Kuuma aihe (Enemmän kuin 10 vastausta) Mittalaitteiden 10Mhz referenssitaajuus ja DIY ohje (Luettu 2002 kertaa)
OH2DD
Senior Member
****
Poissa


Dimi

Viestejä: 486
Mittalaitteiden 10Mhz referenssitaajuus ja DIY ohje
12.05.2019 klo 00:44:26
Tulosta viesti  
Olen viimeaikoina hankkinut joitain vanhempia mittalaitteita, joiden kalibroinnista on kulunut useimmiten jo tovi ja siksi näiden laitteiden välillä on pieniä eroavaisuuksia. Puhutaan todellisuudessa hyvin pienistä eroista, joilla ei käytännössä useimmiten olisi ehkä merkitystä. Mutta toisaalta mittalaitteen tulokseen pitäisi myös pystyä luottamaan ja ainakin itse pidän siitä jos mittalaitteen tulosta ei tarvitse epäillä ja kun ne eivät ole ristiriidassa keskenään. Niinpä sain vinkin englannissa myynnissä olevasta 10Mhz referenssitaajuutta antavasta laitteesta, joka tuottaa referenssitaajuuden satelliittien tarkkoja atomikellojen säännöllisiä pulsseja hyödyntäen. Sen avulla voidaan tehdä erittäin tarkkoja oskillaattoreita halutulle taajuudelle. Vehje itsessään ei ole mikään kovin halpa ja jos haluaa että se palvelee yhtäaikaa useampaa laitetta, niin sen referenssitaajuus tulee haaroittaa erillisellä lisälaitteella ('Haaroitin' jossa on erillinen 10Mhz puskurivahvistin ja useita BNC-liittimiä - ehkä jotain tämän tapaista https://www.ebay.com/p/10mhz-Distribution-Amplifier-OCXO-Frequency-Standard-8-Po...).
Tuollaisen refernssitaajuuslaitteen laitoin tilaukseen https://www.ebay.co.uk/itm/GPSDO-GPS-Colck-10M-with-LCD-Display-Frequency-Messag.... Täytyy vielä varmistaa oikeanlainen haaroitin niin laitan sellaisen vielä tilaukseen että saan useammat laitteet ajettua yhtäaikaa samalla satelliitin avulla saatavalla referenssitaajuudella.

Sitten törmäsin myös tällaiseen DIY ohjeeseen. Ei olisi minulle mikään helppo projekti ja vaatii tuokin aika paljon kaikenlaista hankittavaa. Tuollainen Atmega ohjelmointilaite minulta saattaa löytyä, joskin sovellus pitäisi ostaa uudelleen, koska aiemmasta versiostani virustorjunnat herjaa että se on tietoturvauhka eikä ne enää suostu ajamaan sitä (joka tietysti on mahdollista koska usein näitä kirjoittelee yksittäiset ihmiset ja koodiin saattaa olla piilotettuna mitä tahansa). Mielenkiintoinen rakennusprojekti jos on jo vähän enemmänkin kokemusta rakentelusta. Noissa vaan on usein se haaste, että jos noita osia oikeasti lähtee jostain Kiinasta tilailemaan niin niiden toimituksessa voi mennä useita kuukausia. Jotkin osat tulee muutamassa viikossa ja sitten jotain osia odotatkin 3kk. Näin minulle on käynyt usein, siksi yritänkin löytää nykyään ne paikallisista kaupoista tai sitten ainakin Saksan tai UK ebayn kautta lähempää Euroopasta - hinnan kustannuksella tosin. Tällainen linkki oli  finhamissa keskusteluryhmässä mainittuna samaisen asian tiimoilta https://www.instructables.com/id/GPSDO-YT-10-Mhz-Lcd-2x16-With-LED/ . Tuon tarkkuuksista ja heikkolaatuisten powerien ja komponenttien tuomista epätarkkuuksista ja häiriöistä en ole tietoinen. Niistä joissain muissa foorumeissa käydään keskustelua ja varoitellaan.
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
IlpoJaakko
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 629
Re: Mittalaitteiden 10Mhz referenssitaajuus ja DIY ohje
Vastaus #1 - 12.05.2019 klo 11:43:40
Tulosta viesti  
Olisiko joskus mahdollista toteuttaa kalibrointimahdollisuus esim suuremman kerhotapahtuman yhteyteen.
Tietysti laitteiden liikuttelu postin kautta ei juuri houkuttele.

Hyödyllistä olisi perustaa tietokanta jäsenistölle laitteista, joita olisi mahdollista käyttää kalibrointitarkoituksiin. Ilman kaupallisuutta voisi käyttökorvauksena olla esim tarvikkeiden vaihtoa.

Tietysti kauaksi on pitkä matka. esim Petäjävedelle ei oikein jaksa ruuhkasuomesta lähteä yksin ajelemaan.

Vanhojen putkiradioiden korjailemisessa olisi hyvä tiedostaa, että valmistustoleranssit on yleensä  ns. hehtaariluokkaa. Vastuksissa toleranssi esim 20 %. Samoin putkien toimintaan ei anodijännitteen vaihtelu paljoa vaikuta. Pudotin 250 V arvoon 150 V ja vain äänen voimakkuus hiukan pieneni. Edelleen pienennettäessä Ula hiljenee ensimmäiseksi. Ylijännite kylläkin  ei ole suositeltavaa.

Toiseen äärilaitaan kun mennään, niin kideoskillaattoreiden kidekin on vanheneva komponentti. Nykyisin tekniikka vanhenee sitä kyytiä, ettei juuri enää ole "isältä pojalle" käyttökelpoista tavaraa. Näin esim kaikissa digilaitteissa.

Oma ymmärrys ei riitä tajuamaan, mitä vikaa on nykyisissä "neloiskamerapuhelimissa", kun ensi vuonna pitää ostaa uusi ja parempi.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OHhami
Full Member
***
Poissa


SRHS

Viestejä: 185
Re: Mittalaitteiden 10Mhz referenssitaajuus ja DIY ohje
Vastaus #2 - 12.05.2019 klo 17:37:35
Tulosta viesti  
Linkistä:  https://www.tapr.org/~n8ur/TADD-1_Manual.pdf
löytyy ohjeet 10 MHz oskillaattorin jakajan valmistamiseen.

Mielestäni ohjeen painetun piirin johdotuksessa on menty "HiFistelyyn". Eri vahvistimille menevien johdotusten pituuksien suhteen. Eiköhän enemmän vaihesiirtoon vaikuta liittimiin kytkettyjen kaapeleiden pituudet ja kaapeleiden nopeuskertoimet.

Olen hankkinut sopivat vahvistinpiirit ja muuntajat, mutta rakentelu on vasta alkuvaiheessa. Tarkoituksenani on käyttää jakajaa joko 10 MHz rubidiumoskillaattorin tai GPS lukitun 10 MHz:n oskillaattorin perässä.
  

Eero Leppämäki - OH2AXU
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
EsaS
Junior Member
**
Poissa


SRSH

Viestejä: 63
Sijainti: Virrat
Re: Mittalaitteiden 10Mhz referenssitaajuus ja DIY ohje
Vastaus #3 - 14.05.2019 klo 21:41:56
Tulosta viesti  
Vinkkinä, että SRAL:n kesäleirin kirppiksellä tapaa olla myynnissä 10MHz Rubidium referenssejä järkevään hintaan. Jos siis ei halua käyttää aikaansa referenssin rakentamiseen.
Semmoisen itse ostin ja tarkistin ammattilaatuista GPS referenssiä vasten että on toimiva ja tarkka.
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
OH2DD
Senior Member
****
Poissa


Dimi

Viestejä: 486
Re: Mittalaitteiden 10Mhz referenssitaajuus ja DIY ohje
Vastaus #4 - 14.05.2019 klo 23:25:14
Tulosta viesti  
10Mhz GPS referenssilaite tuli ja tänään ehdin testata sitä sen verran että näin toimiiko se kuljetuksen jäljiltä. Ikkunalaudalta ei mitään kovin vahvaa GPS signaalia tullut, mutta löytyipä joku satelliitti sentään. Taajuus vaihteli (ehkä liian vähäisen satelliittimäärän johdosta) hieman, joskin taajuuslaskuri tykkäsi että ihan tasan 10Mhz se on. Kyllä se referenssilaitekin sitten välillä näytti ihan tasan 10Mhz. Täytyy seuraavaksi testata riittävän voimakkaalla satelliittisignaalilla josko se taajuus pysyisi tasan 10Mhz:ssä niinkuin se ajoittain tekikin.

« Viimeksi muokattu: 14.05.2019 klo 23:43:51 Kirjoittaja OH2DD »  

GPS_Referenssi-1_004.jpg ( 201 KB | 55 latausta )
GPS_Referenssi-1_004.jpg
GPS_Referenssi-4.jpg ( 237 KB | 49 latausta )
GPS_Referenssi-4.jpg
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
JaKki
YaBB Newbies
*
PoissaViestejä: 7
Sijainti: Oulu
Re: Mittalaitteiden 10Mhz referenssitaajuus ja DIY ohje
Vastaus #5 - 15.05.2019 klo 10:28:48
Tulosta viesti  
Moro,

Tuliko laitteen mukana ohjetta siitä mitä kellosignaalia tuo taajuusnäyttö mittaa ja mikä on mittauksen referenssinä?

t. JaKki
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH2DD
Senior Member
****
Poissa


Dimi

Viestejä: 486
Re: Mittalaitteiden 10Mhz referenssitaajuus ja DIY ohje
Vastaus #6 - 15.05.2019 klo 11:05:44
Tulosta viesti  
Moi,

Tässä lisää tietoa:

Key Feature:
- Output 10MHz accuracy sine wave or square wave,low noise
- Output 1pps second pulse,sync with UTC time,can keep time.
- High sensitive GPS receive,small sky can lock。
- With lock inductor,red led off,equipment lock.
- Power is 12V/1.5A,simple easy,can used switch power
- Unexpensive,small valume,used convenient
- The unique removal of GPS signal jitter algorithm,higher accuracy
- LCD display GPS strength,time,output frequency

Overview: GPSDO name GPS disciplined oscillator,used GPS output accuracy time signal to control clock equipment.This equipment used GPS output 1 pps,control on board OCXO,used special algorithm to filter the GPS time jitter.make the OCXO output accuracy clock. always amend.board with LCD display gps strength,time and frequency deviation.

Parameter:
- NAME:LCD-GPS DISCIPLINED OSCILLATOR
- POWER:DC11.7-12.9V<=15W
- GPS ANT POWER:DC3.3V/50mA
- 1PPS OUTPUT:SQUARE WAVE,3.3Vpp
- 10M OUTPUT :SINE WAVE,1Vrms (10-15dBm),square wave,3.3/4.7Vpp
- RS232 OUTPUT:GPS NMEA SIGNAL
- ACCURACY: above than OCXO 2 order of magnitude
- SIZE:W*H*D=107*55*172mm(INCLUDE BNC CONNECT)

Ja myynti-ilmoituksessa lisää vähän tarkempia speksejä
https://www.ebay.com/itm/163148549739
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
JaKki
YaBB Newbies
*
PoissaViestejä: 7
Sijainti: Oulu
Re: Mittalaitteiden 10Mhz referenssitaajuus ja DIY ohje
Vastaus #7 - 17.05.2019 klo 09:52:06
Tulosta viesti  
Kiitoksia,

Vilkaisin myyjän antamat tiedot ja ei niistä oikein selviä muuta kuin että taajuuslukema on referenssi. Ehkä siitä voisi päätellä onko uunioskilaattorin taajuus säätynyt samaksi kuin GPS referenssi (1PPS). Siis 10MHz lukeman poikkeama voisi indikoida noiden eron.

Jitterialgoritmin aikavakio 5 tuntia vaikuttaa pitkältä jos joutuu odottelemaan uunin säätymistä tarkasti GPS referenssin mukaiseksi tuon ajan.

-JaKki
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH2DD
Senior Member
****
Poissa


Dimi

Viestejä: 486
Re: Mittalaitteiden 10Mhz referenssitaajuus ja DIY ohje
Vastaus #8 - 18.05.2019 klo 20:59:55
Tulosta viesti  
En oikein osaa tulkita mitä tuossa tarkoitetaan. 'Esilämmittäminen' (Preheat) tarvitsee 30min laitteen päälläolon, jonka jälkeen toiminta on normaalia. Tuo jälkimmäinen (Normal) toimintaa kuvaava osuus on vähän hämmentävä, kun siinä on kahdessa skenaariossa mainittu 'Warn Led off'. Veikkaisin että tuo jälkimmäinen pitäisi sanoa 'Warn Led on', jolloin tarkkuus on vain 0.05 ja sen jälkeen 5h GPS Lockia niin tarkkuus paranee.

En ymmärrä mikä ero on tuolla 30min ja 5h päälläpitämisellä, johon noissa kahdessa skenaariossa viitataan.

'Preheat: on board there is a OCXO,OCXO preheat need 30 minute.After a period of time,the current will slowly become small.Until GPS LOCK led on,WARN led off,means the equipment is normal
Normal: RUN led flash,GPS LOCK led on.WARN led off,means GPSDO running normal.When WARN led off,the accuracy is less than 0.05Hz@10MHz,keep GPS lock for 5 hours,the accuracy is less than 0.005Hz@10MHz.'
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Ruokki
God Member
*****
PoissaViestejä: 1797
Re: Mittalaitteiden 10Mhz referenssitaajuus ja DIY ohje
Vastaus #9 - 18.05.2019 klo 21:18:55
Tulosta viesti  
OH2DD kirjoitti 18.05.2019 klo 20:59:55:
En oikein osaa tulkita mitä tuossa tarkoitetaan. 'Esilämmittäminen' (Preheat) tarvitsee 30min laitteen päälläolon, jonka jälkeen toiminta on normaalia. Tuo jälkimmäinen (Normal) toimintaa kuvaava osuus on vähän hämmentävä, kun siinä on kahdessa skenaariossa mainittu 'Warn Led off'. Veikkaisin että tuo jälkimmäinen pitäisi sanoa 'Warn Led on', jolloin tarkkuus on vain 0.05 ja sen jälkeen 5h GPS Lockia niin tarkkuus paranee.

En ymmärrä mikä ero on tuolla 30min ja 5h päälläpitämisellä, johon noissa kahdessa skenaariossa viitataan.

'Preheat: on board there is a OCXO,OCXO preheat need 30 minute.After a period of time,the current will slowly become small.Until GPS LOCK led on,WARN led off,means the equipment is normal
Normal: RUN led flash,GPS LOCK led on.WARN led off,means GPSDO running normal.When WARN led off,the accuracy is less than 0.05Hz@10MHz,keep GPS lock for 5 hours,the accuracy is less than 0.005Hz@10MHz.'

 
  Aivan, veikkaisin että tuohon on tullut kirjoitusvirhe. Pitäis tietenkin olla Warn led on.
Toisekseen pitäis puhua epätarkkuusprosenteista eikä tarkkuusprosenteista.
  Näin minä sen ajattelen olevan!
  

Ruokki
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH2DD
Senior Member
****
Poissa


Dimi

Viestejä: 486
Re: Mittalaitteiden 10Mhz referenssitaajuus ja DIY ohje
Vastaus #10 - 18.05.2019 klo 21:47:30
Tulosta viesti  
Pidin tuota nyt 50min päällä ja siinä on GPS lock ja taajuus tuntuu nyt pysyvän aika nätisti. GPS vastaanottminen laitoin ulos ikkunalaudalle (siinä on magneetti jolla se pysyy) ja palkkeja onkin nyt 4-5, kun sisällä viimeksi testatessa sain parhaimmillaan 2 tolppaa. Taajuus vaihtelee tällä hetkellä (10Mhz) 10000000.0002 ja 10000000.0003 välillä. Ensialkuun se vaihteli enemmän, kunnes nyt lukittui noihin arvoihin. Taajuuslaskin ei edes pysty näyttämään näytöllään tuolla tarkkuudella. Näyttäisi toimivan kyllä. Nyt täytyy saada se haaroitin että saa kerralla kaikki mittalaitteet tuon perään, joissa tuki 10Mhz referenssitaajuudelle on.
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Ruokki
God Member
*****
PoissaViestejä: 1797
Re: Mittalaitteiden 10Mhz referenssitaajuus ja DIY ohje
Vastaus #11 - 18.05.2019 klo 22:21:39
Tulosta viesti  
GPS yhteys vaatii näköyhteyden joten ei antennia voi sisällä pitää.
  

Ruokki
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
IlpoJaakko
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 629
Re: Mittalaitteiden 10Mhz referenssitaajuus ja DIY ohje
Vastaus #12 - 19.05.2019 klo 11:34:34
Tulosta viesti  
Mielenkiinnosta GPS:ää kohtaan yritin selvittää toimintaa. Satelliitin lähetystaajuuteen vaikuttaa Doppler n. +/- 4,2 kHz sen ylittäessä havaintopaikan. Itse satelliitissa on Rubidiumoskillaattori tekemässä tarkkaa taajuutta. Vastaanottimessa oskillaattoria ilmeisesti synkronoidaan lähetystaajuuteen tietyin väliajoin. Näin saadaan tarkka aikatieto.

Muutoin paikannus tapahtuu ikivanhalla kolmiomittausperiaatteella.
Satelliitin rata on vain oltava tarkasti tiedossa koko ajan. Siinä tietokoneet ovat jatkuvasti töissä.

2 satelliittia riittäisi periaatteessa antamaan paikannustiedon, mutta  tarkkuus paranee useammalla satelliitilla.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH2DD
Senior Member
****
Poissa


Dimi

Viestejä: 486
Re: Mittalaitteiden 10Mhz referenssitaajuus ja DIY ohje
Vastaus #13 - 19.05.2019 klo 11:44:17
Tulosta viesti  
Ruokki kirjoitti 18.05.2019 klo 22:21:39:
GPS yhteys vaatii näköyhteyden joten ei antennia voi sisällä pitää.


Se oli ekaa kertaa testatessa sisäpuolella ikkunalaudalla, eli vähän heikompi näköyhteys ja moninkertaiset lasit välissä. Kyllä se sieltäkin jotain signaaleja sai mutta toki nyt paljon paremmin kun laitoin sen ulos
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
AJY
Senior Member
****
PoissaViestejä: 452
Sijainti: HELSINKI, Finland
Re: Mittalaitteiden 10Mhz referenssitaajuus ja DIY ohje
Vastaus #14 - 19.05.2019 klo 21:35:34
Tulosta viesti  
Tietojen mukaan GPS-systeemin matematiikassa pitää ottaa huomioon yleinen suhteellisuusteoria, siis esim ajan hidastuminen painovoimakentässä, ja avaruuden kaareutuminen Maan massan vuoksi.

On tehty kokeita, että rubidiumkelloja on viety lentokoneella stratosfääriin, ja havaittu ajan nopeutuminen heikommassa gravitaatiossa.

  

Antti J Ylikoski GimmelHayNunShin (The Dreidel)
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu