Tämä on Suomen Radiohistoriallisen Seuran foorumi. Vaikka foorumi on avoin kaikille tarkoittaa se kuitenkin sitä että foorumin henki myötäilee seuran jäsenistön näkemyksiä. Foorumin halutaan olevan jäsenistön näköinen.
Listasimme ylläpidon kanssa joitain perusasioita joita olisi hyvä noudattaa kun kirjoittaa foorumille. Tämä siksi että foorumi säilyisi helppolukuisena ja rakenteeltaan ehjänä. Ohjeita varmaankin muutellaan ja niitä lisäillään kun uusia asioita nousee esiin.
-Kirjoita foorumille silloin kun sinulla on jotain kysyttävää tai sinulla on jotain annettavaa foorumin aiheeseen, älä kirjoita vain kertoaksesi mielipidettäsi tai tunnetilaasi.
-Älä mene henkilökohtaisuuksiin, antaa asioiden keskustella.
-Kirjoita silloin kun tuntuu että kirjoituksesi saattaa kiinnostaa muitakin. Pelkkä ”Ostin Asan, hienosti kuuluu” ja pari kuvaa perään ei kiinnosta ketään mutta jos aiot lisätä säikeeseen myöhemmin vaikka kunnostus- ja virityskokemuksia onkin jo kertomisen arvoinen asia.
-Kun aiot kirjoittaa foorumille tarkista ensin hakutoiminnolla löytyisikö aiheeseen sopiva valmis säie. Jos on, älä aloita uutta säiettä vaan käytä olemassa olevaa säiettä.
-Kun aloitat uuden säikeen mieti mihinkä aihealueeseen se kuuluu. Kirjoita otsikko mahdollisimman selventäväksi niin että jo otsikosta näkyy mahdollisimman paljon tietoa kirjoituksen sisällöstä, esim laitteen tyyppinumero täydellisenä. Jos asiasi koskee jotain tiettyä merkkiä/tyyppiä, älä kirjoita "Entisöinti ja kunnostus yleisellä tasolla" -osioon, vaan joko Koti- tai Ulkomaisiin osastoihin, tai muuhun sopivampaan osastoon.
Hyviä otsikoita:
Philips B5SF62A brummia äänessä
Myydään Luxor Caravelle –pöytäradio
Käykö EF89 EF85:n tilalle?
Miten ehostan radion lakkapinnan?
Huonoja otsikoita:
Apuja tarvitaan
Ääntä ei kuulu
Myydään
Kotelo rikki
-Oikolue kirjoittamasi teksti. On kohteliasta lukijaa kohtaan että suuret määrät kirjoitusvirheitä korjataan. Tämä ei tarkoita mitään kielioppinipottamista mutta sotkuista tekstiä on vaikea lukea.
-Älä vaihtele tekstin väriä tai kokoa. Älä myöskään käytä muita foorumin tarjoamia "erikoistehosteita", vaikka asiasi olisi kuinka tärkeä. Jos on pakko, käytä kursiivia, älä alleviivausta (sillä linkit ovat netissä alleviivattuja).
-Käytä hymiöitä harkiten. Hymiöt ovat hyvä tapa ilmaista esimerkiksi äänenpainoja keskustelussa, mutta niiden tarpeeton käyttö hankaloittaa lukemista.
-Kun käytät liitekuvia varmista että kuvasi on terävä että siitä olisi hyötyä. Kameran tai puhelimen näytöllä suttuinenkin kuva näyttää hyvältä, katso tietokoneen näytöltä. Älä kuvaa lähempää mihin kamerasi pystyy tarkentamaan, käytä kuvankäsittelyohjelman crop- tai rajaustoimintoa. Foorumi rajoittaa kuvakokoa niin että pidempi sivu saa olla 800 pixeliä, pienennä kuvasi tähän kokoon kuvankäsittelyssä. Näin saat kuvasi helpommin myös alle foorumin maksimikoon 500 kB.
-Käytä liitekuvia harkitusti. Mieti, antaako lisäämäsi kuva viestiin lisäarvoa. Painetussa tekstissä on yleensä yksi, tai kaksi oleellista kuvaa artikkelia kohden. Liiallinen kuvien käyttö helposti piilottaa aiheen kuvilta.
-Jos kyselet jotain yksityiskohtaa varmista että se näkyy kuvassa eikä ole esim. pölyn peittämä.
-Kahden liitteen lisäys samaan viestiin: Ruudun vasemmassa reunassa ihan siinä liitteen lisäyskohdan tasalla on allekkain tekstit Liitteet ja Liite 1. Paina nuolta siinä Liitteet-tekstin jälkeen niin avautuu Liite 2.
-Kun olet saanut apuja kysymiisi asioihin, on kohteliasta antaa palautetta, miten asiat ovat edenneet. Seuraa aloittamaasi aihetta verrattain tiheästi ainakin viikon ajan, vastauksia ei välttämättä tule ensimmäisinä päivinä. Sama koskee Haku päällä -osiota.
-Runsaasti kytkentäkaavioita löytyy Radiomuseum.orgin sivuilta
https://www.radiomuseum.org/?language_id=2 . Niitä voi kuka tahansa ladata 3 kpl/päivä tai 10 kpl/kk niin, että etsii sivuilta kyseisen laitteen, klikkaa hiirellä pikkukuvassa haluttua kaaviota, klikkaa uudestaan suurentunutta osakuvaa, ja vastaa esitettyihin kysymyksiin, jonka jälkeen kaavio tupsahtaa sähköpostiin.
Haku päällä-palstan otsikkoon olisi hyvä alkuun lisätä otsikkoon merkintä O: tai M:, että heti otsikosta näkee, onko myymässä vai ostamassa.
-Usein kysellään Asan ja Helvarin kytkentäkaavioita. Nämä Asan ja Helvarin kaaviot on vähän hmm, vaikea aihe. Asoista ja Helvareista on koottu lähes kaiken kattava muistitikku:
http://www.radiohistoria.fi/myytavana.htmHinnat ovat todella halpoja mutta onhan siinä toki pieni ketunhäntä mukana, niitä myydään vain Radiohistoriallisen Seuran jäsenille. Näin houkutellaan tällaisella porkkanalla lisää väkeä Seuraan. Näitä vanhempia romppuja ja nykyisiä tikkuja on jäsenillä vaikka kuinka mutta sieltä kaavioiden eteenpäin luovutus on vähän arveluttava juttu. Saattaa olla oikeudellisiakin esteitä mutta vähintäänkin moraalisia esteitä löytyy. Tekijät ovat nähneet mahdottoman vaivan tietoja kootessaan - ja ovat sitten lahjoittaneet tuloksen Seuralle. Ei näitä voi kuka tahansa mennä eteenpäin jak