Normaali aihe Minkä onkaan ensimmäinen muistosi.... (Luettu 10043 kertaa)
Heikki M
God Member
*****
Poissa


SRSH

Viestejä: 621
Minkä onkaan ensimmäinen muistosi....
05.03.2010 klo 21:25:46
Tulosta viesti  
Mikä onkaan ensimmäinen muistosi radiosta tai televisiostasi?

Minun ensimmäinen katsekontakti televisioon oli 50/60-lukujen vaihteessa, jolloin Ykspihlajaan (Kokkolaan) Tele-Baariin oli hankittu televisio. Antenni sojotti Ruotsiin. Koko baari oli täynnä ihmisiä ja yritettiin saada jotain selvää "lumisateen" taustalla olevasta urheilukilpailusta. Niin, lumisade oli sitä kohinaa.

Heikki M
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Jukka Rajala
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 1431
Sijainti: Helsinki
Re: Minkä onkaan ensimmäinen muistosi....
Vastaus #1 - 07.03.2010 klo 10:24:20
Tulosta viesti  
Ensimmäinen kontakti radioon on ollut kotona olleeseen Salora Rivieraan,mitään määrättyä ohjelmaa ei tule mieleen sen kummemmin,TV:kin oli jo vuonna 1958 meillä,Philipsin etulasillinen malli.

TV:stä muistan "Sirkus papukaijan" , tv-korjaajan käynti oli kohokohta,sain risan putken itselleni ja se lienee viitoittanut
valintoja ammatinvalintaa myöten myöhemmin..  Hymiö

Tähän voisi nuorille varoituksen sanoiksi lausua: "Pölyisten putkien haistelu saattaa vaarantaa selkeän ajattelukyvyn loppuiäksi! "
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
KalY
YaBB Newbies
*
Poissa


SRSH

Viestejä: 13
Re: Minkä onkaan ensimmäinen muistosi....
Vastaus #2 - 07.03.2010 klo 11:49:30
Tulosta viesti  
Kaunista kevätpäivän jatkoa kaikille.
Ensimmäinen katsekontakti television ihmeelliseen maailmaan oli Turun Messuilla 50-luvun loppupuolella. Osastona oli TV-Nurmen teltta ja ohjelmana Pikku Pietarin piha. Televisio oli Temp merkkinen Neuvostoliittolainen suuri koteloinen, mutta kuvaruutu oli pyöreäkulmainen melko pienituumainen nykymittaisiin verraten. Kokemuksena tapahtuma oli sykähdyttävä.
Kale Silmänisku
Kotona sitten myöhemmin oli aina ASA televisio, niinkauan kuin niitä kotimaisina oli saatavana.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
mieite
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 805
Sijainti: Parainen
Re: Minkä onkaan ensimmäinen muistosi....
Vastaus #3 - 07.03.2010 klo 13:07:16
Tulosta viesti  
Ensimmäinen Tv minkä muistan livenä nähneeni oli Turussa tavaratalo Wiklundin ikkunassa ehkä 1959, porukkaa oli tungokseen asti töllöttämässä. Merkkiä ja mallia en muista.
Ensimmäinen radio minkä muistan oli Blaupunkt ja levysoitin Cosmos.
Tv-ohjelmia, Laatikkoleikki (Tarvajärvi), Rin Tin Tin ja Rusty, Wagon Train ja Bonanza.
Radio-ohjelmia, Paul Temple, Kalle Kustaa Korkki, Paul Cox, Kaleidoskooppi, Kahdeksan kärjessä, Pop sävel (ehkä vuodesta -65 eteenpäin)

Nisse
  

Suunnitellessanne radion ostoa, valitkaa Asa.
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
jklaukka
God Member
*****
Poissa


SRHS #490

Viestejä: 573
Sijainti: Joensuu/Kajaani
Re: Minkä onkaan ensimmäinen muistosi....
Vastaus #4 - 07.03.2010 klo 13:31:33
Tulosta viesti  
Ensimmäinen radio oli paristokäyttöinen Maestro 124 P. Sitä kuunneltiin säästeliäästi, ettei paristot kulu. Äiti kuunteli jumalanpalvelusta, uutiset tietysti, Kalle Kustaa Korkki, lauantain toivotut levyt ja urheilua. Lauantain toivotuissa harmiksemme vain muutama viimeinen kappale oli kevyttä musiikkia. Urheilusta muistan Pekka Tiilikaisen selostukset, Pentti Nikulan, Tankki Salosen ja Aarno Muskun.
Television näin ensi kerran, kun samalla luokalla ollut kauppiaan poika vei kotiinsa katsomaan. Olisiko ollut  vuosi 1962. Sitten käytiin katsomassa TV:tä usein sukulaisissa ja naapureissa. Jos tuli kotimainen elokuva tai muu joku suosittu ohjelma, niin tupa tai olohuone saattoi olla täynnä väkeä. Isäntäväki tarjosi usein vielä kahviakin.
Meille kotiin tuli vasta 60 -luvun loppupuolella, kun saimme sähköt, käytetty Luxor Revy. Silloin taisi olla jo suosittuja urheilun ja uutisten lisäksi mm. Peyton Place, Jatkoaika, Spede Show.

-Jouko
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
jukka507
Ex-jäsen


Re: Minkä onkaan ensimmäinen muistosi....
Vastaus #5 - 07.03.2010 klo 17:26:48
Tulosta viesti  
Radio oli kunniapaikalla pirtin seinällä, merkki oli ASA, sellainen vaalea puukuorinen. 50-luvun loppuvuosina ja 60-luvun alussa muistan kun myöhään iltayöstä kuunneltiin nyrkkeilyn raskaansarjan mm-otteluita mm. "Sonny" Liston, Floyd Patterson, Ingemar Johansson ja Cassius Clay. Kamppailu-urheiluselostaja Ilmo Lounasheimo selosti ja ääni on vieläkin muistissa. Myöhemmin kuunneltiin mm. jääkiekkoa ja Euroviisuja.

60-luvun alussa koulukaverin kotona oli ensimmäinen TV koekatselussa, merkki oli englantilainen PYE, uteliaina pikkupoikina kurkittiin tietenkin takakannen taakse ja siellä chassis oli pietty mustaksi ja putket hehkuivat aavemaisina !
-Jukka- Mahtava
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
HarO
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 1059
Re: Minkä onkaan ensimmäinen muistosi....
Vastaus #6 - 07.03.2010 klo 21:16:56
Tulosta viesti  
Nyt teitä naurattaa. Väritelevision tulo talouteen on jyrännyt kaikki aiemmat muistikuvat, vaikka niitä väistämättä on ehkä vielä jossakin pääkopan laskoksessa.  Salora in-line, punaisena hehkuvat kanavanumerot, ja kanavien valinta hipaisukytkimin, jotka vanhemmiten sitten alkoivat reagoida saunapäivien ilmankosteuteen oikein veikeällä tavalla, eli kanavat vaihtuivat itsekseen, siis ne kaksi kanavaa. Montrealin kesäolympialaiset hankinnan syynä ja se ensimmäinen muistikuva: kirkuvan punaisissa ja sinisissä pöksyissä nyrkkeilevät urheilijat. Kyllä on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen. Vuosi siis 1976, olin viisivuotias. Siitä TV:n pahvilaatikostakin oli erikoista iloa vuosiksi, sillä vaatekomeron nurkassa lojuneeseen laatikkoon, sen kaiken varastoidun roinan sekaan oli ilmeisen lystiä kaivautua, eli loota(kaan) ei ollut ihan pieni.

H.
  

Joka hetki on poikkeus - S. Paronen
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Timo Haveri
God Member
*****
PoissaViestejä: 2938
Sijainti: Parkano
Re: Minkä onkaan ensimmäinen muistosi....
Vastaus #7 - 07.03.2010 klo 22:40:27
Tulosta viesti  
Minun muistoni eivät ulotu lähellekään niin pitkälle kuin muilla vastanneilla. Ensimmäinen kosketukseni putkiradioihin tapahtui joskus 80-luvun lopussa tai 90-luvun alussa. Mummolan aitassa oli kaksi vanhaa radiota, joiden nuppeja aina leikkiessämme väänneltiin. Myös takakannen taakse tuli kurkisteltua ja putkia ihmeteltyä. Mummolasta löytyi myös muutamia 50-luvun lehtiä. Yhdessä niistä oli vanha radiomainos, jossa kerrottiin, että radiossa on virityssilmä. Sellainen oli myös aitassa olleessa Fenno Seurassa (EM34). En millään ymmärtänyt mikä sellaisen tarkoitus voisi olla ja miten se toimii. Asia ei selvinnyt vaikka irrotin silmän Fennosta ja tutkin sitä. Asia jäi kaivelemaan mutta vasta paljon myöhemmin sain tietää mikä se oikein on. Kyseinen Fenno joutui myös pienen väkivallan kohteeksi. En uskaltanut laittaa töpseliä seinään mutta sen verran ymmärsin jo sähkötekniikkaa, että tunnistin muuntajan ja tiesin, että se alentaa jännitettä. Katkoin sitten muuntajalta tulevia johtoja ja kytkin pari 1.5 voltin paristoa niihin johtoihin (oletetulle toisiopuolelle). Jostain syystä radio ei toiminut Virnistys Irrotin sitten siitä kaiuttimen ja säätökondensaattorin (tyypillinen kohtalo radiolle). Fenno ja se toinen radio (Aga Solitär Typ 856) on sittemmin pelastettu aitasta ja irrottamani osatkin ovat vielä tallella. Täytyy joskus laittaa osat takaisin ja korjata se toimivaksi.

HarO kirjoitti 07.03.2010 klo 21:16:56:
Salora in-line, punaisena hehkuvat kanavanumerot, ja kanavien valinta hipaisukytkimin, jotka vanhemmiten sitten alkoivat reagoida saunapäivien ilmankosteuteen oikein veikeällä tavalla, eli kanavat vaihtuivat itsekseen, siis ne kaksi kanavaa.

Meillä oli samantyyppinen hipaisukytkimin varustettu Salora 80-luvulla. Se on ensimmäinen televisio, jonka muistan. Kärpäset tykkäsivät kävellä niiden punaisten valojen päällä ja vaihtelivat kanavia. Silloin meillä oli myös Asa 1102 transistoriradio (tallessa ja toimii vielä).

Timo
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Heikki M
God Member
*****
Poissa


SRSH

Viestejä: 621
Re: Minkä onkaan ensimmäinen muistosi....
Vastaus #8 - 13.03.2010 klo 21:08:05
Tulosta viesti  
Ensimmäinen muistikuvani (tosin epävarma muistikuva) meidän radiostamme on 50-luvun alusta. Muistilokeron pohjalla on, että radiossamme oli akku, jota käytiin lataamassa kylillä. Tietääkö joku, olisiko tosiaan ollut akkukäyttöisiä radioita?

60-luvun alussa saimme Salora Sevilla -merkkisen putkiradion. Se vaihdettiin 60-luvun lopulla Helvar Montecarlo -transistoriradioon.

Heikki M
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
HarO
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 1059
Re: Minkä onkaan ensimmäinen muistosi....
Vastaus #9 - 13.03.2010 klo 21:51:35
Tulosta viesti  
Tokihan, tämmöisen Philips-radion pattereita isäukkokin fillarin tarakalla kävi kylillä/sahalla ladatuttamassa, suunnilleen samoihin aikoihin, ennen ULA-aikaa (jolloin sitten mökkiin hankittiin tuo Celeston Argentum -55; vastahan siellä oli syrjäkylälle sähkötkin saatu):

http://www.radiomuseum.org/r/philips_scherzo_823b.html

Tuossa se(kin) on kämpän nurkassa, siihen kun tykästyin jo kovin kauan ennen näitä uudempia, oli minusta jotenkin niin ankaran funktionaalisen ja karunkauniiin näköinen loota Hymiö
Piti silloin ammoin jotenkin asetella sinne modernia tekniikkaa sisään, mutta kun napit (mekaaninen koneisto) tuntuivat niin mukavasti toimivilta, se aina jäi, parempi niin. Kaiutin tosin on jossakin komerossa, se tuli irroitettua, en muista enää miksi. Kai se oli viimeinen jäänne lapsuuden "pura kaikki"-vaiheesta.

H.
« Viimeksi muokattu: 13.03.2010 klo 23:03:04 Kirjoittaja HarO »  

Joka hetki on poikkeus - S. Paronen
Sivun alkuun
 
IP kirjattu