JOHTOPÄÄTÖKSET JA SUOSITUKSET
Kaikissa radioissa oli useita korjattavia kohteita, ts. radion toiminnan pysäyttänyt pääasiallinen vika ja sen lisäksi joukko muuta korjattavaa. Keskimäärin radioissa oli yhdeksän toimenpiteitä vaatinutta vikaa tai puutetta, minimissään kaksi ja enimmillään viisitoista. Kokemusteni perusteella itselleni tekemä tarkistuslista on seuraava:
1. Sähköturvallisuus: Sähköturvallisuuten liittyvät asiat pitää aina tarkistaa ja tarvittaessa korjauttaa asiantuntijalla: Sähköjohto, pistotulppa, sulake, muuntaja, verkosta runkoon kytketyt kondensaattoreiden vaihto Y-tyyppisiksi/poisto, mahdollisen verkkoantennin irtikytkentä, pääsyn estäminen jänniteellisiin osiin, jännitteen mittaus kosketeltavista osista. Myös itse korjaustilanteen sähköturvallisuus pitää muistaa, sillä radioissa on yli 200 voltin jännitteitä. Käytän korjauksissa aina suojaerotusmuuntajaa.
2. Virtalähde ja anodijännitelinjat: Pitkään käyttämättömänä ollen koneen kytken verkkon radion ja suojaerotusmuuntajan väliin kytketyä säätömuuntajaa käyttäen. Lähden vähitellen nostamaan jänniteitä ja annan suodatuselektrolyyttikondesaattorille aikaa elpyä. Mittaan radion ottaman virran ennen ja jälkeen korjauksen, Lasken vastaavan tehonkulutuksen ja vertaan tyyppikilvessä ilmoitettuun arvoon. Oikein toimivassa koneessa kulutus on yleensä selvästi alempi kuin tyypikilvessä ilmoitettu lukema. Kuuntelen suodatuselektrolyytin kunnon verkkohurinan perusteella tai katson oskilloskoopilla. Mittaan anodijännitteet ja tutkin alhaisen jännitteen tapauksessa kondensaattorien vuodot. Vikaherkimpien kondensaattorimerkkien tapauksessa vaihdan anodijännitteessä kiinni olevat kondensaattorit ilman sen kummempaa tutkimista.
3. Etuasteet Virtalähteen ja jännitelinjojen ohella ULA-etuaste on toinen pääasiallinen ULA-alueen kuulumatomuuden syy. Jos anodijännite ok, niin ECC85:n vaihto usein auttaa asiassa eteenpäin. Tosin muutkaan viat eivät ole harvinaisia. Taajuuden ryömiminen johtuu usein putkesta, mutta aiheuttaja voi olla myös kondensaattori.
4. Välitaajuusaste ja ilmaisimet Välitaajuusviat ovat harvinaisia. Ilmaisinpuolella ULA-ilmaisimen elektrolyyttikondensaatori (silloin kun käytössä) kuuluu tarkastettavien asioiden listalle. Em. kondensaattorin ohella EABC80 on yleisin vian syy tällä alueella.
5. Pientaajuusasteet Pääteputken hilakondensaattorin ja katodikondensaattorin vuodot ovat niin yleisiä, että olen alkanut vaihtaa ne kaikkiin korjaamiini radioihin. Oiken toimivassa EL84 pääteasteessa katodin ja maan välinen jännite on n. 6V ja hila maan potentiaalissa. Viallisia kondensaatoreita vai olla toki muitakin. Myös potentiometreissä on vähintäänkin rahinaa. Itse pääteputki näyttäisi olevan melko harvoin kokonaan toimimaton.
6. Käyttölaitteet Nuppien, painikkeiden, astekkolamppujen ja näköviritysputken viallisuuden havaitsee helposti. Kytkimien kontaktiongelmista johtuva radion kuulumattomuus tai huono kuuluminen ovat joskus vaikeasti löydettäviä vikoja, mutta ovat valitettavan yleisiä. Jos kuulumattomuuden syy ei ole tehonsyöttö, ULA-etuaste tai putkivika, kytkinvika on hyvä seuraava ehdokas.
Toivottavasti yllä oleva luettelo auttaa harrastusta aloittavia tekemään omaa tarkastuslistaa ja helpottaa vikojen löytämistä. Mitä tulee varsinaiseen korjaamiseen, itse haluan käyttää perinteitä kunnioittavaa korjaustapaa, ts. yritän pitää lopputuloksen mahdollisimman alkuperäisenä.
|