Sivunvalintanappi Sivu: 1 2 [3]  Lähetä aiheTulosta
Erittäin kuuma aihe (Enemmän kuin 25 vastausta) Beocenter 1400 (Luettu 13570 kertaa)
kkv
God Member
*****
Poissa


SRSH

Viestejä: 1076
Re: Beocenter 1400
Vastaus #30 - 17.11.2016 klo 17:22:23
Tulosta viesti  
Ohessa huolto-ohjeen toimintaselostus. Periaate on jo aiemmin tullut esitellyksi. Yksityiskohdat selvinnevät tästä. AM:lla molemmat lamput palavat yhtä kirkkaasti ja niiden kirkkaus osoittaa virityksen. Rajasin Angelan kielen pois.

Kauko Viitanen
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
pekmatval
God Member
*****
Poissa



Viestejä: 1591
Re: Beocenter 1400
Vastaus #31 - 19.11.2016 klo 11:40:47
Tulosta viesti  
Tänään kaiketi pääsen jatkamaan projektia. Kiitos Kaukolle skannatusta huoltoohjeen osasta ja muillekin toiminnan selostamisesta.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
pekmatval
God Member
*****
Poissa



Viestejä: 1591
Re: Beocenter 1400
Vastaus #32 - 19.11.2016 klo 19:11:22
Tulosta viesti  
Virittelin lamppujen tilalle ledit.  Tämä laite kun muutenkaan ole alkuperäinen, niin viritykset eivät pilaa mitään.  Ohessa on uusi kytkentä. Koitin muuttaa mahdollisimman vähän säästyäkseni paljolta työltä. Hiukan lisäsin lamppujen välisen kirkkauseron herkyyttä AFC signaalille. Pienensin trankkujen TR4 ja TR5 emitterivastukset (47->4,7ohm) ja tein TR3 kytkennän 'oikeaoppiseksi' vakiovirtalähteeksi laittamalle sinne emitterille vastuksen (RX1 =330ohm). Ledien kanssa sarjassa on 680ohm vastukset, jolloin AM asennossa ei tuning valo pala liian kirkkaasti. Näillä muutoksilla FM asennossa valot osoittavat selkeästi sivuun viritykset. AM asenossa ei  ole mitään eroa havaittavissa.  Sitä en alkanut paljoa selvittämään, sillä tuo AM-puolelta tuleva signaalikaan (2R50 kautta) ei juurikaan vaihdellut virityksen ollessa kohdallaan/pielessä ... mysteeri!
Nyt taidan laittaa kotelon kiinni ja keskittyä kuuntelemaan ja tekemään muita projekteja.
  

virityslamput_mod1.PNG ( 166 KB | 21 latausta )
virityslamput_mod1.PNG
virityslamput_mod_2.PNG ( 225 KB | 19 latausta )
virityslamput_mod_2.PNG
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
pekmatval
God Member
*****
Poissa



Viestejä: 1591
Re: Beocenter 1400
Vastaus #33 - 19.11.2016 klo 19:56:25
Tulosta viesti  
hiukan särähti 'korvaan' kun luin uudelleen edellisen tekstini ... tuo vakiovirtalähde ei nyt ole kovin 'oikeaoppinen' ... koska kantajännite ei ole hyvin vakioitu. Omasta kuvastani myös puuttui hämäävästi alkuperäisessäkin kytkennässä oleva 2R45 (6,8Kohm).  Ohessa hiukan parannettu kytkentä .. jollainen radio nyt on. Tämä toimii.  Säädin tuon vakioidun virran noin 5mA'iin ... siis ledit hehkuu 2,5mA virralla virityksen ollessa kohdallaan.  Tuo kirkkaus on ihan sopiva.
  

virityslamput_mod_3.PNG ( 186 KB | 20 latausta )
virityslamput_mod_3.PNG
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
pekmatval
God Member
*****
Poissa



Viestejä: 1591
Re: Beocenter 1400
Vastaus #34 - 28.04.2021 klo 09:50:23
Tulosta viesti  
Tästä Beocenteristä irroittamani nauhuri on lojunut hyllyssä tyhjän panttina. Olen joskus koittanut sitä myydäkin, mutta ei ketään kiinnostanut.  Nyt päätin uteliaisuuttani tsekata sen kunnon.

Onneksi laitteen sisällä oli alkuperäinen kytkis ja sen perusteella selvisi johtojen merkitys. Oikeastaan on selväpiirteinen ja looginen rakenne: moottorille 110Ac, DC 32V, linen in ja line out ja lisäksi 4 johtoa kahdelle äännitystason indikaattorilampulle.

Heti silmillä näkyi, että vetohihna puuttui. Se oli vapailta osilta hävinnyt maisemista ja osia hihnasta löytyi pyöristä kiinni jummittuneena korppuna. Jämistä sai mitatuksi hihnan paksuuden (1,2mm). Puhdistin pyörät ja laitoin uuden hihnan.

Seuraavaksi sähköt sisään. Moottori alkoi pyöriä, mutta painotela ei ottanut kiinni siihen vauhtipyörön akseliin.  Syynä oli kiinni kuivuneet vaseliinit koneistossa. Vanhat vaseliinit pois ja kevyt voitelu liukuville pinnoille.  Puhdistin myös painotelasta vanhat kovettuneet liat pois. Nyt alkoi kasetti pyöriä ja toisesta kanavasta kuului.  Toinen ihan mykkä. Hetken mittailin trankkujen jänniteita ja vertailin kanavia keskenään. Sitten välähti, että voisin yksinkertaisesti syöttää signaalia sisään äänipään tuloon ja mitata vahvistimen lähdöstä. Toimivassa kanavassa muutama mV tuotti noin 3V signaalia lähtään. Mykässä ei mitään. Onneksi satuin mittaamaan varmuudeksi, että meneekö sinne sisään mitään. Ei mennyt vaikka geniksesti kyllä  lähti. Mahdollisesti siis oikari siinä inputissa. Ja se löytyikin helposti. Toisen kanavan äänipäänm johto oli painunut suojatun kaapelin maatta vasten äänipään lähdössä. Oikari pois ja tämäkin kanava alkoi pelittää.

Molemmat kanavat kuuliuvat ja testikasettini (ei virallinen) 1000Hz tulee ulos 1020Hz'nä.  Ääni hiukan huojuu ... sitä pitää tutkia erikseen.  Jotenkin tuntuu, että kaikki kasettivehkeet hiukan 'vouvaa' .. taso/taajuus vaihtelee.
  

mankka_sm.jpg ( 492 KB | 25 latausta )
mankka_sm.jpg
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sivunvalintanappi Sivu: 1 2 [3] 
Lähetä aiheTulosta