Normaali aihe Radio Caroline muistelee merirosvoasemia (Luettu 540 kertaa)
ilkka suni
Senior Member
****
PoissaViestejä: 372
Sijainti: SRHS
Radio Caroline muistelee merirosvoasemia
08.08.2017 klo 19:08:44
Tulosta viesti  
Näinä päivinä tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Iso-Britannian hallitus lainsäädännöllä vaiensi läheisillä merialueillaan toimineet radioasemat. Laivoilta käsin ilman toimilupaa, pääasiassa musiikkipitoista ohjelmaa lähettäneistä radioasemista viimeistään tuossa vaiheessa kirjaimellisesti tuli ns. meripiraatteja, merirosvoasemia.

Yksi harvoja ääneen jääneitä offshore-radioasemia 50 vuotta sitten oli Radio Caroline, joka keskipitkillä taajuudella 962 kHz kuului Suomessakin hyvin yöaikaan, Ylen lähetystauolla. Nykyisin Radio Caroline on luvallinen radioasema, toimiluvan se sai viime toukokuussa.

Radio Caroline muistelee ensi viikonvaihteessa 12.-14.8.2017 kuohuntaa merirosvoradioiden ympärillä 50 vuotta sitten. Erikoislähetys radioidaan taajuudella 1368 kHz, Manx Radion lähettimen kautta. Kyseisen lähettimen teho on 20 kW, joten se kuulunee yöaikaan hyvin täälläkin, ellei taajuuden Iran 100 kilowatillaan radiokeleistä riippuen paina päälle liikaa.

Lisätietoa viikonvaihteen erikoislähetyksestä, Radio Carolinesta sekä 50 vuoden takaisesta radiomaailmankuvasta löytyy mm. näiltä sivustoilta:
https://www.facebook.com/radiocarolineofficial?_fb_noscript=1
http://www.woodleynet.co.uk/index3.htm
https://radiotoday.co.uk/2017/05/radio-caroline-to-go-back-on-am-full-time/

-ilkka
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
ilkka suni
Senior Member
****
PoissaViestejä: 372
Sijainti: SRHS
Re: Radio Caroline muistelee merirosvoasemia
Vastaus #1 - 13.08.2017 klo 07:52:30
Tulosta viesti  
Sai Suomen Radiohistoriallinen seura hieman julkisuutta Briteissä, tai ylipäätään keskipitkillä ja nettiradiossa. Laitoin Radio Carolinelle kuuluvuusnäytteen eli audioleikkeen aamuyöltä, ja juontaja Kevin Turner ohjelmassaan totesi, jotta Suomen Radiohistoriallisen seuran porukatkin heitä kuuntelevat. Mukavaa musiikkiahan nuo 60-80 -luvuilta soittavat.

Meilini lähti asemalle kello 0650, ja palautetta ohjelmassa tuli 4 minuuttia myöhemmin. Kiireesti rappasin digipokkarin ja sen mikrofonilla kerkesin hiukka lopusta juontoa tallentaa:
https://app.box.com/s/vmhmug6r62eieuxf0yx7yxscywn9getu
Luonnon- ja geomagnetiikan lakien seurauksena tosin tuossa vaiheessa kuuntelin webbiradiotaan, sillä kello viiden maissa aamun valkeneminen vaiensi keskiaaltosignaalinsa. 

-ilkka
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
ilkka suni
Senior Member
****
PoissaViestejä: 372
Sijainti: SRHS
Re: Radio Caroline muistelee merirosvoasemia
Vastaus #2 - 14.08.2017 klo 17:22:55
Tulosta viesti  
Parhaillaan menossa kiintoisa tunnin paketti viime 50 vuodesta, hieman pidemmältäkin ajalta. Tarinassa vilahtelevat mm. Radio Mi Amigo, Radio Veronica, Laser etc. Tuttuja monille 60-luvulla aalloilta musiikkia etsineille.

Keskellä kirkasta päivää on Suomessa turvautuminen esimerkiksi tähän:
http://www.radiocaroline.audio/

-ilkka
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
ilkka suni
Senior Member
****
PoissaViestejä: 372
Sijainti: SRHS
Re: Radio Caroline muisteli merirosvoasemia
Vastaus #3 - 22.08.2017 klo 22:09:43
Tulosta viesti  
Ketjun otsikko muutettu, koska tapahtuma oli ja meni. Näkyy Radio Caroline North -striimikin poistetun audiolinkkisivultaan.

Vielä kun teeman tiimoilta nettiä pengoin, Radio Caroline oli ainoa brittimeripiraatti, joka 50 vuotta sitten jäi ääneen ja uhmaamaan lakia, asema tehokorotuksineen korskeasti otti käyttöön nimenkin Radio Caroline International. Täällä pohjolassahan Radio Nord jo vuosia aiemmin oli vaiennut, Ruotsin valtion toimien seurauksena.

50 vuotta alustalla ja formaatissa jos toisessa sinniteltyään, Caroline toukokuussa vihdoin sai brittihallinnolta toimiluvan MW:lle. Carolinen tuleva 1 kilowatin lähetin Etelä-Englannissa ei tosin tulle Suomessa kuulumaan kuin ns. DX-laitteilla, ja toissaviikonlopun radiointi Manx Radion 20 kW lähettimen kautta jäi kuuluvuuksineen poikkeukseksi. Asema lähetyksessään luki monia terveisiä suomalaiskuuntelijoiltakin.

Suomessahan nuorisoa ei 60-luvulla heilauttanut pätkän vertaa, josko meripiraatit olivat luvattomia radioijia. Pääasia oli, että radiosta keskipitkiltä ja lyhyiltäkin raikui rokkia. Meripiraatit brittien lähivesillä lähettivät järjestään vähintään 10 kW teholla ja enemmän tai vähemmän hikisesti, kunnollisella radiolla sekä antennilla pimeään vuorokauden- ja vuodenaikaan kuuluivat Suomessakin.

Itse olen ns. elävästi muistavinani elokuun 1967 ja monien brittipiraattien katoamisen Salora Metropolin taululta [kotonani oli kunnollinen ulkoantenni AM-alueelle]  Olin edellistalvena hoksannut musiikkiasemat keskipitkillä, koko kesän odottanut, että ne taas alkaisivat kuulumaan. Ja sitten asemat katosivat, tuosta vain, seuraavina viikonloppuöinä niitä ei enää kuulunut. Alakouluikäisen ymmärrykseni ei tapahtumaan yltänyt, tuolloin vain menetin uskoni radion keskipitkiin.

-ilkka
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu