Normaali aihe Kerätään tietoja AB-radioista P-12-14 (Luettu 3227 kertaa)
OH4FSL
Full Member
***
Poissa


SRHS

Viestejä: 181
Sijainti: Mikkeli
Kerätään tietoja AB-radioista P-12-14
11.12.2011 klo 12:54:32
Tulosta viesti  
AB radioita oli jatkosodan alussa käytössä  47 kpl. Yksi käyteyistä tyypeistä oli Helbergin valmistama P-12-14.

Mikkelissä on käynnistymässä museoprojekti, joka kerää tietoja Päämajan radioviestikeskuksesta. Se toimi jatkosodan alussa Rantakylän kartanossa. Jalkaväkimuseoon sijoittuvassa näyttelynurkkauksessa tullaan esitettelemään radioseman toimintaa kuvien ja laitteiden muodossa. Tätä projektia varten tarvitsemme tietoa päämajan radiolaitteista, joita olivat mm AB-radiot. Kaikki asiaan muukin asiaan liittyvä materiaali on tervetullutta tämän projektin käyttöön.

Martti, OH4FSL
  

Martti, OH4FSL
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH2FBX
God Member
*****
Poissa



Viestejä: 1488
Sijainti: Hanko
Re: Kerätään tietoja AB-radioista P-12-14
Vastaus #1 - 11.12.2011 klo 13:35:17
Tulosta viesti  
Olethan ollut yhteydessä Riihimäelle Viestimuseoon? Antero/1KW tietää myös paljon.

Päämajan radioverkko lienee ollut vara-yhteyksiä varten ja pääasiassa liikenne ollut testiyhteyksien luontoisia. Kuunteluvaara tunnettiin hyvin vaikka salakirjoitusmiehet uskoivat omiin koodeihinsa.
Katso Palen kirja.

Riihimäellä selvisi viime talkoopäivänä että siellä oleva RadioTekno OYn tekemä AB-radion RX on sisuskaluiltaa täysin VREHn RX, siis ensi silmäyksellä.
  

Ilmari Nikander
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
OH4FSL
Full Member
***
Poissa


SRHS

Viestejä: 181
Sijainti: Mikkeli
Re: Kerätään tietoja AB-radioista P-12-14
Vastaus #2 - 11.12.2011 klo 21:49:55
Tulosta viesti  
Mikelissä päämajan yhteydessä ollut viestikeskus Lokki hoiteli valtaosan viestiliikenteestä eri sotatoimiyhtymiin. Lokin viestiyhteydet olivat kaikki puhelin- ja lennätinyhteyksiä. Lokin toiminnasta on tehty useita julkaisuja.
Päämajan radioliikenteestä ei kai ole olemassa mitään yhtenäistä selvitystä. Sen verran tiedän eri lähteistä, että Viestipataljoonan 1:n neljäs komppania hoiteli lähetinasemia Mikkelin ympäristössä. Hallamaan radiotiedustelu tapahtui Päämajan radiopataljoonan toimesta. Se oli hajautettu muuanne rintamien  läheisyyteen, vain esikunta toimi Mikkelissä.
Sota-arkiston sivuilta on luettavissa Viestipataljoona 1:n sotapäiväkirjat 1941-1944. Niiden avulla voidaan aika tarkasti jäljittää lähetysasemiwn  toimnta Mikkelin ympäristössä.

T. Martti
  

Martti, OH4FSL
Sivun alkuun
 
IP kirjattu