Sivunvalintanappi Sivu: 1 [2]  Lähetä aiheTulosta
Kuuma aihe (Enemmän kuin 10 vastausta) Salora Milano 58 ääni on "räkäinen" (Luettu 2096 kertaa)
artosalo
God Member
*****
PoissaViestejä: 1303
Sijainti: Perniö                  (Salo)
Re: Salora Milano 58 ääni on "räkäinen"
Vastaus #15 - 30.12.2018 klo 12:52:25
Tulosta viesti  
Lainaus:
Veskun koe osoittaa, että luultavasti signaali säröytyy ilmaisinasteessa.


Paljon mahdollista. Muitakin vaihtoehtoja on. Vaikea sanoa, kun varsinaisia mittauksia ei ole tehty.
Vaikka vt-asteen viritys olisi pielessä, niin kytkemällä SDR tuolla  tavoin saadaan siitä varmaan virheetön ääni.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
RJL
God Member
*****
Poissa


SRHS 612

Viestejä: 1769
Re: Salora Milano 58 ääni on "räkäinen"
Vastaus #16 - 30.12.2018 klo 13:22:23
Tulosta viesti  
Enpä ollut paikalla, kun juuri tätä radiota testattiin, mutta olen kyllä nähnyt vastaavan testin, joka on tälläkin palstalla vaikuttavan oh3ct:n ideoima. Siis ajatuksena on napata vt-signaali viimeisen VT-asteen anodilta SDR-vastaanottimeen löysällä kytkennällä, eli putken suojahatun avulla. Kun SDR:n keskitaajuus asetetaan keskelle vt-kaistaa, tässä tapauksessa 6,75 MHz:n kohdalle, nähdään vt-vahvistimen taajuustoistokäyrä SDR:n spektrinäytöstä. SDR-vastaanottimessa voidaan säätää sen ilmaisimelle menevää vt-taajuuskaistaa portaattomasti, joten siitä voidaan päätellä, onko vt-vahvistimen läpäisemä signaali kunnossa.
  

Reijo Liljedahl - SRHS 612 - OH3AVA - SDXL 8092
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
artosalo
God Member
*****
PoissaViestejä: 1303
Sijainti: Perniö                  (Salo)
Re: Salora Milano 58 ääni on "räkäinen"
Vastaus #17 - 30.12.2018 klo 13:37:57
Tulosta viesti  
Joo, SDR:stä on varmasti hyötyä virittämisessä spektrinäyttöä käyttämällä.
Se, että kuuntelee tuleeko ääni puhtaasti SDR:stä ei ole kovin luotettava keino,
koska sen ilmaisussa on aivan eri periaatteet kuin suhdeilmaisimessa.
Kokemukseni on, että SDR muodostaa hyvän audion aika huonostakin signaalista.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
RJL
God Member
*****
Poissa


SRHS 612

Viestejä: 1769
Re: Salora Milano 58 ääni on "räkäinen"
Vastaus #18 - 30.12.2018 klo 15:16:45
Tulosta viesti  
artosalo kirjoitti 30.12.2018 klo 13:37:57:
Kokemukseni on, että SDR muodostaa hyvän audion aika huonostakin signaalista.


Hyvä tietää, tästä ei ole minkäänlaista kokemusta täällä. Jos kuitenkin päädytään epäilemään ilmaisimen liian tiukkaa taajuuskaistaa, mitenkähän tuota kannattaisi yrittää levittää? Kelojen asemointia ei käytännön syistä voi muuttaa, joten auttaisiko rinnakkaisvastukset ensiön, toision, tai molempien yli? Ja mitähän suuruusluokkaa vastukset voisivat olla? Hatusta arvaisin, että ensiöön 100 kohm, toisioon 10 kohm??
  

Reijo Liljedahl - SRHS 612 - OH3AVA - SDXL 8092
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH6LSL
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 529
Sijainti: Kokkola
Re: Salora Milano 58 ääni on "räkäinen"
Vastaus #19 - 31.12.2018 klo 09:30:24
Tulosta viesti  
artosalo kirjoitti 30.12.2018 klo 10:17:22:
Teitkö häiriömittaukset kahden generaattorin mittauksina ?


Toinen ns. Wanted ja toinen Interference. Generaattorit yhteen summaimella. Juttu on 3/17 Radiot lehdessä kuvien kanssa.

Janne
  

Janne OH6LSL
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
vesku
YaBB Newbies
*
Poissa


SRHS 919

Viestejä: 27
Sijainti: Hattula
Re: Salora Milano 58 ääni on "räkäinen"
Vastaus #20 - 13.04.2019 klo 11:12:08
Tulosta viesti  
Hetkellisen hiljaiselon jälkeen nostin laitteen taas pöydälle. "Rupiset" kondensaattorit olin jo aiemmin vaihtanut - ei vaikutusta ääneen.
Muutama vastus oli kasvanut itseään suuremmaksi, nekin vaihtoon. 50u suodatinelko oli kasvanut 80u:on, sekin vaihtoon. Uutta ei ollut, mutta romulaatikosta löytyi syksyllä varakoneesta irroitettu ja silloin hyväksi havaittu. Löipä konkka kipeästi sormille. Varausta oli vielä 5kk:n jälkeen runsaasti. Rohkeasti ruuvimeisselillä purkaminen ja paukaus ja kipinä oli kohtalaisen kova. Paikoilleen asennuksen jälkeen kone tulille.

Tulos: Hienoinen sininen savu alkoi kohota pääteputken tienoilta. Päätemuuntajalta lähtevä 1K:n 3W:n vastus oli tulikuuma ja hieman tummunut. Päänraapimisen jälkeen katse kohdistui vaihdettuun suodatinelkoon, jonka läheltä paljastui irrallinen johto, joka oli ovelasti piiloutunut viereisen johtonipun alle. Mikä johto ja minne se kuului? No se oli se johto, joka lähti savuavan vastuksen "alapäästä" oli unohtunut irti. Juotos suotoelkon napaan ja virrat päälle. Ei savua, ei vastuksen lämpiämistä eikä ääntä.
Kaiuttimena oli irrallinen pikkukaiutin, josta äänenvoimakkuus täysillä kuului kuitenkin soittoa. EL84 vaihtoon ääni voimistui hieman. EABC80 vaihtoon ääni kasvoi jälleen aavistuksen. Jotain on vialla, mutta mitä?

Kolmeen mieheen luettiin kytkentäkaaviota mitattiin jännitteitä, kunnes vastaan tuli EABC:n triodiosalta puuttuva 73V:n anodijännite. 220k:n anodivastusksen jälkeen ei ollutkaan 73V:a vaan 0V.

Radio oli soinut aiemmin normaalivoimakkuudella, mutta räkäisesti. Ko vastus oli aiemmassa vastusrempassa mitattu ja kelvolliseksi havaittu. Oli toki hieman suurentunut, mutta jäi vaihtamatta. Uusi vastus ja radio alkoi soimaan, mutta ULA asemia kuului vain muutama 30cm:m mittaisella langalla. ECC85 vaihtoon ja jo alkoi asemia löytymään.

Alkuperäinen EL84 takaisin paikoilleen - soi vaimeammin. Uusi venäläinen 6P1P antoi voluumia komeasti. alkuperäinen EABC80 takaisin - ääni muuttui sameaksi. Uusi EABC80 paransi ääntä, mutta kokeilunhalusta vaihdettiin vielä erilainen putki 6T8A. Nytpä ääni kirkastui hienosti. Putkia veivattiin moneen kertaan tämän jälkeen, mutta 6P1P, 6T8A yhdistelmä osoittaitui toimivimmaksi. Tehtävä suoritettu - koneisto koteloon.

Koesoitto koottuna antoi hyvän soinnin, mutta hieman kovempi äänenvoimakkuus toi ääneen napsutusta. Koska toisella kaiuttimella ei napsunut - diagnoosi oli kaiuttimessa vikaa. Onneksi sattui olemaan toinen Salora varaosakoneena, josta löytyi samanlainen kaiutin. Vaihdon jälleen soi hienosti. Vanhan kaiuttimen kalvoa varovasti naputellessa se piti ääntä. Ei rahissut, vaan napsahteli??? Vian syyksi paljastui 10mm pitkä naula, joka oli kalvon alapuolella, (sen keltaisen haitarikalvon, joka keskittää puhekelan) päällä. Kuinka kauan ja missä vaiheessa se oli sinne piiloutunut?
Samanlaisilla nauloilla on esim radiossa oleva lapamato naulattu siihen folioantenniin.

Näin harrastelijana en pysty osoittamaan mikä olikaan alkuperäinen syy "räkäiseen" ääneen. Kaikkien tehtyjen toimenpiteiden summana se kuitenkin tuli kuntoon.

Kotelon vain puhdistin Liberonin Huonekalujen Puhdistusaineella, hieroin pinnan Ring Removerilla ja loppukäsittelin Finishing Oililla. Krakelointi jäi näkyviin, mutta nyt se on kuin lakan alla. Elämisen jäljet näkyvät mutta eivät tunnu pintaa hivellessä. Kelpaa minulle.

Kiitos Pasille ja Borikselle lopputaistelun avustuksesta!

Muokattu: Muutama kirotusvihre ja sekaisin menneet putkityypit. Lisätty kuva

« Viimeksi muokattu: 13.04.2019 klo 15:25:54 Kirjoittaja vesku »  

Salora-Milano-2.gif ( 163 KB | 18 latausta )
Salora-Milano-2.gif
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sivunvalintanappi Sivu: 1 [2] 
Lähetä aiheTulosta