Normaali aihe Harvinaisuuksiako - ei kai? (Luettu 4007 kertaa)
KariFS
YaBB Newbies
*
Poissa


Perintöradioiden elvyttäjä

Viestejä: 13
Sijainti: Pirkanmaa
Harvinaisuuksiako - ei kai?
25.11.2010 klo 13:54:30
Tulosta viesti  
Tervehdys tietäjät (ja muutkin Silmänisku )
Mulla on vintillä pari vanhaa radiota, ASA 790 ja Telefunken super 2417vk. Kumpikin mykkiä enkä kumpaakaan ole koskaan sisähuonetiloissa nähnyt (olen 39v), nämä ovat "kulkeutuneet" suvun maakunta-arkisto/keskusvarastosta. Melko varmasti mykistyneet säilytyksessä tai sitten ovat reistailun takia vinttiin joutuneet. Molemmista puuttuu nupikoita, sisuskaluista en tiedä muutakuin että "koneistojen" rungot ja enin osa putkista on tallessa, samoin kaiutinelementit.

EDITTIÄ heti kärkeen: OLETAN että ovat mykkiä. En ole uskaltanut panna töpseliä seinään...

Aattelin että voisihan noita koittaa kunnostaakin, ja tuon mainitun varaston myyntityhjennyksen yhteydessä roudasin nuo vuorostaan oman ulkorakennukseni vintille tilaa viemään ja pölyä keräämään. Siitä on nyt jokunen vuosi. Muttamutta. Velipoika opiskelee jotakin media-alaa, heillä on kurssi soitinrakennuksesta, ei mitään kanteleiden liimailua tai pajupillintekoa vaan sähköisten/elektronisten soittimien rakennusta, vähän eksotiikalla höystettynä. Pyysi josko saisi yhden radion "aihioksi". Lupasin jo tuon Telefunkenin, kun en kahdella toosalla mitään tee, ja itse pidän enemmän tuon ASAn visapuuviilutuksesta. Mutta ajattelin täällä varmistella että ei kai tuo funkkeni ole joku ultrahaluttu harvinaisuus Järkyttynyt Postimerkkeilijänä tiedän nimittäin että joku vähäpätöinen ero voi muuttaa kohteen (rahallista) arvoa satakertaiseksi. Jos se on jotenkin kulttuurihistoriallisesti arvokas, niin ilmoitelkoon halukkaat minulle, voidaan hieroa kauppaa, velipojan aihiokäyttöön sopinee jokapäiväisempikin laite. Pyydän häntä palauttamaan mahdolliset yli jääneet osaset tietenkin.

Niin ja sitten se tärkein: Joissakin radioissahan menee jännite koneiston runkoon joissakin suht "normaaleissakin" tilanteissa... Onko sellainen mahdollista kummassakaan näissä?

Muutenkin, jos on jotain "yleistä" tietoa näistä, valmistusvuosia, kytkykaavioita tms, niin kiinnostaisi. Pikainen googlaus ei tuloksia tuottanut.

Tässä kuvatuksia, klikkaamalla suurenee:

Telefunken Super vk2417:
edestä:
takaa:

Sitten se ASA:
ASA edestä:
ASA takaa:
ASAn konehuone:

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Nipa
God Member
*****
Poissa


SRHS #477

Viestejä: 1563
Sijainti: Turku
Re: Harvinaisuuksiako - ei kai?
Vastaus #1 - 25.11.2010 klo 14:16:00
Tulosta viesti  
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kkv
God Member
*****
Poissa


SRSH

Viestejä: 1076
Re: Harvinaisuuksiako - ei kai?
Vastaus #2 - 25.11.2010 klo 17:04:55
Tulosta viesti  
Asa 790 radion tiedot ja kytkentäkaavio ovat SRHS:n Asa CD-levyllä. Sitä myydään jäsenille 10 € hintaan. Tilausohje löytyy radiohistoria.fi etusivun kautta.

Kauko Viitanen
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Timo Haveri
God Member
*****
PoissaViestejä: 2885
Sijainti: Parkano
Re: Harvinaisuuksiako - ei kai?
Vastaus #3 - 25.11.2010 klo 17:46:36
Tulosta viesti  
Onko tuo Telefunken niitä Suomessa valmistettuja malleja? Harvinaisuudesta en osaa sanoa mutta on niitä yleisempiäkin malleja varmaan olemassa?

Täällä aiheesta lisää -> http://radiohistoria.fi/beta/yabb/YaBB.pl?num=1256661788

Timo
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
KariFS
YaBB Newbies
*
Poissa


Perintöradioiden elvyttäjä

Viestejä: 13
Sijainti: Pirkanmaa
Re: Harvinaisuuksiako - ei kai?
Vastaus #4 - 26.11.2010 klo 18:54:50
Tulosta viesti  
Kyllä se taitaa olla Helssinkiläinen. Valmistettu tilauksesta herra Växelströmille (För Växelström Virnistys). Tekstit takalevyssä ainakin ovat suomeksi.

No, siinä on pientä viiluvikaa, asteikkolasissa halkeama ja muutakin sanomista. Takalevyn tekstit ovat yllättävän hyvin säilyneet kyllä. Erilainenhan se on kuin tuo Nipan antaman linkin laite, enkä just samanlaisen kuvaa löytänyt. Sen takia ajattelin että onkohan kuinkakin uniikki. Velipojan käsittelyn jälkeen se ainakin on taatusti aivan ainutlaatuinen Silmänisku


  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
1hilavitkutin
Senior Member
****
Poissa


SRSH

Viestejä: 269
Sijainti: Petäjävesi
Re: Harvinaisuuksiako - ei kai?
Vastaus #5 - 26.11.2010 klo 21:20:49
Tulosta viesti  
Noista kahdesta ASA on ehdottomasti se arvokkain laite. Telefunken ei todellisuudessa ole aito, vaikka nimi sitä onkin, katso edellisten linkit.

ASA:n koneistossa näkyy olevan putkien hilahatut irti ja saattaahan sieltä muutakin häikkää löytyä, mutta kannattaa korjata, kun on noinkin hyvin säilyneenn näköinen. Huom, radiot ovat ulattomat, mutta kuuluuhan niillä muilla alueilla ulkolaiset lähetykset.

Ota ne kiireesti sisätiloihin, ettei asteikkojen tekstit kärsi pakkasesta, vallankin ASA:n kirjaimet rapisevat helposti kylmässä tilassa säilytettäessä.

Tervetuloa aalloille (radio) surfailemaan.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
KariFS
YaBB Newbies
*
Poissa


Perintöradioiden elvyttäjä

Viestejä: 13
Sijainti: Pirkanmaa
Re: Harvinaisuuksiako - ei kai?
Vastaus #6 - 27.11.2010 klo 22:04:27
Tulosta viesti  
Mielenkiintoinen historia Telefunkenillakin. "Piraattiradio" tavallaan siis. Tuo kyseinen yksilö lähti nyt sitten uusiokäyttöön. Isäni mummon entinen radio se kuulemma oli, isä oli sitä käyttänyt kitaravahvistimena aikoinaan, tai ainakin yrittänyt ja saanut "vähän" kynsilleen Järkyttynyt Näytti siinä muuntaja ottaneen itteensä myös, kun oli pikkuisen mustunut. ASAn on isä aikoinaan itse ostanut käytettynä, ei maininnut kitarakäytöstä mitään mutta ainakin lukuisat avokelanauhat ja/tai vinyylit sillä on toistettu. Isä diggaili Rollareita aikoinaan Hymiö

Sitäpä en hoksannutkaan että näiden radioiden kanssa ainoastaan kuuntelija on ulalla... No, perinteet jatkuu, ja jos tuo ASA joskus tolkkuihinsa tulee, niin iPod saa toimittaa siihen ohjelmaa levysoitinliitännän tms kautta, useimmista radio-ohjelmista en niin perusta muutenkaan.

Nuo molemmat laitteet ovat olleet 30-40 vuotta ulkorakennuksen vintissä, jossa lämpötila seuraili pienellä viiveellä vallitsevaa ulkolämpötilaa, joten asemalasin kirjaimet ovat saattaneet jo ottaa itteensä Surullinen
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu