Kuuma aihe (Enemmän kuin 10 vastausta) Vanhat SONY BETAMAX videonauhurit kestävät ! (Luettu 6543 kertaa)
Hannu Nieminen
Full Member
***
Poissa


SRHS #145

Viestejä: 133
Sijainti: Nuijamaa
Vanhat SONY BETAMAX videonauhurit kestävät !
29.08.2015 klo 14:27:26
Tulosta viesti  
Ostin joskus 80-luvun alkupuolella SONY BETAMAX SL-C30E videonauhurin. Käyttelin sitä säännöllisesti 90-luvun alkuun, jolloin Saloran NICAM HiFi-stereo VHS nauhuri sen korvasi. Salora siksi että tein sillä audionauhoituksia, oli niin hyvä ääni. SONYa käytettiin satunnaisesti vuosituhannen vaihteeseen. Huollossa en käyttänyt sitä koskaan, ei mennyt rikki. CLEANMASTER puhdistusnauhan ajoin joskus. Laite jäi rintamamiestalon kylmälle ullakolle käyttämättömäksi n. 15 vuodeksi. Lämpötilat vaihtelivat ilmojen mukaan, paitsi kesällä on kuumempaa kuin ulkona. Eilen otin sen esille ja ajattelin tallentaa läppärille -83-84 ottamiani kotivideoita. Videonauhuri toimi aivan moitteettomasti. Ihmetellä pitää kuinka hyvin silloin tehtiin elektroniikkaa ja sähkömekaniikka. Aika pienillä välyksillä niissä kuitenkin pelataan. Näyttö oli kirkas, toisin kuin DVD-tallentimessani johon pitää näytön powerin elkot vaihtaa säännöllisesti...

Mulla on myös vanhempi BETAMAX, C5E. Sekin toimi ainakin 5 vuotta sitten, nyt en tiedä. Siihen joutui kyllä vaihdattamaan REWIND SET:in huoltoliikkeessä, kun ei jaksanut kelata kasettia takaisin.

Millaisia kokemuksia teillä on alkuaikojen kotivideolaitteista verrattuna myöhempien aikojen laitteisiin ?

Hannu
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Markus Hautaniemi
God Member
*****
Poissa


SRHS 81

Viestejä: 2155
Sijainti: Kokkola
Re: Vanhat SONY BETAMAX videonauhurit kestävät !
Vastaus #1 - 29.08.2015 klo 16:25:30
Tulosta viesti  
Itselläni on samanlainen Sony Betamax SL-C30E. Sekin toimii yhä moitteetta + kaukosäädin. Ulkoisestikin kuvanauhuri ja kaukosäädin on erittäin hyvässä kunnossa.
Minulla on myös 25 kpl Betamax videokasetteja. Nekin näkyvät yhä, vaikka niitä ei ole aikoihin käytetty. Niiden sisältö vaan ei ole kovin kiinnostava. Nimittäin niissä on tallennettuna oopperoita yms. FM-monoäänellä. Äänenlaatu ei ole siksi kuin välttävä.
Kuvanauhurin ja videokasetit sain noin 10 vuotta sitten eräältä konservatorion opettajalta.
Unelmana olisi saada Sony SL-HF950, jota kutsutaan ainoana Super Betamax kuvanauhuriksi. Myös Sony SL-C9 olisi kiinnostava. Sellainen lienee yhä eräällä ystävälläni.
Tässä on lueteltuna erilaisia Betamax kuvanauhureita: http://www.palsite.com/models.html
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
ilkka suni
Senior Member
****
PoissaViestejä: 406
Sijainti: SRHS
Re: Vanhat SONY BETAMAX videonauhurit kestävät !
Vastaus #2 - 03.10.2015 klo 19:27:41
Tulosta viesti  
Anteeksi, sepustukseni on pitkä.

http://www.palsite.com/slc9ovi.html

.

SONY SL-C9E OLI LIIKKUVAN kuvan [sisälsi kameraliitännän] tallennus- ja toistolaitteena mainio. Markoissa noin kymppitonnin laite, noin kympin toiminnoilla, varustelulla ja kuvanlaadulla. Ja viitosen audiolla.

Olikohan loppuvuodesta 1982. Tutulta kodinkonekauppiaalta sain kokeiltavaksi kotiin. Ja se oli kerrasta play it for keeps, etenkin kun sain listahinnasta lähes kolme tonnia alennusta.

Ysiäisen toimintojen nopeuden sekä runsauden ja erinomaisen kuvanlaatunsa rinnalla, aikalaisensa VHS-nauhurit tuntuivat milteipä säälittävän hitailta, kömpelöiltä ja äänekkäiltä.
Ja esimerkiksi urheilusuoritusten yksityiskohtia SL-C9E:llä oli ilo katsella, jokseenkin virheettömien hidastus- sekä pysäytyskuvien ansiosta. Ei tietoakaan bleedingistä, häiriöraidoista, varjoista tms.
.

SL-C9E:N ÄÄNENLAADUSTA valitettavasti ei voinut sanoa samaa. Sofistikoituneempaa versiotaan SL-C9ES stereovirittimellä, en tiedä toiko Helectron sitä edes Suomeen, sillä television stereolähetyksethän alkoivat Suomessa vasta 80-luvun lopulla.

Jotenkin paradoksaalinen oli audioltaan, SL-C9E. Monoviritin, mutta kaksiraita- eli stereonauhuri mm. RCA- ja mikrofoniliitännöillä sekä äänen dubbausmahdollisuudella, kummallekin ääniraidalle erikseen. Mutta se äänenlaatu.

Hifi-vahvistimeen liitettynä, SL-C9E:n 50-10.000 Hz:n taajuusvaste ei ollut mitään juhlaa:
tonnin stereomankan audio, kymppitonnin videonauhurissa.
Jotta harmitus videoäänen laadusta olisi ollut maksimaalinen, samassa laiteläjässäni seisoi Sonyn kasettidekki TC-K81... Miksi Sony ei ollut videoittensa lippulaivassa parempaan audioon pystynyt?

SL-C9E:henhän tosin sai lisävarusteena digikonvertterin, jolla audionsa sai muunnetuksi periaatteessa DAT-nauhuritasoiseksi. Ja minun on myönnettävä, etten muista, minkä tasoiseen audioon 80-luvun alkupuolen parhaat VHS-nauhurit ylsivät.

Kuvanlaadun sekä käytettävyyden osalta joka tapauksessa, käsittääkseni meni vuosia, ennen kuin "edes" VHS-formaatin kaiketi isä, JVC, ylsi samaan.

En mm. enää muista, mikä oli Salora-brändätty VHS-hifivideo, jota 80-luvun lopulla kollasin:
nauhoittamansa kuvan toistolaatu oli jokseenkin surkea SL-C9E:hen verrattuna. Jopa 90-luvun puolivälissä ostamani testimenestyjä-JVC-hifin nauhoituksensa toistokuva oli epäterävämpi kuin SL-C9E:n.
.

TOIMINNOILTAAN NOPEA SL-C9E:n nauhamekanismi ajan myötä ilmeisesti kostautuikin. 5...15 vuoteen hajosi kasetin latausmekanismi kolmesti, vaikka laitetta käytettiin varovasti ja sille syötettiin vain ns. laatunauhoja. Viitisen ja risat vuotta sitten myin raadon muistaakseni 300 eurolla, ja sittemmin olen harmitellut, kun myin:
kolmisen sataa Betamax-nauhaa [Maxell, Sony] jäi seisomaan komeroitteni perukoille.

Mutta eivät ne ole vankempia olleet kumpikaan JVC-hifivideoistanikaan. Molemmista meni noin 5 vuoden iässä latausmekanismi, varovaisesta käytöstä ja laatunauhoista huolimatta.

.
EN SIIS PYSTY hehkuttamaan Sony-Betamaxin kestävyyttä. Silti, pitkälle 80-luvulle ihmettelin, miksi monet valitsivat nauhurikseen VHS:n, joka oman tuolloisen kokemani mukaan oli ajansiirtolaitteena sekä käyttöliittymänä kehnompi formaatti kuin Betamax.

Lähinnä kai vuokravideotarjonta nujersi Betamaxin Euroopassa paljon nopeammin kuin käsittääkseni esimerkiksi USA:ssa. JVC, Grundig ja Philips taisivat kompuksellaan olla päällimmäiset päsmärit, jotka käsittääkseni vuokravideotarjonnan osaltakin lobbasivat suurten leffatuotantoyhtiöiden suuntaan.

Omista, uusina ostamistani videonauhureista kestävin on ollut VHS-kolmipäävideo Salora 813, jossa on Akain koneisto. On muistaakseni 80-luvun lopulta, ja hengissä yhä, kertaakaan vikaantumatta. Yhtälailla vankka on ollut Sanyon koneistolla Salora VCR 624, mutta tuo halpis-VHS taitaa olla jo 90-luvun puolelta.

-is-


EDIT//lisäys:
Näitä on, muuten, videonauhureita[kin] yllättävän niukasti dokumentoitu mm. radiomuseum.org:iin.

Omasta mielestäni näitä[kin] tulisi dokumentoida, sillä "radiohistorian" käsite koko ajan lavenee laitesektori laitesektorilta, ja viimeistään parin, kolmen kymmenen vuoden kuluttua jonkin laitemallin markkinaantulosta internet alkaa olla tulvillaan kukamitähä-kyselyitä sekä disinformaatiota.

Radiomuseum. org:n osalta tosin en tiedä, onko tuolla yhä vallalla käytäntö
"maksa, niin saat dokumentoida netiin muidenkin iloksi".

-sama-
« Viimeksi muokattu: 03.10.2015 klo 19:46:50 Kirjoittaja ilkka suni »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Markus Hautaniemi
God Member
*****
Poissa


SRHS 81

Viestejä: 2155
Sijainti: Kokkola
Re: Vanhat SONY BETAMAX videonauhurit kestävät !
Vastaus #3 - 03.10.2015 klo 23:48:51
Tulosta viesti  
Sony valmisti monistusfirmoille mallia SLO-1700, joka oli tehty kestämään. Kyseessä ei ollut kuitenkaan Betacam tasoinen ammattikuvanauhuri. Näitä SLO-1700 kuvanauhureita lienee ollut suomessakin.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
hifiradio58
Senior Member
****
Poissa


SRHS

Viestejä: 319
Re: Vanhat SONY BETAMAX videonauhurit kestävät !
Vastaus #4 - 05.10.2015 klo 09:29:43
Tulosta viesti  
Minäkin muistelen kaiholla edesmennyttä SL HF-100 mallia jonka ostin isolla rahalla silloin muinoin, maksoi muistaakseni n.3500mk!

Se oli aivan erinomainen nauhuri jota käytin paljon äänittäessäni elokuvia ja konsertteja, hyvälaatuisilla kaseteilla drop-outejä ei juuri ollenkaan esiintynyt.

Harkitsin pitkään VHS ja Beta leirin väliltä mutta juuri kuvanlaatu voi voiton Sonyn eduksi.

Hauskana lisänä voin kertoa että ostin 90-luvulla kirpputorilta pari laatikollista Betacam nauhoja joissa luki 20min Recording time viisi markkaa kappale.

Myyjä ei tainnut tietää että Betacamin nopeus on n. kuusinkertainen joten tavallisella nauhurilla joihin nämä siis sopii, nauhoitusaika oli yli kaksi tuntia. Ja laatu oli huippuhyvä! Missäköhän nämäkin nauhat ovat nykyään...
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Markus Hautaniemi
God Member
*****
Poissa


SRHS 81

Viestejä: 2155
Sijainti: Kokkola
Re: Vanhat SONY BETAMAX videonauhurit kestävät !
Vastaus #5 - 07.11.2015 klo 21:01:40
Tulosta viesti  
Kiinnostaisi tietää; käyvätkö kaikki normaalit Betacam 20 min nauhat Betamax nauhan tilalla? Poislukien Betacam SP metallinauhat.


Kuva linkitetty täältä: Linkki
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Markus Hautaniemi
God Member
*****
Poissa


SRHS 81

Viestejä: 2155
Sijainti: Kokkola
Re: Vanhat SONY BETAMAX videonauhurit kestävät !
Vastaus #6 - 13.11.2015 klo 00:07:07
Tulosta viesti  
Ohessa näyte Betamaxin kuvanlaadusta. Kuvanauhalle tallennettu vuonna 1984.
  

Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
am
YaBB Newbies
*
PoissaViestejä: 1
Re: Vanhat SONY BETAMAX videonauhurit kestävät !
Vastaus #7 - 09.03.2016 klo 20:00:45
Tulosta viesti  
aika transistoriviidakko tuon Sony sl-c9 http://www.palsite.com/slc9ovi.htmlsisustus. Viidennen piirilevyn vaihtamalla varaosakoneen levyyn, kuva parani paremmaksi kuin ennen vikaa... Mutta sitten tuli toinen vika, joka molemmissa samalla piirilevyllä.

Nyt lähti molemmat koneet myyntiin varaosiksi tori.fi -palveluun. Eli kaksi sony SL-c9 betamax nauhuria myynnissä varaosiksi.  Itku
« Viimeksi muokattu: 10.03.2016 klo 18:13:29 Kirjoittaja am »  

P1020947.JPG ( 273 KB | 0 latausta )
P1020947.JPG
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ismo Hautala
Full Member
***
Poissa


SRHS

Viestejä: 216
Sijainti: Veteli
Re: Vanhat SONY BETAMAX videonauhurit kestävät !
Vastaus #8 - 10.03.2016 klo 09:40:46
Tulosta viesti  
Käytössä on vielä Sony SL-C80 ja Panasonic NV-FS90.

Molemmat hyvässä kunnossa , tietenkin säännöllisesti huollettuja (puhdistusta ym.).

Ensimmäinen videonauhurini oli Akai VS-3 , siitä on hyvät muistot kuten seuraavastakin Akai VS-607 , näillä tehtyjä tallennuksia on vieläkin ilo katsella.
  

Ismo Hautala
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Markus Hautaniemi
God Member
*****
Poissa


SRHS 81

Viestejä: 2155
Sijainti: Kokkola
Re: Vanhat SONY BETAMAX videonauhurit kestävät !
Vastaus #9 - 17.06.2018 klo 01:35:13
Tulosta viesti  
Täällä mainitaan myös Sony SLO-1800, joka ammattikäyttöön tehty malli. Se on vuonna 1985 maksanut $1800.
Googlella löytyy lisää kuvia tästä Sony SLO-1800 betamax kuvanauhurista.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Markus Hautaniemi
God Member
*****
Poissa


SRHS 81

Viestejä: 2155
Sijainti: Kokkola
Re: Vanhat SONY BETAMAX videonauhurit kestävät !
Vastaus #10 - 17.06.2018 klo 01:38:58
Tulosta viesti  
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
DR. DA
YaBB Newbies
*
PoissaViestejä: 23
Re: Vanhat SONY BETAMAX videonauhurit kestävät !
Vastaus #11 - 23.08.2018 klo 22:16:00
Tulosta viesti  
Tuli hankittua vielä SL-C30E jota tuossa kokeilin, ja kasetin nauha pääsee liian pitkälle capstanin ja syöttörullan kohdalla?


http://www.palsite.com/slc30tech.html

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu