Lainaus:Siinä "kiinan" rakennussarja SE vahvarissa on takaisinkytkentä kaiutinliittimestä etuputken katodille ja 2k vastus välissä. Mutta tulo ja kaiutinlähtö on samassa vaiheessa...
Elektroniputkella (kuten transistoreillakin) on mahdollista toteuttaa vahvistusaste siten, että tulosignaali tuodaan joko hilalle tai katodille ja signaalin lähtö on anodilla.
Kuten Juha jo edellä kertoi, niin ensimmäisessä vaihtoehdossa lähtösignaalin vaihe kääntyy ja jälkimmäisessä vaihe ei käänny.
Pelkistäen voidaan sanoa, että edellisen esimerkin aste muistuttaa operaatiovahvistinta, jonka toinen tulo on invertoiva ( - ) ja toinen ei-invertoiva ( + ).
Sitten vastakytkennän toteuttamiseen. Vastakytkentä operaationa tapahtuu esittämässäsi vahvistimessa sen ensimmäisessä putkessa, eli jännitevahvistusasteessa.
Piirsin tästä periaatekytkennän johon on sijoitettu kuvitteelliset vaihtojännitteet.
- Tulosignaali 0,8 V
- Vastakytk. sign. 0,7 V
Putken ohjaava signaali oheisessa kytkennässä on se vaihtojännite, joka vaikuttaa hilan ja katodin
välillä.
Sillä ei ole merkitystä mikä signaalitaso on hilan ja maan välillä.
Nyt siis hilalla vaikuttava vaihtojännite on 0,8 V ja katodilla vaikuttava
samanvaiheinen vaihtojännite on 0,7 V.
Näin ollen hilan ja katodin välillä vaikuttava ja putkea ohjaava vaihtojännite on näiden kahden vaihtojännitteen erotus, eli 0,1 V.
Vaikka putkelle tuodaan (maata vasten mitattuna) 0,8 V signaalijännite, niin vastakytkentäjännitteen (0,7 V) vaikutuksesta putkea ohjaakin vain 0,1 V vaihtojännite,
joka on tulosignaalin ja vastakytkentäsignaalin erotus.
Mikäli oheisen kytkennän vastakytkentäsignaali ( 0,7 V ) kytkettäisiin pois (ja katodivastus ohitettaisiin kondensaattorilla), niin asteen vahvistus kasvaisi 8-kertaiseksi,
koska tässä tapauksessa hilan ja katodin välillä vaikuttava signaalijännite olisi kokonaisuudessaan hilalle tuotu signaalijännite 0,8 V.