Normaali aihe Pioneer kauko-ohjaimen korjausta. (Luettu 795 kertaa)
Maja
God Member
*****
Poissa


SRHS 478

Viestejä: 3124
Sijainti: Lounais-Suomi
Pioneer kauko-ohjaimen korjausta.
29.05.2021 klo 16:49:17
Tulosta viesti  
Käytössäni ollut Pioneer SX-777 sai vihdoin alkuperäisen kauko-ohjaimen, sen löytäminen
kestikin liki kymmenen vuotta. Mutta löydöstäkin oli paristokotelon jousi ruostunut poikki,
tunnetusta paristokorroosiosta oikein malliesimerkki. Alkuun piti ehjätä katkennut jousi,
mutta päätinkin tehdä uuden tilalle, hyvin onnistui. Mutta mietin vaan mitä materiaalia
nuo paristojouset ovat kun ne voi juottaa ihan normaalilla tinalla piirikorttiin, yleensä
jousiteräkseen ei normaali juotostina tahdo tarttua?

Markku  Pyöritä silmiä
  

Pioneer_k_ohjain_1.JPG ( 106 KB | 61 latausta )
Pioneer_k_ohjain_1.JPG
Pioneer_2.JPG ( 103 KB | 59 latausta )
Pioneer_2.JPG
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
VjpA
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 2060
Sijainti: Vantaa
Re: Pioneer kauko-ohjaimen korjausta.
Vastaus #1 - 29.05.2021 klo 17:33:51
Tulosta viesti  
Taitaa olla tinattua rautalankaa, ehkä pikkusen karkaistua jousiominaisuuksian säilyttämiseksi.
  

t. // Jukka
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Dartagnan
Senior Member
****
Poissa


SRSH

Viestejä: 266
Sijainti: Turku
Re: Pioneer kauko-ohjaimen korjausta.
Vastaus #2 - 15.08.2021 klo 09:29:58
Tulosta viesti  
Voi olla hankalaa tosiaan saada tinaa tarttumaan mutta joskus karhennus auttaa.
Useampia kaukosäätimiä tullut itsekin kunnostettua ja toimivaksi kaavaksi on osoittautunut seuraavanlainen:
Ensin kuoret auki plektralla, ei jätä säätimen kuoriin ikäviä jälkiä. Joskus täytyy kahdellakin plektralla auttaa, mutta ne ovat käteviä koska kestävät hieman kovempaakin vääntöä.  Monessa kaukosäätimessä ei ole lainkaan ruuveja vaan ne ovat saumoistaan pikku klipseillä kiinni jotka rikkoontuvat herkästi. Siksi olenkin pyrkinyt siihen että teen laakista sellaisen kunnostuksen ettei tarvitse toistamiseen avata.
Muutamia kaukosäätimiä on tullut vastaan jotka ovat heränneet henkiin tuon yhden pikku elkon vaihtamisella. Monesti vaihdan sen jokatapauksessa ihan varmuudeksi.
Puretut kuoret pesen vanhalla hammasharjalla ja Fairyllä. Samoin kumisen näppäinmaton ja erityisellä huolella sen kontaktipintaa vastaan tulevat nyppylät.
Piirilevyltä käyn vanupuikolla ja Ipalla läpi kaikki kontaktit. Tämä poistaa yleensä aina huonosta kontaktista johtuvat ongelmat jos on sellainen kaukosäädin että tiettyjä nappeja on pitänyt painaa kovemmin.
Ennen varsinaista kasausta kannattaa suorittaa testi että kaikki napit toimivat. Digikameran näytön kautta katsomalla näkee että lähettääkö kaukosäädin signaalia. Jos kaikki napit vastaavat painallukseen niin vasta sitten kasaus.

Kokeilin myös tänä kesänä ensimmäisen kerran kellastuneen muovin valkaisua. Testikohteeksi löytyikin vanha Sonyn kaukosäädin joka oli perusteellisesta puhdistuksesta huolimatta ikävästi kellastunut.


Lähtökohta oli tämä. Siitä näkee hyvin millainen pinnan pitäisi olla kun vertaa säätimen sisäpintaan.


Tein 12% vetyperoksiidista, glyseriinistä ja tahranpoistoaineesta sekoituksen. Otin kertakäyttömukin johon kaadoin n.desin vetyperoksiidiliuosta ja lisäsin n.yhden teelusikallisen glyseriinia ja yhden teelusikallisen tahranpoistoainetta.


Sitten jätin parvekkeelle päiväksi auringonvaloon. Kelmu sekä joukkoon sekoitettu glyseriini auttoivat pinnan pysymään kosteana. Hämmästys oli melkoinen kun töistä päästyäni menin parvekkeelle ja sehän oli sillä välin vaalentunut uuden veroiseksi!
Sitten vain huolellinen pesu ja kaukosäätimen kasaus.


Siinä vielä lopputulos ennen kasausta.

Tärkeää tässä vaalennushommassa on nimenomaan vetyperoksidi sekä uv -valo. Valosta ei tänä kesänä ole ollut puutetta mutta maailmalla kuulemma tekevät keinovalon avullakin näitä vaalennuksia. Tuo 12% vetyperoksidi on tujuinta mitä myyvät tavalliselle kuluttajalle Suomessa. Kuulemma vahvemmalla aineella myös prosessi nopeutuu.
Tärkeää on myös pinnan pysyminen kosteana. Jotkut upottavat kuulemma kokonaan liukseen, mutta ainakin minun tapauksessa tämä aineen sively pinnan päälle ja muovitus olivat tarpeeksi tehokkaita tapoja.

Niiden laitteiden kaukosäätimet, jotka olen uutena ostanut, olen pitänyt alusta lähtien suojamuovin sisällä. Pystyy käyttämään aivan normaaliin tapaan vaikka on muovi päällä ja on helppo pitää myöskin puhtaana kun ei nappien väleihin mene mitään pölyä tai sormista irtoavaa rasvaa. Muutenkaan ei kannata jättää pöydän päälle lojumaan jos aurinko paistaa siihen, vaan laittaa vaikka pöydän alatasolle piiloon. Voi olla että olen turhan tarkka tällaisissa mutta on tullut kyllä mietittyä laitteiden ja myös äänitteiden sijoittelua kotona tältäkin kantilta.

« Viimeksi muokattu: 15.08.2021 klo 15:16:07 Kirjoittaja Dartagnan »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu