Stressilelu.
Lopputulos siitä mitä askartelin eilen tämän projektin puitteissa voisi luonnehtia uutena stressileluna. Sekä siinä mielessä että se lieventää minussa mahdollisesti esiintyvää stressiä, että siinä mielessä että se varmasti induktoi sellaista ympärilläni olevissa kanssaihmisissä. Kyseessä on nimittäin prototyyppi modifioidusta vipukytkimestä jolla nyt suoritan rasitustestiä. Muutama tuhat kerta on sitä nyt varmasti tullut näpsyteltyä ON ja OFF -asentojen välissä.
Kyyneleen naamataulussa on kaksi vipukytkintä. M11 mallissa näistä toinen (vastaanottimen) on 2xON-OFF tyyppinen. Tosessa kytkimessa on kolme toimintoa saman vivun takan. Yksinapainen ON-ON ja 2xON-OFF. Mallina olevissa alkuperäisissä kyyneleissä on käytetty TOROTOR-merkkisiä vipukytkimä joita on modifioitu tarjoamaan sitä toiminnallisuutta mitä tarvitaan. RX:n osalta on modifioitu "yksinapaisen" (siinä on oikeasti kyllä 4 liitoskohtaa) ON-ON kytkintä, ja TX:ssä 2 x ON-ON kytkintä (jossa on peräti 8 napaa). Molempien kytkimien vivut ovat lyhyitä ja tehty mustasta bakeliittista.
100% oikeita vipukytkimiä en ole onnistunut löytämään. Tai no, kyllä semmoisia pyörii e-bay:ssä ja vastaavissa paikoissa, mutta taitaa vaan olla niin että näitä samoja vipuja käytetään vanhoissa kitareissa ja kitaravahvistimissa. Tästä syystä niistä myös pyydetään aivan järjettömiä hintoja. Minulla on kuitenkin joukko 1xON-ON kytkimiä joissa on melko oikean näköinen vipu. Myös yksi nelirivinen jossa alaosa täsmää hyvin alkuperäisen kanssa löytyy. Niistä olisi nyt tarkoitus askarrella sopivat vivut.
Sain nätisti purettua molemmat kytkimet ja totesin että ainakin sen kierreosan ja vivun vaihtaminen onnistuu ilman suurempaa ongelmaa. Hetken jouduin kyllä miettimään kuinka tuon ON-ON toiminnallisuuden saisi muutettua 2xON-OFF malliseksi. Tuosta viimeisestä kuvasta näette sen periaatteen jolla ajattelin yrittää. Juotan ohuen missinkiliuskan toisen puolen koskettimeeseen. Silloin kun tuo kytkimen sisällä oleva rulla on kuvassa vasemmalla olevan koskettimen päällä (eli se johon tuo liuska on kiinnitetty), niin silloin liuskan toinen pää on taivutettu siten että se nousee ylös eikä kosketa vastapuolella olevaa kosketinta. Kun rulla taas liikkuu oikealle, niin se painaa sen liuskan alas ja piiri sulkeutuu.
Näin siis ainakin teriassa. Laitoin eilen yhden tuollaisen liuskan paikkoilleen ja kasasin kytkimen väliaikaisesti rasitustestia varten. Vekslaan sitä tässä nyt päivän mittaan edestakaisin sen kun kerkeän, niin saan nähdä jos tuo juotos kestää eikä liuska katke tai muuta muotoaan.
Saa nähdä kuinka testissä käy. Nyt käytössä oleva messinkiliuska on aika ohutta tavaraa joten ainakaan siitä kohdasta mistä se on juotettu kiinni sen ei saisi liikkua kovin paljon. Muuten se kyllä ajan myötä vääntyy poikki siitä kohdasta. Jos viritys osoittautuu riittävän kestäväksi voin modifioida molemmat puolet yhdestä pienestä ja toinen puoli tuosta isosta kytkimestä tällä tavalla.
Pontus