Sivunvalintanappi Sivu: 1 [2]  Lähetä aiheTulosta
Erittäin kuuma aihe (Enemmän kuin 25 vastausta) Valmiiksiäänitettyjen kasettien laatu (Luettu 15676 kertaa)
Maja
God Member
*****
Poissa


SRHS 478

Viestejä: 3372
Sijainti: Lounais-Suomi
Re: Valmiiksiäänitettyjen kasettien laatu
Vastaus #15 - 07.02.2016 klo 05:01:05
Tulosta viesti  
Noiden kromiseosten ominaisuuksia varmaan parannettiin matkan varrella mutta toisaalta myös dekkien äänipäiden
laatua nostettiin. Esim. Akai lasitti äänipäitä, hifilehden alkuaikoina testattiin ja tutkittiin asiaa, täytyykin pitää ns.
vanhojen hifilehtien katsaus taas kerran. Metallinauhathan tulivat korvaamaan tämän epäkohdan jo 70/80-luvun
taitteessa kromikasettien rinnalle.

Nauhuria päivittäin käytettäessa se vaatii myös jatkuvaa puhdistamista, nauhasta irtoava aines on pääosin sitä
että nauhan ohjaimet hankaavat reunoja ja halpakaseteissa myös itse nauhan pinnasta irtoaa pölyä. Nauhurien
kasettiluukut muuttuivat irroitettaviksi juuri tästä syystä. Siis jos nauhuria käytetään päivittäin niin vähintään
kerran viikossa on puhdistus ja demagnetointi paikallaan. Puhdistettaessa sinolilla painepyörää niin ei kannata
liottaa, käyttöikä lyhenee huomattavasti ja kerran vuodessa on syytä puhdistaa ja voidella koko koneisto.

Valmistuksessa nauhan leveys on n. puolenmetrin luokkaa ja leikatessa siitä jää reunat jotka päätyivat halpoihin
nauhoihin, keskiosa taas merkkituotteisiin joiden kotelointikin tehdään tarkemmin kuin halvalle bulkkitavaralle.

Nuo 70-luvun valmiiksi äänitetyt nauhat ovat jo alkuaan huonolaatuisia ja kun tähän lisätään se että niitä
soitettiin autostereoissa jotka sijaitsivat usein miten auton lämpökennon päällä ynnä auringonpaiste, joten
ihme että ne eivät kaikki ole päätyneet roskiin aikoinaan. Kotioloissahan soitettiin lp-levyjä ja kelanauhuria
varsinkin hifipiireissä.

Kasetithan pitäisi säilyttää koteloissaan viileässä ja pimeässä aina kun niitä ei soiteta, ei koskaan esillä
päivänvalossa, hiukan paradoksaalista mutta näin se vaan menee.

Markku  Pyöritä silmiä
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
ilkka suni
Senior Member
****
Poissa



Viestejä: 414
Sijainti: SRHS
Re: Valmiiksiäänitettyjen kasettien laatu
Vastaus #16 - 07.02.2016 klo 07:49:17
Tulosta viesti  
Öhhh... Nyt saattaa alkaa jo ylläpidonkin kannalta olla kannanottamisen paikka, liikutaanko tässä enää radiohistorian sektorilla. Kirjoittamanikin kun heilahtaa ns. diipadaapa -kategoriaan. Silti kommentoin, osaltikin koska historiaa eli menneisyyttä käsitellään.

Olivatko Me-nauhat jo 70-80 -taitteessa? Muistan ostaneeni metallinauhoja jokseenkin heti, kun niitä oli Suomessa saatavissa. Toisaalta, esimerkiksi kaiken tietävä wikipedia väittää, että ferrokrominauhat menivät jo 70-luvulla, vaikka itsekin ostin niitä Suomessa olikohan vielä 1984 vai 1985 [hyvä taajuusvaste, korkeahko pohjakohina].   

Jotenkin muistan, että Akai 70-luvulla lanseerasi dekkeihinsä oliko crystal ferrite sendust -äänipään, joka oli jotain lujaa, mutta valitettavasti Akai pitkään piti kiinni makaavasta kasettipesästä. Sittemmin tulivat kaiken maailman laseramorfisesti hiotut sun muut äänipäät.

Turhan tiuha huoltoväli kenties ei-arkea. Sen oletan, että äänipään puhdistaminen, saattoi olla useinkin tarpeen, käytettäessä heikkolaatuisia nauhoja - jotka heikkolaatuisia nauhoja käyttivät. Äänipään taajaan demagnetointiin, en usko[nut]. Omakokemallani, äänipään demagnetointi ehkä kerran vuoteen-pariin saattoi olla paikallaan, jos ylätaajuuksien katoaminen alkoi olla korvin kuultavaa, saati äänipää alkoi napsaa.

Mutta se on totta, että 70-luvulla kehnot nauhalaadut hyvinkin kuluttivat äänipäätä. Itsekin törmäsin ns. halpanauhureihin, joissa äänipää oli kummasti kuopallaan, ja ns. äänirakokin silmin nähden laventunut. Mutta jokseenkin 70-luvun aivan lopulta, 80-luvun alusta alkaen, en muista että yhdenkään oman kasettidekkini äänipää olisi mekaanisesta eroosiosta kärsinyt. Tosin käytin mallivalmistajien ns. kärkipään dekkejä ja tasonauhoja, halpadekkien äänipäistä tiedä [Philips nyt jotenkin halpiksista muistui].

Jokseenkin off-topicisti kirjoitti
ilkka suni
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Dartagnan
Senior Member
****
Poissa


SRHS 1061

Viestejä: 272
Sijainti: Turku
Re: Valmiiksiäänitettyjen kasettien laatu
Vastaus #17 - 07.02.2016 klo 10:21:59
Tulosta viesti  
Metallinauhoja taisi tulla kauppoihin (hurjalla hinnalla) vasta 80 luvun alkuvuosina.
Dekeistä katosivat 80 luvulle tultaessa aikas nopeasti Fe-Cr kytkin, tilalle tullen metallinauhavalinta.
Parhaat krominauhat ovat minunkin mielestäni nuo Sunin Ilkan mainitsemat, listaan voisi tosin lisätä vielä Basfin CSII chrome superin.
Krominauhojen suuremmasta äänipään kulutuksesta olisi kiva tosiaan saada faktaa pöytään, itsekään kun en ole sellaista koskaan havainnut millään käyttämilläni dekeillä.


Akai käytti lasikristallijauheen ja ferriitin sekoitusta jo 70 luvulla. Kuva on omasta -76 mallisesta Akai gxc-760d dekistä. Akai uskalsi antaa äänipäilleen 10 vuoden kulumattomuustakuun jo tuolloin. Hyvältä kuulostaa kyllä edelleen eikä ainakaan suurennuslasilla ja silmällä erota kulumaa noissa äänipäissä.


Pioneer ct-f1250 ja uni-x`tall ferriittiäänipäät.

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
ilkka suni
Senior Member
****
Poissa



Viestejä: 414
Sijainti: SRHS
Re: Valmiiksiäänitettyjen kasettien laatu
Vastaus #18 - 08.02.2016 klo 15:19:40
Tulosta viesti  
Täytyy oikoa omia lausumiani. Kyllähän noita dekkien äänipäitä on tullut demagnetoiduksi useammin kuin mitä tuolla aiempana hölpötin. Paha kylläkin, olen kadottanut toimivimman demagnetointikasettini, tai itse asiassa ainoan hankkimistani demagnetointikaseteista, joka oikeasti toimii.

Tasokkaista krominauhoista muistui vielä mieleeni Sony CD-a, joka tuli markkinaan 70-80 -lukujen taitteessa. Agfallakin oli tuohon aikaan laadukas krominauha, Superchrome, ja Agfahan pusasi muitakin nauhojaan formaatissa C60+6, C90+6 minuuttia ns. kaupan päälle. Agfalla myös oli varsin tasokas FeCr nauha "Carat".

Mainitsemasi Basfin "parempi" krominauha on omassa käytössäni osoittautunut diskanttipäältään hyväksi, mutta oikein minkään dekkini säädöt eivät ole tuntuneet istuneen optimaalisesti Basfin krominauhoihin:
soundi on nauhoituksissa jäänyt jotenkin latteaksi, ponnettomaksi. Tosin nekin dekit, jotka uutuuttaan säädätin maahantuojien huollossa, säädätin joko Sonyn tai TDK:n nauhoille. Basfin kaseteissa on myös minun käytössäni ollut ylivoimaisesti eniten luotettavuusongelmia mekanismeissaan.

Sieltä huonoimmasta päästä sitten olivat mm. 3M Scotchin ferrokrominauhat. Mistään muista FeCr-, krominauhoistani eivät juurikaan ole diskantit kadonneet edes 30...40 vuodessa, mutta Scotchin punamustakeltaisia Ferrichromeja ja Basfin Chromdioxid SM -nauhoja on haitsuhukka haukannut.

Rautanauhoista ajan hammasta ovat moitteitta kestäneet TDK:n ja Sonyn [AHF, BHF, jopa CHF] nauhat, yllättäen myös Basfin "vihreä" sekä Scotchin "pronssinvärinen" Superferric. Sen sijaan esimerkiksi 70-luvulta Agfan Superferro- ja Basfin keltaiset ja punaiset rautanauhat ovat puuroutuneet. Scothin sininen rautanauhahan oli jo uutuuttaan täys sus.

Aikoinaan tuli koemielessä ostelluksi pikkueriä milteipä kaikkia mahdollisia saatavilla olleita nauhamerkkejä ja -laatuja, kun aina hain optimaalisinta nauhoitustulosta sekä hintalaatusuhdetta.

-is-
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Eero Aro
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 788
Re: Valmiiksiäänitettyjen kasettien laatu
Vastaus #19 - 11.02.2016 klo 20:28:33
Tulosta viesti  
Vieläköhän tämä ketju kestäisi yhden kasettipostauksen?

Muita roinia kaivellessa eteen tuli muinainen demokasetti, joka on jostain tarttunut mukaan. Etiketistä näkyy ainekset. Kopiointinopeus on ollut 480 tuumaa sekunnissa, eli 1219.2 cm/s. Kasettiahan kuunnellaan sitten 4,76 cm/s.

Äänenlaatu on oikein hyvä.

Kasetin mekaniikka on varsin tukeva. Luultavasti myös valmistustoleranssit ovat olleet aika tiukat. Tällaiset kasetit ovat varmaan olleet parhaasta päästä äänenlaadultaan. Laatikoissani on kyllä sitten toisenkinlaisia valmiiksi äänitettyjä kasetteja, jotka ovat ihan täyttä roskaa.

Eero
  

demokasetti.jpg ( 101 KB | 0 latausta )
demokasetti.jpg
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Dartagnan
Senior Member
****
Poissa


SRHS 1061

Viestejä: 272
Sijainti: Turku
Re: Valmiiksiäänitettyjen kasettien laatu
Vastaus #20 - 11.02.2016 klo 21:14:18
Tulosta viesti  
Onpas erikoinen kasetti. Mielenkiintoinen kun on yritetty tehdä parasta mahdollista laatua kaikin keinoin, tuosta voisi jo kuvitellakin että soi hyvin. Laadukas nauha hyvissä kuorissa, mm. nauhaohjaimet näyttävät olevan metalliset, ja sen aikainen paras kohinan vaimennin luonnollisesti käytössä.
Mutta mitä tuolle vasemmanpuoleiselle kelalle on käynyt? Näyttää että se on omituisesti kiero, kuin lämmennyt tuosta kello neljän kohdalta? Toivottavasti on vain kuvauksesta johtuva heijastus tai jotain..

Minulle tuli tuosta kasettirungosta mieleen TDKn MA metallinauhoissa käyttämä nauhanohjausmekaniikka.
TDKn kasettikotelorungothan olivat tuossa sarjassa kevytmetallipainevalua mutta äänipään ympäristö metallisine nauhaohjaimineen on saman tapaista.


Pikainen räpsy, TDK MA-XG, 1


TDK MA-XG, 2
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Eero Aro
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 788
Re: Valmiiksiäänitettyjen kasettien laatu
Vastaus #21 - 11.02.2016 klo 22:24:38
Tulosta viesti  
> Mutta mitä tuolle vasemmanpuoleiselle kelalle on käynyt?

Kappas. En kiinnittänyt tuohon huomiota. Kelasin nyt kasetin päästä päähän ja löysät katosivat.

Alkunauha tuntuu olevan jäykempää kuin monissa muissa kaseteissa. Ehkä alkunauha on jäänyt enemmän törröttämään nauhakelasta kuin normaalisti. Nauhahan kiinnitetään kelaan pienellä muovitapilla. Nauhan pää tulee tapin toiselta puolelta vähän näkyviin. Joko alkunauhan pää tai alkunauha itse on taipunut niin jäykästi, että siihen kohdalle on jäänyt muhkura. Voi olla, että kasetti on viimeksi ollut sellaisessa nauhurissa, joka ei ole kelannut tiukasti. Millään lailla kasetti ei ole kiero.

Eero
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sacoolio
Junior Member
**
Poissa


SRHS # 906

Viestejä: 57
Re: Valmiiksiäänitettyjen kasettien laatu
Vastaus #22 - 12.02.2016 klo 11:27:43
Tulosta viesti  
Vinyylin räpinää kasetilta...joskus 90-luvun alussa äänitetty, ihmeellisen hyvin tämäkin on säilynyt.   

  

TDK.jpg ( 225 KB | 0 latausta )
TDK.jpg
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Eero Aro
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 788
Re: Valmiiksiäänitettyjen kasettien laatu
Vastaus #23 - 11.03.2016 klo 11:20:53
Tulosta viesti  
Tämä kuuluisi tuonne "muualla myynnissä" -osastoon, mutta ajattelin laittaa sen tänne, kun kasettimonistuskoneista oli tässä ketjussa puhetta. Tuolla näkyy olevan myynnissä Wollensakin kolmipesäinen duplikaattori.

http://tinyurl.com/gr6cu4e

Eero
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Dartagnan
Senior Member
****
Poissa


SRHS 1061

Viestejä: 272
Sijainti: Turku
Re: Valmiiksiäänitettyjen kasettien laatu
Vastaus #24 - 26.05.2019 klo 09:09:46
Tulosta viesti  
Pakko palata tähän vielä sen verran kun luin jälleen vanhoja Tekniikan maailmoja, niin vuoden -75, numerossa 20 oli mielenkiintoinen c kasettitesti jossa testattiin sen ajan kaikki nauhat alkaen aina tavallisesta ferronauhasta, krominauhasta, pseudokromiin ja kaksikerroksisiin ferrokrominauhoihin.
Tämän lehden kyseisessä artikkelissa mainitaan myös kahteen eri kertaan krominauhojen äänipäitä nopeammin kuluttavasta materiaalista. Sen tarkempaa vahvistusta siihenkään ei saatu kuin toteamus että "joidenkin testien perusteella (jopa valmistajien)" eli eivät itse ole todenneet tai testanneet että krominauhat kuluttaisivat enemmän äänipäitä kuin jokin muu tyyppi. Jokatapauksessa tämä on ensimmäinen kerta kun törmään missään painetussa muodossa tähän väittämään. Itse olen käyttänyt ja käytän kokoajan krominauhoja (en kylläkään 70 luvun) niin en ole huomannut muuta kuin sen ettei äänipäitä tarvitse olla niin usein puhdistamassa. Mitään kulumista krominauhojen takia en ole havainnut vaikka samoja dekkejä käytänkin vuodesta toiseen.
Tekniikan maailman testin voitti muuten Sonyn FerriChrome kaksikerrosnauha.
« Viimeksi muokattu: 26.05.2019 klo 12:27:41 Kirjoittaja Dartagnan »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH2DD
God Member
*****
Poissa


Dimi

Viestejä: 734
Re: Valmiiksiäänitettyjen kasettien laatu
Vastaus #25 - 26.05.2019 klo 11:41:48
Tulosta viesti  
Tässä on hauska video eri formaattien vertailusta, jossa on mitattu taajuusvasteita ja otettu kantaa myös dynamiikkaan. Ei hyvätasoinen C-kasetti hyvällä laitteella mikään huono media sinänsä näytä olevan. Ehkä vähän liikaakin parjattu.

https://www.youtube.com/watch?v=almdxI76DOw
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
werho
Junior Member
**
Poissa



Viestejä: 82
Re: Valmiiksiäänitettyjen kasettien laatu
Vastaus #26 - 10.06.2019 klo 23:08:23
Tulosta viesti  
Onko suuriakin eroja fe-, kromi- ja metallinauhojen välillä, noin periaatteellisesti. Tämä tietysti on  mankkakohtainen asia.

Käytettyjä kasetteja ei taida juuri kannata ostaa, koska kunnosta ei ole tietoa. Vaikka pyörisivätkin, niin oksidit saattavat sotkea päät. Onko samaa ongelmaa uusissa ja avaamattomissa  nauhoissa, joita myydään Ebayssa. TDK ja Sony on vissiin varmin merkki. Jenkkilässä olisi uusia fe-nauhoja kaupan, mutta tullit ei oikein houkuttele.
Kohinanvaimentajista puheenollen. Onko dolby HxPro käyttökelpoinen? En ole vielä kokeillut sitä.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH2DD
God Member
*****
Poissa


Dimi

Viestejä: 734
Re: Valmiiksiäänitettyjen kasettien laatu
Vastaus #27 - 11.06.2019 klo 00:00:56
Tulosta viesti  
werho kirjoitti 10.06.2019 klo 23:08:23:
Onko suuriakin eroja fe-, kromi- ja metallinauhojen välillä, noin periaatteellisesti. Tämä tietysti on  mankkakohtainen asia.

Käytettyjä kasetteja ei taida juuri kannata ostaa, koska kunnosta ei ole tietoa. Vaikka pyörisivätkin, niin oksidit saattavat sotkea päät. Onko samaa ongelmaa uusissa ja avaamattomissa  nauhoissa, joita myydään Ebayssa. TDK ja Sony on vissiin varmin merkki. Jenkkilässä olisi uusia fe-nauhoja kaupan, mutta tullit ei oikein houkuttele.
Kohinanvaimentajista puheenollen. Onko dolby HxPro käyttökelpoinen? En ole vielä kokeillut sitä.


Oikeastaan merkki ei takaa vielä mitään. Saman merkin ja jopa saman 'mallin' nauhoissa voi olla eräkohtaisesti suuriakin eroja. Ja vuosien mittaan joidenkin merkkien laatu parani ja toisilla huononi. Se, onko kasetti avaamaton, ei vielä kerro mitään sen kunnosta. Sitähän on voitu pitää kylmässä/kuumassa ulkovarastossa, kostealla ullakolla... tai se on alunperinkin ollut kelvoton versio Hymiö Eli hyvin säilytetty (kuivassa, tasalämpöisessä, pimeässä jne) alunperinkin laadukas kasetti/nauha, voi olla lähes uutta vastaavassa kunnossa, vaikka olisi 'itse äänitetty'. Itse asiassa äänen laatu ja dynamiikka voi hyvinkin hakata huonoimmat CD-/LP-tallennukset, joissa äänityslähde on ollut niin huonoa tai monen äänityssukupolven versio, että siitä on jo hävinnyt dynamiikasta iso osa. Pahimpaan CD-villityksen aikaan niitä tehtiin vaikka kuinka monennesta nauhoituksesta, jolloin jokaisessa aiemmassa nauhoituksessa oli tullut n. 3db lisää kohinaa ja saatettiin hukata aikaa sitten sekä ala- että ylätaajuuksia. Pelkkä media ei siis vielä yksin riitä takamaan äänitteen laatua, vaan siihen vaikuttaa myös se kuinka monen kopion päässä ollaan alkuperäisestä masterista - ja kuinka hyvä se alkuperäinen masteri on ollut Hymiö Lisäksi jotkin kaupalliset halpiskasetit on voinut olla alunperinkin luokattoman huonoa materiaalia. Nyt vuosikymmeniä myöhemmin esim. kelanauhoissa on havaittu mitkä nauhat ovat vieläkin todella hyviä (joka näkyy hinnassa) ja sitten niitä joita ei kannata käyttää ollenkaan.

Tässä mielenkiintoinen historiayhteenveto nauhoista http://vintagecassettes.com/_history/history.htm

Tässä myös nauhojen historiasta https://www.recordingthemasters.com/tapes-history-stories/

Tässä ihan perustietoa noista eri nauhamateriaaleista - vaikutusta nauhan equalisointiin soittimen osalta, äänipäihin, soittimen kykyyn tallentaa/magnetisoida nauhalle koko taajuusaluetta ja dynamiikkaa (Bias), nauhan toistokykyyn ja kestävyyteen jne.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cassette_tape#Cassette_types

Ja vielä ei edes päästy toistinlaitteisiin, joiden kyky toistaa äänitaajuuksia (taajuusvaste), Signal to Noise ratio (S/N), särön määrä vahvistuksessa, dynamiikka ja nauhan wow&flutter vaikuttaa ääneen. Puhumattakaan millä välineillä ääntä vahvistetaan (vahvistin) ja millä vahvistettua ääntä kuunnellaan (kaiutin/kuulokkeet). Mutta alkuperäinen kysymyksesi koski nauhoja, joten en ota noihin kantaa sen enempää, kunhan vain muistutan että hyvällä mediallakaan ei ole merkitystä, jos sen kuuntelemiseen ei ole hyviä välineitä Hymiö Siksi Hifistely onkin mielenkiintoista, mutta helposti niin kallista kun lähdetään oikein viilaamaan parasta kuuntelukokemusta. Siksi tänä päivänä tehdään uuskopioita suoraan ensimmäisistä tai korkeintaan toisista masterin kopioista laatunauhoille (avokela) jolloin yhden albumin hinnaksi tulee 350-550 euroa. Mutta silloin ääni ja dynamiikka alkaa olla parasta mitä rahalla saa - kunhan sitten kuunteluvälineet (signaalitie) on alusta loppuun yhtä hyvää Hymiö

Täällä on näitä pitkin linjan ääniammattilaisiakin, jotka voivat kommentoida paremmin. Tämä nyt enemmän harrastelijan kokemuksesta ja mielenkiinnosta kirjoitettua Hymiö
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Sivunvalintanappi Sivu: 1 [2] 
Lähetä aiheTulosta