Normaali aihe Tulostetuista 3D muoviosista kokemuksia (Luettu 959 kertaa)
Kipsu
Full Member
***
PoissaViestejä: 188
Sijainti: Järvenpää
Tulostetuista 3D muoviosista kokemuksia
24.02.2016 klo 19:39:45
Tulosta viesti  
Aloitan tälläisen (ehkä) uuden aiheen täällä. En tiedä onko asia ollut jo esillä.

Omat kokemukset seuraavat:

Fenno Helmi 393V odotteli nuppeja ja toinen samantyylinen Fenno nuppeja ja yhtä painonappia. Eipä tuntunut mistään löytyvän. Autofoorumeilla joku heitti idean 3D tulostuksesta.
3D suunnittelu ohjelmasta

Aihe kiinnosti, siispä tuumasta toimeen. Ohjelmaksi valikoitui ilmainen Skech Up! Make 2013. Uudempiakin olisi mutta eivät pyöri minun tietokoneella. Make toimii vuorokauden Pro versiona jonka jälkeen se on köyhempi Make versio. Spesialistien mukaan parempiakin ilmaisohjelmia on olemassa. Tärkeää kuitenkin on heti ohjelmaa valittaessa että sen tiedostomuoto sopii tai on konvertoitavissa käytettävään 3D tulostimeen.

Nappuloiden piirtäminen oli suhteellisen simppeliä alun hölmöyksien jälkeen. En ala niistä saivartelemaan tässä sen enempää. Taustalla minulla on vain 10 vuotta sitten opiskeluiden sivujuonteena käyty Catia 3D kurssi.

Muutaman illan treenaamisen jälkeen aloitettua varsinaisen piirtämisen. Alkuun kannattaa varmistua muuten sitten että käytössä olevat yksiköt ovat oikeita. Piirrokset tehdään heti ensimmäisestä viivasta lähtien luonnollisessa koossa.
Tiedostojen vienti tulostuspalveluun osa 1

Tulostuspalvelussa en henkilökohtaisesti käynyt, homma hoitui s-postilla. Ensin toimittamani tiedostot arvioitiin väärin tehdyiksi. Suljetulta näyttäneet laatikot ja ympyrät joita piirtelin eivät olleet oikeasti suljettuja, niitä voisi verrata ämpäriin jossa on reikä pohjassa ja kansi puuttuu. Sellaisessa ämpärissä ei vesi pysy tietenkään sisällä koska se ei ole suljettu.
3D suunnitteluohjelman käyttö jatkuu

Löysin Sketch Up! ohjelmaan Solid inspector nimisen lisäosan jonka avulla tietokone näytti mistä kohtaa palikka vuotaa, kätevää. Palikoita piti hieman yksinkertaistaa vuotojen korjauksen aikana, samalla kaikki turhat viivat ja pisteet piti poistaa. Koneet ovat armottomia mitä tulee vuotaviin malleihin ja turhiin elementteihin. Lopulta tiedostoni olivat kiinteitä eli "Solideja" kuten alan miehet sanovat.  Virnistys
Tiedostojen vienti tulostuspalveluun osa 2

Tulostuspalvelusta tuli tällä kertaa palautetta että palikat ovat "Solideja" ja ne voidaan tulostaa.

Samalla tiedustelin että onko mitään tehtävissä 3D tulostimen toistaiseksi karkealle työjäljelle. Tämähän on yleisesti tiedossa oleva fakta että 3D tulostimien tuotokset ovat karkeahkoja verrattuna oikeisiin teollisiin muovituotteisiin. Ne soveltuvat sellaisenaan vain prototyyppilaitteisiin. Vastauksen sain että he pystyvät "siloittamaan" pintoja jollakin kemiallisella käsittelyllä jolloin palikat eivät olisi niin karkeita. Käsittely maksaa hieman lisää. Tulevan käyttötarkoituksen mukaan valittiin lisäpalveluja "siloitus."
Palikoiden saapuminen

Palikat saapuivat lähimpään postiin postiennakolla luvattuna ajankohtana. Lähemmässä tarkastelussa muovimiehen "siloitus" osoittautui täysin riittämättömäksi ollakseen vanhan radion sileä nuppi. Lisäpalvelu oli siis täysin turhake.
Palikoiden jälkikäsittely

Viiloilla ja hiekkapapereilla sain kaikki palikat oikeasti sileiksi. Pyöreät nupit sain porakoneen avulla kätevästi pyöriteltyä, painonappikin myös muotoitui sileäksi hetkessä. Valitsemaani muovilaatua oli helppo työstää.

Osoittautui myös että nuppien D-reikä oli liian ahdas. Vaikka piirroksessa on orjallisesti millimetrien kymmenysosien tarkkuudella noudatettu alkuperäistä niin ei mahtunut. Muovitulostin näet kasvattaa palikkaa jonkun 0,4 mm verran. Palikka olisi siis pitänyt piirtää heti alunperin liian väljäksi. Nupin läpi kulkeva D-reikä oli helppo viilata sopivaksi, sen sijaan päällä oleva nuppi jossa D-reikä ei mene nupin läpi oli paljon vaikeampi työstää sopivaksi. Näitäkään ongelmia ei olis ollut jos mallin olisi piirtänyt kerralla sopivaksi.

Päällä olevan nupin sivun läpi porasin reiän ja sinne sisään ruuvasin pienen ja pitkän ruuvi pitoruuviksi. Poraamisessa ei ollut mitään ihmeellistä.

Maalasin kaikki palikat yksikomponentti akryyli spraymaaleilla (pohjamaali + pintamaali). Muovilaatu ei hylkinyt maaleja.Kuvia ei nyt tähän hätään ole esittää, välivaiheita ei tullut kuvailtua. Ehkä joskus laitan lopputuloksesta kuvia. Jos jotain muuta kiinnostaa samanlaiset nupit niin voin harkita avustamisessa.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
RJL
God Member
*****
Poissa


SRHS 612

Viestejä: 2002
Re: Tulostetuista 3D muoviosista kokemuksia
Vastaus #1 - 24.02.2016 klo 20:05:41
Tulosta viesti  
Hintataso nyt ainakin kiinnostaa!
  

Reijo Liljedahl - SRHS 612 - OH3AVA - SDXL 8092
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Kipsu
Full Member
***
PoissaViestejä: 188
Sijainti: Järvenpää
Re: Tulostetuista 3D muoviosista kokemuksia
Vastaus #2 - 24.02.2016 klo 21:55:40
Tulosta viesti  
Hintaa tuli ~8,50 eur nappula, hieman kallista touhua. Asennoiduin hommaan siten että tämä on ensikokeilu aiheeseen josta voi maksaa hieman opettelulisää.

Pitää muistaa että en tilannut suurta määrää, vein tulostamon työaikaa koska minun ensimmäiset tiedostot olivat susia joita yritettiin kääntää "solideiksi" tulostamon erikoisohjelmalla ja lisäksi kyselin tyhmiä, hinassa mukana myös turhaksi osoittautunut "siloitus."

Mutkia oikomalla ja isommän määrän tilaamalla yksikköhintaa saisi laskettua. Käytetty muovilaatu minulla oli musta ABS muovi. Jälkiviisaana valkoinen olisi ollut parempi koska palikat maalasin lopulta valkoisella värillä. Joitakin muita värejäkin kuulema saa mutta se maksaa lisää 40 Euroa /rulla jonka sitten mielellään käyttäisi kokonaan.
« Viimeksi muokattu: 25.02.2016 klo 07:22:17 Kirjoittaja Kipsu »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu