Sivunvalintanappi Sivu: 1 2 [3] 4  Lähetä aiheTulosta
Erittäin kuuma aihe (Enemmän kuin 25 vastausta) Yleisradion vanha väliaikamerkki (Luettu 36805 kertaa)
HeikT
God Member
*****
Poissa


SRHS 782

Viestejä: 776
Sijainti: Lohja
Re: Yleisradion vanha väliaikamerkki
Vastaus #30 - 21.05.2014 klo 14:11:34
Tulosta viesti  
Ei ollut varusmiesten palvelukseenastumisen ensimmäinen aamu tuolloin. Oli juhannuspäivän aamu Tiirismaalla 1970. Ula2-lähetin (vanha RCA) päätti levitä käsiin myöhään aattoiltana... Arvatkaas oliko helppoa saada siihen vuodenaikaan toista kaveria apumieheksi raahaamaan varastosta 200 kg painavaa anodimuuntajaa lähettimen viereen kärähtäneen tilalle... Joo, ei ollut.

Muistan että vasta kolmannelle henkilölle tekemäni puhelinsoitto tärppäsi, Ahti tuli. Joku ei ollut enää ajokunnossa ja joku toinen oli vetäytynyt juhannukseksi mökille maaseudun rauhaan paistamaan makkaraa ja nautiskelemaan virvoitusjuomia. Siinä oli samalla myös tilanne että kun pelattiin suurjännitelaitteiden kanssa sinne ei saanut mennä ropaamaan yksin, piti olla toinen varalla sähköturvallisuussyistä. Tuosta 15 kW kolmivaihemuuntajasta lähti ulos aika paljon, tasatuuppauksen jälkeen lähettimen anodijännitemittari näytti 5500 V jos kaikki 6 diodiketjua (kymmenkunta sarjassa olevaa piidiodia rinnakkaisvastuksineen per "diodi") olivat ehjiä. Jos mittari näytti jotakin muuta niin alkoi noituminen, ne piidiodit ei tykänneet ns. ilmastollisista ylijännitteistä (= ukkosesta) ollenkaan. Aikaa tuhraantui vielä kun tuo varamuuntaja ei ollutkaan ihan samanlainen kuin se Muuntosähkön tekemä kärähtänyt (muhentajan keskimmäisen tolpan suurjännitekähmi oli jostain kierrosten väliltä oikarissa, siellä näkyi eristyskerrosten läpi leimahdus kun 80A sulake taulussa paloi). Varamuuntaja antoi ulos vain jotain neljän kilovoltin jännitettä tasasuuntauksen jälkeen. Piti kaivaa vesijäähdytteinen keinokuorma ja letkut esiin, lähettimen häntäpää piti virittää uusiksi kun tarjoamamme juhannussapuska ei hänelle sellaisenaan kelvannut. Samaten täyttä tehoa ei pienempijännitteisellä anodimuuntajalla irronnut. Toimi OK sen aikaa kunnes saatiin tilalle uusi oikeanlainen muuntaja. Kesti monta viikkoa, niitä ei ollut hyllytavarana, oli Ylelle tehty spesiaalimalli. Tapaus sai aikaan pientä rakentavaa ajatustenvaihtoa Päijänteentie 18 :n porukan kanssa.
« Viimeksi muokattu: 22.05.2014 klo 14:14:08 Kirjoittaja HeikT »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Markus Hautaniemi
God Member
*****
Poissa


SRHS 81

Viestejä: 2515
Sijainti: Kokkola
Re: Yleisradion vanha väliaikamerkki
Vastaus #31 - 21.05.2014 klo 23:53:34
Tulosta viesti  
Oliko lähettimiin mitenkä paljon varaosia asemalla, jolla työskentelit?
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
HeikT
God Member
*****
Poissa


SRHS 782

Viestejä: 776
Sijainti: Lohja
Re: Yleisradion vanha väliaikamerkki
Vastaus #32 - 22.05.2014 klo 10:04:49
Tulosta viesti  
Markus Hautaniemi kirjoitti 21.05.2014 klo 23:53:34:
Oliko lähettimiin mitenkä paljon varaosia asemalla, jolla työskentelit?

Asemalla oli kattava varaosavarasto. Radio & tv-lähettimiä varten lähetinhallin kaapeista löytyi mm. kaikki lasitavara pääteputkia myöten, tasasuuntaajat ja virtalähdepuolen konkkia ja vastuksia - tavaraa jonka kokemuksesta tiedettiin olevan vikaantumiselle altista, Yle oli käyttänyt samanlaisia RCA/NERA-lähettimiä -70 mennessä jo kymmenkunta vuotta.
Lisäksi kaapissa oli tv-kuva-/äänilähettimen ja ulan viimeisten vahvistinasteiden kytkentäkonkkia, jotka vikaantuessaan miten sen nyt sanoisi "lakkasivat olemasta", olivat kirjaimellisesti mallia "Lewis". Kaikki käytetyt mutta vielä jotenkuten toimivat vanhat putket alkaen 4CX250A :sta ja siitä ylöspäin mukaanlukien linkkien klystronit ja TWT :t pantiin talteen "romuvarastoon" ja niiden kyljessä roikkuvaan lappuun kirjattiin käytöstä poistopäivä, syy ("huono emissio"..) ja lähettimen/linkin huoltopäiväkirjasta katsotut käyttötunnit. Vain siitä syystä että "jos joskus tarvittaisiin", olis pakkorako eikä uutta siihen hätään saisi. - Tuo kertomani 1970 juhannusaattoillan ula kakkosen anodimuuntajan jysähtämisen jälkeen todettu vääräntyyppinen varamuuntaja oli kyllä jonkun miespuolisen henkilön inhimillinen munaus.  Linkkiverkon laitteisiin oli myös muita tarvittavia eksoottisia metallikuorisia mustia putkia (C3g, CCa, D1a, D3a :t ja muut niiden kaverit)  ja varaosia edellämainittujen klystronien ja kulkuaaltoputkien lisäksi.
Tarkoitus oli että radioasema olisi omavarainen tilanteessa kuin tilanteessa. "Mahdottomat tapaukset" niinku Ylläksen maston kaatuminen olivat tietysti asia erikseen mutta kaikille tärkeille laitteille oli varalaitteet ja -yhteydet. Mm. tuo valvomon ohjauspöytäkin olisi ollut mahdollista ohittaa ja käyttää systeemiä suoraan lähetinhallin ristikytkentäpaneelista, siitä samasta jossa oli se tarkkuus-offset-laite. Kaikkia lähettimiä pystyi käyttämään suoraan niiden naamataulusta, ei siihen puoli kerrosta korkeammalla olevan valvomon härpäkkeitä tarvittu.
Tuon UHF-NECin varaosavarastosta minulla ei ole tarkkaa muistikuvaa, sehän saatiin lopulliseen ajokuntoon vasta pari viikkoa sen jälkeen kun olin lähtenyt Tekuun neljättä vuotta opiskelemaan. Joitakin moduleja kaapissa oli, mahdollisesti jokin NECin suosittelema "recommended spare parts kit" ja siihen kuului japanilaisen kokoisen klystronin vaihtovaunu ja 200cm x 80cm x 80cm puulaatikossa maannut "varajapanilainen", NEC 1AV61 (vai mikäsenytoli) resonaattori-klystroni jonka Vermasvuori, Ala-Kihniä and The Boys olivat valmiiksi virittäneet ja koestaneet kuvapääteasteelle sopivaksi. NEC oli miettinyt homman valmiiksi, laatikon kansi ja toinen pääty olivat avattavia ja se sumopainijan näköinen punainen 100 kg hyvinsyönyt kaveri makasi lootan sisällä olevissa johteissa pitkällään siten ettei tarvinnut paljon voimaa käyttää vetääkseen sen vaihtovaunuun. Minulla on valokuvia mutta missä...?
« Viimeksi muokattu: 22.05.2014 klo 19:42:18 Kirjoittaja HeikT »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Markus Hautaniemi
God Member
*****
Poissa


SRHS 81

Viestejä: 2515
Sijainti: Kokkola
Re: Yleisradion vanha väliaikamerkki
Vastaus #33 - 22.05.2014 klo 14:35:57
Tulosta viesti  
Nykyään asemilla ei taida olla juurikaan muita varaosia kuin sulakkeita ja jäänteitä vanhoilta ajoilta.
Muistan, kun Kruunupyyssä TV3:n NEC PCU-910SSP/1 lähetin vikaantui. Viaksi paljastui järeän virtaliittimen ylikuumentuminen virtalähteen ja FET-pääteasteen välillä. Syytä vian syntymiseen voi vain arvailla. Muistaakseni lähetyksiin ei tullut katkoa, kun vika oli päällä. Lähettimen lähetysteho vain tippui jonkin verran. Lähetin tietysti sammutettiin, kun vikaa alettiin tutkimaan. Kun syy vialle selvisi; tilattiin uusi virtalähde ja FET-pääteasteyksikkö YLE:n jakelutekniikan varastolta. Carco toimitti ne seuraavaksi aamuksi Kokkolan studiolle, josta ne haimme ja veimme saman tien takaisin Kruunupyyhyn.
Muistan, että virtaliitin oli ylikuumentunut sen verran paljon, että liitinrunkojen muoviosat olivat sulaneet yhteen ja pääteastemoduulia ei meinannut saada siitä irti. Senkin muistan, että lähetykset eivät katkenneet kuin siksi ajaksi, kun lähetin oli avattuna. Silloinkin oli TV3:lla testikuvaa; joten sillä ei ollut niin väliä, että lähetys oli hetken poikki. Nämä NEC:in UHF-lähettimet olivat kahdennettu monilta osin, että lähetykset saattoivat jatkua, vaikka jotain vikaa olisikin.
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Markus Hautaniemi
God Member
*****
Poissa


SRHS 81

Viestejä: 2515
Sijainti: Kokkola
Re: Yleisradion vanha väliaikamerkki
Vastaus #34 - 07.06.2014 klo 18:38:18
Tulosta viesti  
Tässä on kuva 1930 luvun versiosta: https://www.flickr.com/photos/ylearkisto/14332081341/
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Eero Aro
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 788
Re: Yleisradion vanha väliaikamerkki
Vastaus #35 - 08.06.2014 klo 23:11:08
Tulosta viesti  
Yleisradion historiakuvista on uusi keskusteluketju, mutta kommentoin nyt tähän ketjuun.

En oikein tiedä, miksi nyt julkaistuissa kuvissa ei ole parempia tietoja. Esimerkiksi teknikko Salo ei mielestäni käyttele tässä levysoittimia, vaan nimenomaan pikalevykaivertimia, joilla myös soitettiin levyjä:

https://www.flickr.com/photos/ylearkisto/14110851630/
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Markus Hautaniemi
God Member
*****
Poissa


SRHS 81

Viestejä: 2515
Sijainti: Kokkola
Re: Yleisradion vanha väliaikamerkki
Vastaus #36 - 08.06.2014 klo 23:17:56
Tulosta viesti  
Kyllä se minustakin näyttää enemmän pikalevykaivertimelta kuin pelkältä levysoittimelta. Laitteen valmistaja saattaa olla Neumann. Epävarma
Kannattaa jättää palautetta sinne flickr (at) yle.fi sähköpostiin.
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
EsaPH
YaBB Newbies
*
Poissa



Viestejä: 6
Re: Yleisradion vanha väliaikamerkki
Vastaus #37 - 22.07.2014 klo 20:32:38
Tulosta viesti  
HeikT kirjoitti 17.05.2014 klo 19:24:13:
Olet kuullut ihan oikein. Radio/tv-asemilla ei enää istu ketään päivystämässä niinkuin silloin ennen. Joku (eräs entinen esimieheni) on mulle joskus kertonut että Digitan lähetysasemien kaukokäyttövalvomo olisi Pasilassa.

Saas nähdä tuleeko tänne foorumille joku Digitalainen ääneen...

http://digita.fi/yhtio/media/kuvapankki/digitalaiset_tyossaan on kuvia nykyisestä Digitan verkonhallintakeskuksesta. Valvottavaa on paljon enemmän kuin "pimpampullan" aikana ja nykyisin laitteet ovat suurelta osin sisäisessä netissä. Lähettimissä on sisäinen webbipalvelin, jolla voidaan tutkia etänä sen sielunelämää milloin vain. Hälytysten keruu toimii myös netin kautta.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/radion_valiaikamerkki_32015.html#media=320... muistelen, että Fabbarilla oli käytössä versio, jossa etänä käynnistettiin moottori pyörittämään akselisysteemiä, jossa akseleihin kiinnitetyt kynnet näppäilivät kieliä. Se oli myöhemmin nähtävillä Ylen radiotalon aulassa lasikaapissa.

Lyhyesti lähettimien etähallinnasta. Käynnistyspiippejä annettiin muutaman minuutin välein kolme sarjaa peräkkäin. Ensimmäinen sarja käynnisti linkin perässä olevat päälähettimet, seuraava käynnisti releoinnilla olevat lähettimet ja kolmas varmisti startin. Käynnistyspiippi oli hidas sarja, mutta pysäytyksessä oli sarja nopeita äänipurskeita. Oletuksena oli, ettei ohjelmassa esiinny tuota äänisarjaa, mutta ainakin saksalainen Kettu pysäytti kerran lähettimet. Kun komisarion puhelin soi, niin sen ääni oli riittävän lähellä tätä piippiä ja se pysäytti osan lähettimistä.

Piippikäynnistys jäi pois käytöstä, kun lähettimet siirtyivät etähallintaan.

Pimpampulla oli myöhemmin pohjana mittasignaaligeneraattorille, jolla ajettiin "Ohjelmansiirtoketjun mittaustauon" mittasarjat niin tv:lle kuin radiolle. http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/seuraa_ohjelmansiirtoketjun_mittaustauko_3...

http://yle.fi/keskustelut/showthread.php/4603-Ylen-v%C3%A4liaikamerkki-quot-sotk... on juttu siitä, miten tarkkoja kuulijat ovat olleet. Uusi pimpampulla poikkesi hieman esikuvastaan, kuten Jussi Almialan vastauksesta huomataan..
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Eero Aro
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 788
Re: Yleisradion vanha väliaikamerkki
Vastaus #38 - 23.07.2014 klo 20:17:10
Tulosta viesti  
Kiitos EsaPH:lle selventävistä kommenteista.

Kävin kesäkuussa Pasilassa. Vanha mekaaninen väliaikamerkkilaite ei ole enää esillä. Voi olla, että vehje hävisi siinä vaiheessa, kun nykyinen Piccolo-kahvila rakennettiin. Toivottavasti se on Radiomuseossa tai muuten hyvässä tallessa.

Olen samaa mieltä viittaamasi keskustelun kanssa siitä, että tavallinen kuuntelija ei varmaankaan erottanut mekaanista ja elektronista kannelta toisistaan. Almialan Jussi hämmästeli kuitenkin sitä, että laitteiden välillä kuultiin sointieroja. Minä kuulin niiden välillä selvän eron, olen äänitarkkailija. Hymiö
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kkv
God Member
*****
Poissa


SRSH

Viestejä: 1160
Re: Yleisradion vanha väliaikamerkki
Vastaus #39 - 09.08.2014 klo 11:23:23
Tulosta viesti  
Väliaikamerkin synnystä on sen laatijan A.O. Väisäsen oma kirjoitus Suomen Kuvalehdessä 8/1935 sivuilla 306-307.
Radiokauppias -lehdessä 3/1962 olleen kirjoituksen mukaan tuolloin oli käytössä järjestyksessä kolmas mekaaninen soittokoneisto.

Kauko Viitanen
  

Radiokauppias_1962_3_213.jpg ( 151 KB | 0 latausta )
Radiokauppias_1962_3_213.jpg
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kkv
God Member
*****
Poissa


SRSH

Viestejä: 1160
Re: Yleisradion vanha väliaikamerkki
Vastaus #40 - 12.08.2014 klo 06:48:12
Tulosta viesti  
Irmeli Kainulaisen kirjoitus "Ylen elektroninen hifikannel" on julkaistu Hifi-lehdessä 11/1979. Nelisivuisessa kirjoituksessa on kerrottu laitteen suunnitteluperiaatteet ja toiminta. Kirjoituksessa on myös uuden elektronisen väliaikamerkin lohkokaavio ja kytkentäkaavio. Kirjoituksen mukaan mekaanisesta väliaikamerkin antajasta siirryttiin suoraan tähän laitteeseen.

Lohkokaavio on liitekuvana.

Kauko Viitanen
  

Hifi_1979_11_31.jpg ( 67 KB | 0 latausta )
Hifi_1979_11_31.jpg
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Jukka Rajala
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 1427
Sijainti: Helsinki
Re: Yleisradion vanha väliaikamerkki
Vastaus #41 - 12.08.2014 klo 07:31:11
Tulosta viesti  
Onko mahdollista saada tuo koko artikkeli skannattuna?

Tuollaisesta saisi omaperäisen ovikellon..
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Eero Aro
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 788
Re: Yleisradion vanha väliaikamerkki
Vastaus #42 - 12.08.2014 klo 12:42:45
Tulosta viesti  
Ahaa, se oli Hifi-lehdessä. Muistelin, että tuollainen artikkeli oli. Etsin sitä Yleiselektroniikka-lehdistä. Hifi-lehdet ovat menneet paperinkeräykseen aikoja sitten.

Kaukon skannaamassa kuvassa on entinen työtoverini Kipi ja juuri se kannel, joka soitteli Fabbarin Ohjelmanjakokeskuksessa vielä 1977-79. Kuten kuvasta näkyy, eässä kanteleessa ei ollut mitään kaikukoppaa. Mikrofonit olivat saman tyyppiset, kuin sähkökitarassa, kielien alla. Ne olivat yläosassa näkyvän metallilevyn takana. Ylimpänä kielien viritystapit.

Eero
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kkv
God Member
*****
Poissa


SRSH

Viestejä: 1160
Re: Yleisradion vanha väliaikamerkki
Vastaus #43 - 12.08.2014 klo 15:00:59
Tulosta viesti  
Lähetin kirjoituksen skannattuna Jukka Rajalalle, joka ystävällisesti hoitanee mahdollisen jatkojakelun. Tiedostossa on pdf:nä kaksi Hifi-lehden aukeamaa harmaasävykuvaksi skannattuna (noin 4 400 kB). Kytkentäkaavio on lehden sivulla niin pienessä koossa, että paperitulosteen saaminen siitä vaatinee askartelua kuvankäsittelyohjelmassa. Hifi-lehden painojälki oli v. 1979 melko kehno. Kuvissa mustan pään sävyt ovat "tukossa".

Kauko Viitanen
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Jukka Rajala
God Member
*****
Poissa


SRHS

Viestejä: 1427
Sijainti: Helsinki
Re: Yleisradion vanha väliaikamerkki
Vastaus #44 - 12.08.2014 klo 22:07:29
Tulosta viesti  
Kiitokset Kaukolle, laitan jakoon .

Kiinnostuneet voivat laittaa yv:nä viestiä.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sivunvalintanappi Sivu: 1 2 [3] 4 
Lähetä aiheTulosta