Lainaus:wanha radio jossa huono/rikki oleva:
-lankavastus : voiko vaihtaa tilalle nykyaikaisen massavastuksen samalla/paremmalla tehonkestolla ? pitääkö ottaa huomioon lankavastuksen induktanssi ?
olisiko parempi laittaa tilalle vain nykyaikainen lankavastus ?
-kela : voiko vaihtaa tilalle sellaisenaan vain uuden nykyaikaisen kelan. saako ferriittikela olla ilmakela ja toisinpäin jos induktanssi vain on sama?
-kondensaattori : voiko vaihtaa tilalle sellaisenaan saman jännitekeston polkon ? missä tilanteessa on pakko olla kerko/elko tms ?
-potentiometrit : voiko vaihtaa tilalle hiilikalvo potikan vai pitääkö joissain tapauksissa olla vastuskelallinen potikka ?
-muuntajat : voiko vaihtaa tilalle sellaisenaan samat ominaisuudet sisältävän muuuntajan (toroidi tai levypakka ?)
kiitos !
Lankavastus: voi vaihtaa muun tyyppisen vastuksen jos löytyy, induktanssista ei tarvi välittää koska niissä paikoissa joissa lankavastusta käytetään ei pienellä induktanssilla tai pikemminkin sen puutteella ole mitään merkitystä.
Kela: periaatteessa voi vaihtaa päikseen mutta ferriittisydänkeloilla tahtoo olla niin paljon induktanssia että ilmakela ei paikalle sovi. Pintaliitoskelat on asia erikseen, niissä on niin ohutta lankaa ja huono Q-arvo että ne eivät ainakaan virityspiireihin sovi. Eikä niistä pysty paljoa virtaakaan ajamaan läpi.
Kondensaattori: Polko käy mainiosti kaikkien paperi-, vaha- ja pikikonkkien tilalle kun vain jännitekestoisuus huomioidaan. Kerkoa tai styroflexiä pitää käyttää virityspiireissä ja ULA-puolella. Elkon voi periaatteessa korvata polkolla jos vain kapasitanssi riittää.
Potentiometri: ne voi huoletta korvata millä tahansa nykytuotteella, niiden läpi ei oikein koskaan ajeta tehoa
Muuntajat: virtalähteessä voi vaihtaa kun vaan jännitteet ja virrat on kohdallaan. Äänitaajuusmuuntajista ei voi sanoa näin suoraviivaisesti, siellä on huomioitava ainakin käämien kautta kulkeva tasavirta. Sitten kun ollaan kronkelimpia äänenlaadun suhteen tulee vielä muitakin tekijöitä. Toisaalta olen joskus hätätilassa korvannut paristoputkiradion päätemuuntajan pienellä verkkomuuntajalla 6/230 V ja sekin on toiminut ihan tyydyttävästi.
Nämä ovat vain minun mielipiteitä ja kokeneemmilla voi perustellustikin olla toisenlaisia mielipiteitä jotka toivottavasti tulevat tänne esille.