Normaali aihe Vesivoimaa menneiltä ajoilta (Luettu 1236 kertaa)
Raimo Sjöberg
God Member
*****
Poissa


SRHS #313

Viestejä: 627
Sijainti: Espoo
Vesivoimaa menneiltä ajoilta
28.01.2019 klo 15:09:22
Tulosta viesti  
Tämähän ei ole radiohistoriaa, mutta sivuaa sitä kuitenkin siten, että sähkön tulo talouteen mahdollisti mm. verkkokäyttöisen radion hankinnan alituisten akkulatausreissujen sijaan.
- - - -
Juvankosken Voima Oy:n ensimmäinen voimalaitos sijaitsee Perttelin Juvankoskella. Pernjärvestä alkunsa saavassa Kurkijoessa on kaikkiaan kolme vesivoimalaa, Juvankoski, Myllykoski ja Sahankoski. Juvankoski on niistä vanhin, käynnistetty 1921. Asemalla on kaksi turbiinia generaattoreineen, lisäksi Allis Chalmers-dieselmoottorin käyttämä varageneraattori. Vesi Pernjärven reunalla sijaitsevasta patoaltaasta johdettiin turbiineihin n. metrin läpimittaisen ja 240 metrin pituisen puurakenteisen rännin kautta. Rännistä on jäljellä enää teräsvanteet. Putouskorkeutta kertyy huimat 21 metriä. Turbiinit ovat Tampereen Konepajan valmistetta (Putkiturbiini? Kaplan?). Generaattorit ja sähkölaitteet ovat ASEAn ja Strömbergin valmistamia.
400 voltin tähtikytkettyjen vaihtovirtageneraattoreiden tehot eivät ole päätähuimaavia: 85kVA, 140kVA ja dieselkoneessa 110kVA. Magnetointikoneet pyörivät samalla akselilla generaattoreiden kanssa, ne antavat tasavirtaa. Sähkön siirtoon käytettiin 6kV:n linjoja, jokaiselta asemalta löytyy 400V/6kV muuntajat. Suuremman generaattorin pyörimisnopeutta kontrollointiin keskipakoissäätimellä. Synkronointi valtakunnanverkkoon liitettäessä tapahtui kahden indikaattorina toimivan hehkulampun avulla.

Juvankosken voimalan rakennus sijaitsee nykyään Perttelin seurakunnan hallinnoimalla alueella, kuten suurempi saharakennuskin. Saha lopetti toimintansa v.1965. Paikalla on joskus sijainnut paperitehdas, tästä löytyy maininta Z. Topeliuksen teoksesta "Finland framstäldt i teckningar, Dresden 1845". Paperitehdas perustettiin n.v.1820 ja se toimi aina vuoteen 1902, jolloin se tuhoutui tulipalossa. Valitettavasti tuo voimalarakennus on pahoin rapistunut, mm. katto on päässyt paikoin romahtamaan. Tällaisella paikalla myös kosteus on rappeuttava tekijä, lahosieni pesii valtoimenaan rakenteissa. Sääli todeta, että tällainen historiallinen laitteisto tuhoutuu kenenkään puuttumatta asiaan. Laitos tuotti sähköä verkkoon vielä 1970-luvun loppupuolella.

Kaksi pienempää voimalaa patoineen ovat nykyään yksityisomistuksessa, mutta pahoin rapistuneita nekin. Kuten kuvasta ilmenee, komea marmorinen mittaritaulu kytkimineen ja magnetointivirran säätimineen on säilynyt vielä melko hyväkuntoisena.
  

Taulu.jpg ( 72 KB | 69 latausta )
Taulu.jpg

Rami - OH1AYG / OH2AUS
Sivun alkuun
IP kirjattu
 
OH6NT
God Member
*****
Poissa


SRHS #840<br />

Viestejä: 672
Sijainti: Pännäinen
Re: Vesivoimaa menneiltä ajoilta
Vastaus #1 - 29.01.2019 klo 13:22:13
Tulosta viesti  
Kunpa omistaisi jonkun tuollaisen kosken... Siitäpä rakentaisi modernin automaattisen pienvoimalan vanhan tilalle. Ylijäämäsähkön myisi verkkoon. Takasinmaksuaika ehkä 30 v. Tulevaisuudessa olisi varma kannattava bisnes, lapsille ja lapsenlapsille halpaa vihreää energiaa! Projektiin saisi hyvin kaikenlaisia tukiaisia...
  

<div class=
Sivun alkuun
IP kirjattu
 
kkv
God Member
*****
Poissa


SRSH

Viestejä: 1018
Re: Vesivoimaa menneiltä ajoilta
Vastaus #2 - 29.01.2019 klo 22:21:44
Tulosta viesti  
Ei ainakaan Juvankoskesta ole enää sähköntuottajaksi. Viimeiset siellä tehdyt sähköt tuotettiin pääasiassa dieselmoottorin pyörittämällä generaattorilla. Valuma-alue on niin hyvin ojitettu, että kevätsulamisen ja sateiden jälkeen vesi valuu nopeasti melko pieniin "järviin". Kiinteistön omistajalla on tiukat vedenkorkeuden säännöstelyehdot. Osa vedestä on pakko juoksuttaa ohi turbiinin ja pian vettä liruu liian vähän turbiinin pyörittämiseen. Säännöstelykorkeudella on myös alaraja. Muistaakseni seurakunnan alueeseen jäi ainakin yksi pohjapato, joka huolehti tästä.
Olin sivustakatsojana, kun Perttelin seurakunta osti v. 1980 Juvankosken voima oy:ltä noin seitsemän hehtaarin kiinteistön kesäkoti- ja leiritoimintaa varten. Silloin putki padolta voimalaitokselle oli vielä paikallaan, mutta vuoti monesta kohdasta uljaasti suihkuttaen. Päärakennus korjattiin v. 1984, mutta vanha saharakennus ja voimalaitos olivat uudelle omistajalle lähinnä rasite.
Juvankosken voima oy myi samoihin aikoihin vesireitin varrelta rantatontteja myös muille, mikäli oikein muistan.

Kauko Viitanen
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Raimo Sjöberg
God Member
*****
Poissa


SRHS #313

Viestejä: 627
Sijainti: Espoo
Re: Vesivoimaa menneiltä ajoilta
Vastaus #3 - 30.01.2019 klo 11:35:18
Tulosta viesti  
Laitokset tuottivat viimeiset sähkönsä Lounais-Suomen Voima Oy:n omistuksessa, joka osti Juvankosken Voiman muistaakseni 1970-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Valvomon pöydälle jääneistä tilastopapereista selviää, että sähköä on tuotettu ainakin vielä huhtikuussa 1977. Lomakkeena on käytetty sahan aikaisia papereita.

Muistan vielä 1960-luvulla paikallaan olleen tukinkuljetusradan, sitä pitkin puutavara kuljetettiin Pernjärvestä sahalle. Sahakin on ilmeisesti alkuun toiminut pelkällä vesivoimalla, kunnes voimalaitos rakennettiin. Suurelle saharakennukselle on seurakunnallla ilmeisesti jotain käyttöä koska se näyttää hyväkuntoiselta. Pienemmässä rakennuksessa alajuoksun varrella on jäjlellä betonirakenteet, joista on koneet irrotettu. En tiedä mitä siellä on aikanaan tehty, pitkää tavaraa sinne ei kylläkään ole mahtunut.
  

Paperit.jpg ( 95 KB | 61 latausta )
Paperit.jpg

Rami - OH1AYG / OH2AUS
Sivun alkuun
IP kirjattu
 
vesku
YaBB Newbies
*
Poissa


SRHS 919

Viestejä: 33
Sijainti: Hattula
Re: Vesivoimaa menneiltä ajoilta
Vastaus #4 - 30.01.2019 klo 13:42:00
Tulosta viesti  
Juupajoella on museoitu vesivoimalaitos. Sen sähkömuseo on mielenkiintoinen. Samoin kenkätehdas (yksi monista) on museona. Kannattaa kesällä lämpimään aikaan käydä poikkeamassa.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
plamminen
God Member
*****
Poissa


SRHS: 610

Viestejä: 1373
Sijainti: Loviisa
Re: Vesivoimaa menneiltä ajoilta
Vastaus #5 - 30.01.2019 klo 16:27:11
Tulosta viesti  
Tämmönen toimii nytkin. Tekevät oman tarpeensa ja myvät ylijäämän. Menkää katsomaan.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=2ahUKEwii-dj...

Kotisivut löytyvät osoitteesta: http://www.malmgard.fi

Anteeksi jos koetaan mainokseksi mutta minusta on hienoa että on olemassa toimivaa museo tekniikkaa. Kaikki vanhemmat kuulijat muistavat radioäänen Kreivi VonCreutz, joka asui täällä.
  

Pentti Lamminen
Sivun alkuun
 
IP kirjattu