.01.2016 klo 12:52:29
Tulosta viesti  
Kyyneleen eri kytkinkaavioita löytyy linkistä

http://www.oh3abn.net/index.php/kyynel.html

Itse tein replika Kyyneleen M80lle jossa ilmaisimen kytkentönä käytyin soveltaen Wiion kirjan (1950) kuva 239 kytkentää. Hommasta on ollut juttu Vipusessa muutama vuosi sitten. Putkina käytin Dxx90 sarjan putkia. Jos joku haluaa kuvat yms. niin omakutsu toimii.

de Ilmari / 2FBX
  

Ilmari Nikander
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
artosalo
God Member
*****
Poissa



Viestejä: 2525
Sijainti: Perniö                
Re: QRP transciever, mallia Kyynelreplika
Vastaus #69 - 02.01.2016 klo 15:45:28
Tulosta viesti  
Suoran vastaanottimen pulling ja blocking ovat läheisiä sukulaisia ja eroavat ainakin blockingin osalta siitä, mitä tällä käsitetään supervastaanottoimen yhteydessä.

Suoran vastaanottimen takaisinkytketty ilmaisin värähtelee kuunneltavan taajuuden tuntumassa sen ylä- tai alapuolella. CW:llä optimi taajuusero olisi alle 1 kHz, mutta kaikilla vastaanottimilla tällainen hienoviritys ei onnistu, koska tulosignaali "vetää" ilmaisijan taajuuden mukanaan, jolloin taajuuseroa ja siten audiosignaalia ei synny, ei ainakaan halutunlaista.
Tällainen vastaanotin saattaa toimia esim. 1,5...2 kHz beat-taajudella, mutta sitä on vaikeampi lukea, eikä selektiivisyys ole myöskään tässä kohdassa optimaalinen.

Takaisinkytketyn ilmaisimen blocking ilmenee kauempana eri taajuudella olevan vahvan signaalin aiheuttamana "pullingina".
Ilmiö on sinänsä samanlainen, mutta tähän jälkimmäiseen auttaa yleensä tulotason vaimentaminen.

Alla olisi linkki hyödylliseen artikkeliin, joka käsittelee perusteellisesti suoran vastaanottimen suunnittelua ja eri piiriratkaisuja.
http://www.arrl.org/files/file/Technology/tis/info/pdf/9811qex026.pdf

En pitäisi huonona ajatuksena vaikka Kyynel-projektin tueksi rakentaisit yksinkertaisen yhden putken tai JFET.in suoran vastaanottimen,
jolla saisit tuntumaa miten mikäkin komponenttiarvo ja säätö vaikuttaa vastaanottimen suorituskykyyn.
Tällä tavoin todennäköisesti pääset pienemmillä ongelmilla kun tulee Kyyneleen testauksen aika.

EDIT: Alla vielä linkki yksinkertaiseen kokeilukytkentään.
http://www.qsl.net/5z4ft/regenrx.html
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH6OG
Senior Member
****
Poissa



Viestejä: 278
Sijainti: Vöyi
Re: QRP transciever, mallia Kyynelreplika
Vastaus #70 - 02.01.2016 klo 16:02:11
Tulosta viesti  
Kiitos! Pitää ehdottomasti tutustua tarkemmin asiaan.

73 de Pontus
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH6OG
Senior Member
****
Poissa



Viestejä: 278
Sijainti: Vöyi
Re: QRP transciever, mallia Kyynelreplika
Vastaus #71 - 03.01.2016 klo 13:05:48
Tulosta viesti  
Siinä se nyt sitten on omalla paikallaan tuo TX-konkka ja kela sen päällä.

Seuraavaksi pitäisi varmaan keskittyä noihin vipukytkimiin  sekä kuulokkeiden banaaniliittimiin. Niiden varassa kun tuo RX:n putkihylly on kiinni. Minusta tuntuu nimittäin että minun olisi syytä alkaa vetämään ensimmäiset johdot paikoillen tässä vaiheessa, niin kauan kun kolvi mahtuu putkenkannojen alle. Esim hehkujännitteen johdot olisi hyvä saada sinne "alimmaiseksi" etteivät sitten ole tiellä kun muita komponentteja sovittelee paikalle. No, hylly pitäisi nyt ensin saada kiinni kunnolla.

Rauhallista sunnuntain jatkoa!

73 de Pontus
  

txkonkkapaikallaan.JPG ( 90 KB | 0 latausta )
txkonkkapaikallaan.JPG
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Matti
Full Member
***
Poissa


SWradio.net

Viestejä: 196
Sijainti: eteläpohjanmaa
Re: QRP transciever, mallia Kyynelreplika
Vastaus #72 - 06.01.2016 klo 17:59:26
Tulosta viesti  
Pontus tekee mahtavaa työtä. Eikä pelkästään varsinaisessa Kyyneleen rakentamisessa, vaan myös raportoinnissa tänne foorumille. Radioharraste foorumeilla näkee melko harvoin yksityiskohtaisia projekti päiväkirjoja, eikä ihme sellaisen ylläpito vaatii aikaa ja intoa. Tulos on mainio, ja tälläisiä projekteja seuraa mielellään, ja näistä saa virtaa omiin projekteihin.  Hymiö
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
OH6OG
Senior Member
****
Poissa



Viestejä: 278
Sijainti: Vöyi
Re: QRP transciever, mallia Kyynelreplika
Vastaus #73 - 07.01.2016 klo 21:25:03
Tulosta viesti  
Kiitos Matti! Itsekin seuraan mielellään vastaavia projektien päiväkirjoja, joten tällä kertaa ajattelin itse kantaa korteni kekoon.

Totesin tuossa edellisessä kirjoituksessani että olisi aikaa saada kiinnitettyä tuota vastaanottimen putkihyllyä. Päädyn  puoleisessa reunassa se pysyy kiinni kuulokkeiden banaanihylsyjen avulla. Samalle ne pitävät tuon mustan pellin, jossa on kytkentärima eri jännitteiden syötöille. Jouduin siis aloittamaan siitä.

Alkuperäiseissä M10 ja M11 kyyneleissä tuo kytkentärima on tehty mustasta bakeliitista. Ensin en oikein tahtonut löytää sellaista mistään. Ne mitkä löysin olivat joko posliinista, tai jos sitten olivat bakeliitista, niin olivat liian suurikokoisia. Sitten tajusin etsiä niitä saksan e-baysta. Ja sieltä löytyi sitä mitä olin etsinyt. Saksan demokraattisessa tasavallassa näitä sokeripaloja vissin käytettiin pitkäänkin. Pari euroa jouduin maksamaan kytkentärimasta, saman verran taisi mennä postimaksuihin. Muutaman päivän päästä rima löytyi postilaatikostani.

Tuon mustan pellinpalan muotoilussa nyt ei ollut mitään erityisen vaikeata, paitsi että kaikkien kulmien piti olla suoria. Kerran jouduin aloittamaan alusta kun sahasin vähän vinoon. Tuossa alumiinilaatikon päädyssä kun heti näkee jos se pelti töröttää johonkin suuntaan. Punsseilla kun stanssasin jännitteiden arvoja olin vähän laiska enkä jaksanut hakea tukevampaa vasaraa, vaan naputtelin pienellä kuulapäävasaralla. Eihän siinä ollut riittävästi painoa. Numeroista ei tullut valmiit yhdellä lyönnillä ja kun  lähdin "parantamaan" niitä en tietenkään osunut ihan samaan paikkaan. Niistä ei tullut kovin nättejä mutta siinä vaiheessa en enää jaksanut aloittaa uudestaan alusta. Se saa nyt luvan olla hyvä noin. Ei se ulkonäkö varmaan ollut kaikista tärkein asia 40-luvullakaan.

Maalauksen jälkeen hieroin valkoista maalia numeroiden syvennyksiin.
  

sokeripala1.JPG ( 102 KB | 0 latausta )
sokeripala1.JPG
sokeripala.JPG ( 135 KB | 0 latausta )
sokeripala.JPG
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH6OG
Senior Member
****
Poissa



Viestejä: 278
Sijainti: Vöyi
Re: QRP transciever, mallia Kyynelreplika
Vastaus #74 - 07.01.2016 klo 21:41:01
Tulosta viesti  
Totesin jo aikaisemmin että noita banaaniliittimien hylsyjä hyvin pystyi muokkaamaan porakoneen ja viilan kanssa. Kuten antennin liittimien tapauksessa piti myös näitä kuulokeliitimiä saada irti rungosta. Antenniliittimen tapauksessa suurensin etulevyn läpi menevät reijät niin että sinne mahtui eristestettä väliin. Tällä kertaa päätin kuitenkin kaventaa liitinholkkia siitä kohdasta jossa se menee metallilevyjen läpi. Bilteman musta sähköteippi sai tällä kertaa kelvata eristeenä. Sehän tulee kuitenkin paikkaan jonne päivänvalo ei tule paistamaan sen jälkeen kun ruuvilakka on kuivunut.
  

pikkusorvi.JPG ( 127 KB | 0 latausta )
pikkusorvi.JPG
teippi.JPG ( 79 KB | 0 latausta )
teippi.JPG
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sivunvalintanappi Sivu: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19
Lähetä aiheTulosta