Normaali aihe Leningradin radiossa suomenkieltä sodan aikana (Luettu 778 kertaa)
Risto_H
Full Member
***
Poissa


SRHS

Viestejä: 157
Leningradin radiossa suomenkieltä sodan aikana
29.01.2019 klo 20:46:07
Tulosta viesti  
Helsingin Sanomissa oli juttu, jossa myös kerrottiin että kaksikymppinen Mirja Ruonaniemi( tuolloin vielä sukunimeltään Mäkelin) teki Neuvostoliiton radiossa suomenkielistä propagandaohjelmaa Leningradin piirityksen ajan.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005979381.html

Juttu on valitettavasti vain maksaneille, oli paperilehdessä luultavasti sunnuntaina.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Heikki M
God Member
*****
Poissa


SRSH

Viestejä: 516
Re: Leningradin radiossa suomenkieltä sodan aikana
Vastaus #1 - 31.01.2019 klo 18:58:07
Tulosta viesti  
Tuo HeSarin artikkeli on mielenkiintoinen.

Yleisesti on ollut tiedossa ja esillä, että "Tiltuja" (naispuolisia kuuluttajia) on ollut 3: Petroskoin Tiltu Saimi Virtanen, Moskovan Tiltu Aino Kallio ja Leningradin Tiltu Inkeri Lehtinen. Lisäksi oli Armas Äikiä, joka oli Leningradin radiossa ja Petroskoin radiossa. Naispuolisista kuuluttajista on käytetty Teuvan Tiltu -nimitystä. Kukaan edellä mainituista ei ollut Teuvalta lähtöisin.

Petroskoin radiossa ennen jatkosotaa toimi Arvo Vaara, joka muutti Teuvalta Yhdysvaltojen kautta Kanadaan. Ja sieltä palautettiin Suomeen, mutta matkalla karkasi laivasta ja meni Neuvostoliittoon. Hän oli radiossa kuuluttajana Uhtualla ja Petroskoissa. Kun suomalaiset lähestyivät Petroskoita, niin Petroskoin radio evakuoitiin. Vaara jäi kuitenkin suomalaisten käsiin ja myöhemmin vangittiin kommunistina ja luovutettiin saksalaisille. Sen jälkeen jäljet ovat kadonneet.

Suomeen suunnatuissa lähetyksissä on ollut varmasti muitakin henkilöitä äänessä kuin edellä olevat. Siitä on HeSan artikkeli osoituksena. Jostain syystä kuitenkin Virtanen, Kallio, Lehtinen ja Äikiä ovat eniten esillä. Ovat varmaan myös olleet eniten äänessä. Ja ovat nimellä tunnistettuja.

Teuvan Tiltusta kirjoitin Radiot-lehteen 2/2015.

Heikki Marttila
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu