Normaali aihe AAD-kaiuttimista (Luettu 5582 kertaa)
Markus Hautaniemi
God Member
*****
Poissa


SRHS 81

Viestejä: 2506
Sijainti: Kokkola
AAD-kaiuttimista
03.05.2010 klo 22:49:47
Tulosta viesti  
Seuraavat mallit on ainakin ollut:
AAD 20 Hinta noin 1380 markkaa / pari; vuonna 1984; nykyrahassa noin 425€
AAD 50 Hinta noin 1100 markkaa / pari; vuonna 1980; nykyrahassa noin 481€
AAD 200 Hinta noin 1600 markkaa / pari; vuonna 1980; nykyrahassa noin 700€

AAD kaiuttimet oli suunnitellut Insinööri Jorma Salmi ja ne valmisti Oy Lohja Ab Elektroniikka.

Voisiko joku kertoa lisää kyseisistä kaiuttimista, oliko malleja enemmän ja paljonko AAD:ta suurin piirtein myytiin suomessa?
Tekniikan Maailma on testannut AAD 50 ja AAD 200 kaiuttimet numerossa 19/1980, sekä AAD 20 TM-audio-video 3/1984.
Itselläni ei ole kokemusta kyseisistä AAD kaiuttimista; enkä ole niitä koskaan "livenä" nähnyt.
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
TFK-loop
Junior Member
**
Poissa


(+TFK-loop ex-jäsen)

Viestejä: 60
Sijainti: Imatra
Re: AAD-kaiuttimista
Vastaus #1 - 19.06.2021 klo 02:34:47
Tulosta viesti  
AAD Eli Advanced Audio Design -kaiuttimet on 1980-luvun tuotteita. Jorma Salmen (Gradient) suunnittelemat klassikot ja Lohja Corporationin valmistamat laatukaiuttimet.

Isoin malli oli AAD-200 ja se oli aikanaan hyvä ja arvostettu kaiutin. Itselläni on ollut pitkään käytössä AAD-50 peruskaiuttimet. Eikä tuo pieninkään AAD-20 mallikaan mikään huono ollut. Testattu Hifimaailma 6/2010 lehdessä:
”Stereokuva avautuu yllättävän tarkkana, läpikuultavana ja syvyydeltäänkin selvästi hahmottuvana kun kaiuttimien keilat kääntää leikkaamaan jonkin verran kuuntelupaikan etupuolella. Se myös poistaa kaiken äänitteeseen kuulumattoman ilmavuuden ja yliavaruuden. Artikulaatio on selvää ja vailla korostumia, läsnäolo realistinen ja hyvä ilman syliin tuppautumista. Yleinen luonne on oikein puhdas ja tasapainoinen. Bassoilla on ulottuvuutta ja melko hyvin tarkkuutta. Taso on sen verran kevyt, että pieni huone tai kovan seinän tarjoama tuki on tarpeellista ainakin rock-miehille ja -naisille. Akustisilla ääniteillä huomio ohjautuu vain musiikkiin ja sen tunnelmaan. Poikkeuksellisen puhtaan äänen ja pienen herkkyyden takia äänenpainevarat tulevat vastaan aikaisemmin kuin toivoisi. Pieni kaiutin on pieni kaiutin, siitä ei ole sinfonian vavauttajaksi.”

Mutta vanhenmiten myös AAD-kaiuttimissa ongelma on kumisten bassoripustuksien hapristuminen muiden vastaavien bassokaiutinelementtien tapaan. Jos bassoripustukset joutuu uusimaan itse, kannattaa selvittää juuri kyseiseen elementtiin tarkoitetut reunukset (ei askartelua, reunan joustavuus oikea), suosituksen liimasta sekä hankkia hyvät ohjeet siihen miten kartion saa varmasti keskitettyä tai teettämällä työ erikoisliikkeessä (esim.Accusound Loudspeakers). Alkavaa bassoripustuksien pientä hapristumista voisi yrittää hidastaa myös jollain siveltävällä joustavalla harmaanmustalla korjausnesteellä? Onko kellään tietoa tällaisesta kumisten bassoripustuksien hoitoaineesta?

Ja jos haluaa vaihtaa bassoelementin, ongelma on se että esim.keskikoiseen AAD-50 kaiuttimeen on enää vaikea löytää korvaavaa Peerlessin originaalia vastaavaa vaihdokasta, koska siinä jakotaajuuden sovitus on erilainen nykyisiin kaiutinkoteloihin verrattuna, kun jako on ylhäällä.
« Viimeksi muokattu: 20.06.2021 klo 04:05:02 Kirjoittaja TFK-loop »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
hifiradio58
Senior Member
****
Poissa


SRHS

Viestejä: 442
Re: AAD-kaiuttimista
Vastaus #2 - 19.06.2021 klo 12:44:23
Tulosta viesti  
On kokemusta isosta AAD-200 mallista sen verran että meinasin hankkia joskus muinoin, kuullosti oikein hyvältä ja tasapainoiselta, ei hyökkäävältä.

Sehän se näissä Peerlessin bassoelementeissä on ikuinen hapristumisongelma kun reunus suurinpiirtein häviää olemattomiin.

Ja tosiaan, reunuksen vaihdossa pitää tietää mitä tekee, joustavuus pitää olla samanlainen kuin alkuperäisessä muuten soundi muuttuu radikaalisti.

Nimeltä mainitsematon kaiutinhuolto pilasi tuttavan hienot AR 3a kaiuttimet juuri tällä väärällä reunusmateriaalilla.

Kumireunuselementit toimii sentään paremmin, joskaan eivät nekään ole ikuisia.   Varokaa esim. suoraa auringonvaloa!
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
akkuvaari
Senior Member
****
PoissaViestejä: 306
Sijainti: Nurmijärvi
Re: AAD-kaiuttimista
Vastaus #3 - 20.06.2021 klo 15:03:58
Tulosta viesti  
Enne joulua sain lajaks pari GENELEC pienen linnunpöntön kokoista ämyriä. Ajattelin että kaippa noilla joululauluja voi kuunnella vaikka aika vaatimattomat ovatkin. Kyllä meinas kuppi pudota kädestä kun ämyrit päräytti mökää. Soveltuvat varmaan disko hommiin hyvin. Kyllä ikkunat tärisi ja kamat resonoi pöydällä. Kokeilin sveep genigsellä toistokäyrää mutta mutta Bryel & Kjcaer äänenpainemittari viisari takoi laidasta toiseen joten ei taida hifistä olla kyse. Kyllä  fleet wood mac albatross on hyvä testi kaaple
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu